Így lesz a kis stikliből gigabírság

büntetés, pótdíj, Parkolóőr büntet a pesti alsó rakpart parkolójánál a Margit híd közelében
Vágólapra másolva!
Hogyan lehet, hogy két nap alatt a duplájára nő egy tartozás? Ha megbüntetnek parkolásért, miért kérnek el több ezer forintot eljárási és ügyvédi költségre is? A szolgáltatók a díjak egy részét jogszabályok alapján, másik részét hasra ütésre állapítják meg. A parkolási büntetések miatt az ombudsmannál is sokan panaszkodtak.
Vágólapra másolva!

"Gyakran késve fizetem be a kábelszolgáltatómnak a csekkeket. Nem szoktam sokat késni, csak pár napot. Minden egyes elcsúszott befizetés után küldenek egy levelet, hogy fizessek be 300 forint adminisztrációs díjat. Nem értem, hogy mi alapján számolják ki ezt, miért éri meg nekik, hogy ezért képesek levelet kiküldeni, meg egyáltalán: mi ez az adminisztrációs díj" - értetlenkedett az [origo] egyik munkatársa.

Az eset nem egyedi, és nem csak a kábelszolgáltatók játszanak ezzel. Ön például tudja, hogy a tilosban parkolásról szóló pótdíjas vagy a BKV-s felszólító levelekben felsorolt többletköltségeket mi alapján számolják ki, és miért is fizeti? Hasra ütéssel írják be ezeket az összegeket a szolgáltatók, vagy csak a jogszabályokat követik?

Ha kapott már fizetési felszólítást például parkolási büntetésről, számos olyan, különböző fantázianevek mögé bújtatott díjtételt találhatott, amelyek sokszor akár a duplájára növelik az alapbüntetést. Egy fővárosi parkolási bírságról kiküldött, végrehajtási szakasz előtt álló ügyről szóló felszólító levélben például a következő díjtételeket találtuk:

Forrás: [origo]

A tartozás végösszege így majdnem a duplájára emelkedett. "Tehetetlennek érzem magam: nem csináltam semmit, engem semmilyen jogszabály nem véd. Ha egyszer a nagy parkolási társaság úgy dönt, hogy fizetnem kell, akkor bizony fizetnem kell, mégpedig annyit, amennyit ő akar. És akkor nem firtatom az irreálisan magas költség tételeket, mint például a postázás miatt kiszámlázott plusz 2000 forint. Nekem semmihez semmi jogom, még méltányosságot sem kérhetek" - panaszkodott parkolási büntetésére egy jogi fórum látogatója.

Jogszabály és hasra ütés

A parkoló cégek üzemeltetésével foglalkozó egyik cég munkatársa az [origo]-nak tételesen elmagyarázta, hogy az egyes díjtételek pontosan mit takarnak, és minek alapján határozzák meg az összegüket. Az eljárási díj kétféle lehet: alapvetően a fizetési meghagyásra (FMH) szokták felszámítani, de a végrehajtásnál is van ilyen díj. Összegét nem a parkolási cégek találják ki a hasukra ütve, hanem a Magyar Országos Közjegyzői Kamara számítja fel, és a fizetési meghagyásnál, valamint a végrehajtásnál is a pótdíj összegétől függ, de legalább ötezer forintot ki kell fizetni. Szakértőnk szerint a fenti esetben azért lehet csak 3000 forint az FMH díja, mert az adós lehet, hogy időközben valamennyit törlesztett tartozásából.

Az adatlekérdezési díjat azért kell fizetnünk, mert a szolgáltatónak a járművekre, illetve lakcímekre vonatkozó adatokat le kell kérnie a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). Ez egy adat lekérdezése esetében 275 forint, ha bármilyen további adatlekérdezés szükséges, például tulajdonos- vagy lakcímváltozás esetén, akkor minden egyes lekérdezés újabb 275 forint. Céges gépjárművek esetében hitelesített céginformációt a cégbíróság is adhat. Ha ilyen költség felmerül, azt is átterhelhetik az adósra.

Két olyan terület van, ahol a szolgáltatónak kvázi szabad keze van a díj összegének meghatározásában: az ügyviteli költség, valamint az ügyvédi munkadíj. Előbbibe olyan költségeket számítanak bele, amelyek a céget terhelik, mint például a postai költségek, az alkalmazott szoftverek és frissítéseik költsége stb. A szolgáltató maga dönti el, hogy ezekre a költségekre mikor és mennyi díjat számol fel. Az ügyvédi munkadíj sem egységes: ahány ügyvéd, annyi féle munkadíjszámítás. "Attól függ az egész, hogy az üzemeltető kivel szerződik le" - mondta a parkolási cég munkatársa. Az ügyvédi kamara által megszabott 5000 forint plusz áfa azonban a minimális munkadíj, de általában ez a költség csak akkor merül fel, ha sokáig nem fizet az adós, mert a tartozás keletkezésétől számított 90. nap előtt nem nagyon kapcsolódnak be ügyvédek a pótdíjazás menetébe.

A parkolási díjak és a pótdíjak miatt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához is érkeztek panaszok - mondta a biztos szóvivője. 2007. márciusában a sok panaszos miatt az országgyűlési biztos általános helyettese átfogó vizsgálati eredményt adott ki a parkolási társaságok eljárásáról. A hivatalhoz fordulóknak főként amiatt voltak aggályaik, hogy a parkolási társaságok csak hosszú idő - akár négy év - elteltével szólították fel az autósokat pótdíjtartozásuk megfizetésére, de amiatt is érkeztek panaszok, hogy az évekkel később kiküldött fizetési felszólításokban a parkolási társaság nemcsak a 30 napon túl meg nem fizetett várakozási díjkülönbözet és pótdíjtartozás megfizetését kérte, hanem azon felül 5000 forint egyéb költséget, belügyminisztériumi lekérdezési díjat és akár a Ptk. szerinti késedelmi kamatot is.

"Ebben a jelentésben ugyan kifejezetten szerepel a probléma, azonban az ombudsmani vizsgálat nem tért ki a járulékos költségek számításának kérdéseire, mivel ezen ügyek nagy része már a fizetési meghagyás kibocsátásától bírósági szakaszban van, amelynek vizsgálatára nem terjed ki az ombudsmani hatáskör" - írta válaszában a hivatal.

Gyorsan duplázódik

A társaságok saját maguknak határozzák meg a pótdíjakkal kapcsolatos feltételeket, így nem ritka, hogy a pótdíj összege a kétszeresére vagy többszörösére emelkedik, ha a kötelezett meghatározott időn belül nem fizeti meg tartozását. Így alakítja a büntetéseket a BKK is: ha bliccelés után harminc napig nem foglalkozunk a büntetéssel, a 16 ezer forintos pótdíjra újabb 16 ezer forint késedelmi díj, plusz 500 forint eljárási díj rakódik rá, így máris 32 500 forintnál tartunk. Ha még ezt sem fizetjük ki, akkor a következő körben már jönnek a kamatok, az ügyvédi díj, újabb késedelmi és eljárási díj, postaköltség, végrehajtás, bíróság, perköltség.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A közlekedési cég a pótdíj behajtására fizetési meghagyást, végrehajtási eljárást is kezdeményezhet - írta válaszában a BKK. Ebben az esetben a következő költségekkel lehet számolni: a fizetési meghagyásos eljárás minimum 5000 forint, ügyvédi díj minimum 5000 forint plusz áfa, ha pedig per is indul, akkor az további minimum 15 ezer forint. Ha végrehajtásig megy az ügy, akkor a végrehajtási díj minimum 5000 forint, amelyet a cég megelőlegez, de később behajtja az adóson. A végrehajtási jog bejegyzése miatt a földhivatali eljárás díjára is fizethetünk 6600 forintot. Ezeket az összegeket mind a hatályos polgári törvénykönyv alapján számolják ki.

Tanulmányozzák az üzletszabályzatot

Az Elműnél hatvan napot adnak a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék a tartozásukat, és mindig javasolják az adósoknak, hogy kérjenek részletfizetést vagy halasztott fizetést - mondta a cég szóvivője, Boross Norbert. A bekapcsolásnak és a kikapcsolásnak is külön fix díja van. A kikapcsolás utáni visszakapcsolás 9220 forintba kerül, amelyet az Elmű üzletszabályzata szerint a helyszíni kiegyenlítés esetén is ki kell fizetni. Ezen felül pedig ki kell fizetni az alaptartozást a késedelmi kamatokkal együtt, aminek mértékét a Ptk. szabályozza, de a lakossági fogyasztók esetében jelenleg körülbelül 6 százalék körül mozog. Plusz költség akkor merülhet fel, ha valaki egy éven át nem rendezi a tartozását. Ennyi idő után ugyanis egy szakvizsgával rendelkező vállalkozótól igazolást kell bemutatni a szolgáltatónak, hogy a hálózat rendben van. Újabb plusz ezresekbe kerülő tulajdoni lapot csak akkor kérnek, ha a szolgáltató már a szerződést is felbontotta a fogyasztóval, és az új szerződéshez igazolni kell, hogy ki a lakás tulajdonosa.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője azt mondta, nem tartozik az ő hatáskörük alá, hogy vizsgálják a szóban forgó összegek mértékét vagy jogosságát. "Jogszabály sincs kifejezetten erre vonatkozóan, a szolgáltatók üzletszabályzatának mellékleteiben talán lehet találni erre vonatkozó információkat" - mondta a szóvivő, aki azt tanácsolta a fogyasztóknak, hogy tanulmányozzák ezeket.