A vizelde maradt, kultúra nem jött

Bartók Béla út, XI. kerület, kirakat, eladó üzlethelyiség
Vágólapra másolva!
Csillogó kulturális főutcát akartak csinálni a budai Bartók Béla úton, ehhez képest a környék kong az ürességtől, tele van kihalt kirakatokkal, a bérlők menekülnek, újak pedig nem jönnek a helyükre. Az alapötlet is hibásnak tűnik, a válság sem segít, a körtéri Gombába pedig az ígérgetés ellenére még mindig vizelni járnak az emberek. Utánajártunk, mi siklott félre.
Vágólapra másolva!

Két év telt el azóta, hogy a szocialista Molnár Gyula polgármesteri korszaka lezárult Újbudán, és új, fideszes vezetést kapott a XI. kerület. Nem sokkal a korszakváltás előtt indult el egy változás a kerület egyik legszebb és legforgalmasabb útján, a Bartók Béla úton, amelynek a leginkább látható jele az volt, hogy az úton sorakozó üzletek egy része lehúzta a rolót. Azóta sem tért vissza az élet a Bartók Béla útra, amely egyre inkább emlékeztet az Erzsébet híd pesti hídfőjénél kezdődő Kossuth Lajos utcára, ahol a kétszer három sávos úton hömpölyögnek a kocsik reggeltől estig, és ahol már szinte az összes üzlet bezárt, a vásárlók pedig nem hömpölyögnek az egyébként elég széles járdán.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szép, de egyre elhagyatottabb

A Bartók Béla út legszebb, a Móricz Zsigmond körtér és a Gellért tér közötti szakaszán december közepén összesen húsz üres kirakatot számoltunk össze - így a kirakatok körülbelül ötödében nincs semmi, a többit pedig feltűnően nagy számban turkálók foglalták el. Az üzletek egy része évek óta üresen tátong, és vannak olyanok is, amelyekben csak ideig-óráig működött bolt. Az érintett üzlethelyiségek többsége az önkormányzaté.

A Gárdonyi tér sarkán álló épületben egymás mellett három kirakat tátong üresen, az egyik helyen egy üveges működött negyven évig. A kirakat üvege megtörve - mintha kalapáccsal egy jó nagyot sóztak volna rá -, felette a régi felirat: Üveg - Tükör. A boltos, amikor mennie kellett, egy lakossági fórumon el is sírta magát, a kerületben pedig azóta egyáltalán nincs üveges a helyi boltosok szerint. A házban csak a negyedik kirakatban ég a lámpa, itt cipőt árulnak. Ez az üzlet csak azért nem zárt be, mert a tulajdonos évekkel ezelőtt megvásárolta a helyiséget az önkormányzattól. De nem sok köszönet van benne, az eladó szerint a szomszédos üzletek bezárása óta kevesebb a mozgás a kirakatuk előtt, hozzájuk sem jön már be annyi vásárló, mint korábban. Az önkormányzat semmit nem tesz azért, hogy valaki kivegye a szomszéd helyiségeket - mondta az eladó.

Elzavarták az őslakos boltosokat

A ma üresen álló üzletek nagy része akkor zárt be, amikor elkezdődött a Kulturális Városközpont kialakítása. Az ötlet Molnár Gyula idejéből való. 2008-ban tették közzé a nagyszabású elképzeléseket (itt van róluk egy videó): megújul a Gárdonyi tér, felújítják a sarki házat, és újra megnyílik benne Karinthy Frigyes egykori törzshelye, a Hadik kávéház; helytörténeti múzeum nyílik szemben, pezsgő kulturális térré válik a hozzá csatlakozó franciaudvar; a Gárdonyi tér sarkán kibővül a pici kiállítótér a "Bartók 32"-ben; a Hadik laktanya előbb-utóbb szálláshellyé és konferenciaközponttá válik; galériák és közösségi helyek nyílnak, felújítják a homlokzatokat, a metró megépítése után egyszer egy sávosra szűkítik az utat, és átadják a gyalogosok és a biciklisek tömegének; és egyáltalán, pezsgő és csillogó promenáddá változtatják a Bartók Béla utat, amelyet ezután már majd mindenki nyugodtan emlegethet Buda Andrássy útjaként.

Hoztak egy rendeletet, amely meghatározta, hogy a kirakatoknak igényesnek kell lenniük, és egy másikat, amelyből kiderült, hogy a jövőben milyen profillal rendelkező üzleteknek lesz ott helyük. A kiállítótermek, galériák, kulturált szórakozóhelyek élveztek előnyt, a koncepcióba például egy zoknibolt, egy csavarbolt vagy egy trafik nem igazán fért bele, ezek be is zártak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Csak az, ami a profilba illik
(a képen a Húspalota bejárata, ahol többek közt mangalicahúst árulnak)

"2009-ben kezdték mondogatni nekünk, hogy mindjárt roló, a jövőnk még most is bizonytalan" - mondta az [origo]-nak egy üzletvezető, aki azt kérte, hogy ne írjuk le, melyik üzletről van szó, mert nyugalmat szeretne. Az üzlet korábban a Bartók Béla úton működött, de valamivel arrébb költözött, hogy megszabaduljon a rá nehezedő nyomástól. Egy önkormányzati tulajdonú helyiséget béreltek ugyanis, a szerződésükben egyéves felmondási idő szerepelt, kínálatuk pedig nem illett a kulturális központ profiljába.

Bár ez az üzlet inkább elköltözött, a húsz éve a Bartók Béla úton működő papucsbolt azóta is tartja magát: Orczy Györgyné, az üzletvezető azt mondta, ők nem voltak hajlandók kiköltözni. Az önkormányzat azzal mondott fel nekik, hogy 2010. december végéig kell kiüríteniük a helyiséget, hacsak nem alakulnak át képtárrá, antikvitásbolttá vagy népművészeti üzletté. "Mi végül maradhattunk, de sokan éppen a ciklusváltás közben zártak be, miután nekik is felmondtak" - mondta az üzletvezető.

Érdeklődés hiányában üresek az üzletek

A bezárt üzletek mellett egy látványos változás történt, megnyitott a Hadik kávéház és a mellette fekvő Szatyor bár, az épület homlokzatát pedig teljesen felújították (a beruházás az akkor ellenzékben lévő Fidesz szerint túlságosan drága volt, feljelentést is tettek az ügyben, még ma is folyik a nyomozás). Az utcában nyílt még néhány galéria és alkotóműhely, és van, amelyik már be is zárt közülük. Az önkormányzat idén júniusban hirdette meg az üresen álló Bartók Béla úti üzleteket, és köztük csak néhánynál írta elő, hogy az elsődlegesen ajánlott tevékenységnek kulturális jellegűnek kell lennie. (Itt találja meg a hirdetményt, összesen huszonkét üzletet hirdettek meg.)

A XI. kerület egyik LMP-s képviselője, Gajárszki Áron szerint nem megfelelő a kerületvezetés hozzáállása, mert bár már nem veszik olyan szigorúan, hogy csak a kultúra telepedhet meg az utcában - lehet például pékség is, vagy hentes -, mégsem fektetnek túl sok energiát a megoldásba. Szerinte ezt bizonyítja, hogy csaknem két év után jutottak el odáig először, hogy pályázatot hirdessenek az üzlethelyiségekre, akkor is csak rövid, egy hónapos határidővel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Többet érdemelnének a kirakatok

Szabó András (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője szerint viszont az üzlethelyiségekkel más a baj: az önkormányzatnál is meglepődtek, de az üres helyek felére egyáltalán nem jött ajánlat, pedig nem határolták be a leendő bérlők profilját. A beadott pályázatok közül is több volt, amelyet nem lehetett komolyan venni, volt például, aki ezer forintos havi bérleti díjat ajánlott. Szabó szerint lehet, hogy újra kiírnak majd egy pályázatot a helyiségekre (az önkormányzat kérdésünkre közölte, a nyári pályázattal hat helyiségbe sikerült bérlőt találni - lesz például borbár és művészellátó is).

Szabó András szerint nem a kulturális városközpont ötletével kezdődött a környék hanyatlása, hanem a Bartók Béla út 2004-es felújításával, amikor ugyan az út megszépült, de a parkolás jelentősen megnehezedett a környéken. "Már Molnár Gyula is megállapította, hogy elindult a szlömösödés, részben erre akartak választ adni a kulturális városközpont tervével" - mondta, hozzátéve, hogy a bajok gyökerét ma is abban látja, hogy gyakorlatilag lehetetlen parkolni az utcában. A pangásban nagy szerepet játszik az évek óta húzódó gazdasági válság is.

A kulturális profil alakítását nemcsak a nehezen kiadható üres üzletek jelentik - az önkormányzat ragaszkodni akar a piaci árhoz -, hanem a magántulajdonú üzlethelyiségek is: abba nem szólhat bele az önkormányzat, hogy a tulajdonosok kinek adják ki a helyeket, ezért van annyi használtruha-bolt, és annyi csiricsáré kirakat. A helyiségek körülbelül a fele magántulajdonban van. "Ha nem a miénk a helyiség, nemigen tudjuk szabályozni" - fogalmazott Szabó.

Egyszer majd kávézó lesz a Gombából

Az önkormányzat "folyamatosan keresi a lehetőségeket arra", hogy hosszú távon is magas színvonalú arculatot nyerjen a Bartók Béla út. Ezért EU-s forrásokat is megpályáztak, az önkormányzati helyiségeket fel tudják újítani és át tudják alakítani. A Bartók Béla út 32-ben - a Hadik kávéház közelében nagy kiállítótér nyílik majd meg, ide kerül a helytörténeti kiállítás is, viszont a szemközti franciaudvar felújítása már nem része a projektnek. A projekt egyik eleme végül nem valósul meg, de az arra szánt pénzt a körtéri Gomba felújítására használják majd fel, amelyet viszont tavaly decemberben bevontak a kulturális városközpont-projektbe.

A Gomba ugyanis jelenleg is elfeledve pusztul a Móricz Zsigmond körtéren. A metróépítkezés miatt feltúrt tér nincs még kész, sok éve körbekerítve omladozik: a használhatatlan épületet eddig nem bontották le, de nem is újították fel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Elfelejtve oszladozik a Gomba a Körtéren

Az önkormányzat szerint már megvan a jogerős építési engedély a Gombára, a kivitelezőt is kiválasztották már, nemsokára aláírják a szerződést is. A projekt összköltsége bruttó 400 millió forint, legnagyobb részben uniós forrásból fedezik. "A felújítási munkálatok tervezett befejezési határideje 2013. június 15., így a nyitás, a szükséges működési engedélyek kézhez vétele után, 2013. július - augusztus hónapokban várható. Az üzemeltető kiválasztási eljárása a következő napokban indul" - tették hozzá. A terv ugyanis az, hogy a Gomba épületében kávézó nyílik majd.

A főváros pedig a villamosmegállót csinálja a metróépítéshez kapcsolódóan. Bár a területet korábbi tervek szerint már több mint egy éve, 2011 októberében át kellett volna adni, még ma sincs teljesen készen. A BKK idén októberi közleménye szerint csak ekkor született meg a döntés a felszíni rendezési terv módosításáról, vagyis arról, hogy végül is nem engedik vissza az autósokat a Fehérvári út Körtér melletti szakaszára. Így ott majd csak a buszok, a gyalogosok és a biciklisek közlekedhetnek.