"Orbán ébredéséről" ír a Financial Times

Vágólapra másolva!
Több Magyarországról szóló cikk jelent meg kedd délután is a nemzetközi sajtóban, amely a hétfői tüntetéssel, illetve a magyar gazdasági kilátásokkal foglalkozik. A Financial Times londoni gazdasági napilap blogja szerint az elmúlt napok "talán felébresztették" Orbán Viktort.
Vágólapra másolva!

Baljóslatúak az ország kilátásai 2012-re a Financial Times hosszú, Magyarország gazdasági helyzetével foglalkozó írása szerint. A cikk felütése szerint, ha Orbán Viktor eddig abban a hitben élt is, hogy a kétharmados parlamenti többség megkönnyíti az életét, "a keddi nap talán felébresztette".

A cikk megemlíti a kormányellenes tüntetés mellett azt is, hogy kedden "2009 óta nem látott magasságokba" emelkedett a magyar állampapírok hozama. "Ez volt az első állampapír-aukció, amióta a vitatott és az IMF-EU tárgyalásokat veszélyeztető törvényeket elfogadták." A lap által megkérdezett elemzők közül Anne Benoit, a Société Générale elemzője azt mondta, lehet, hogy "néhány hétre vagyunk egy teljes valutaválságtól".

Újra Magyarországgal foglalkozott az Economist volt szocialista országokat figyelő Eastern approaches című blogja is. A hétfő esti tüntetésről tudósító bejegyzés szerint "beszédes" volt a szimbolikája annak, hogy míg a kormány az Operában ünnepelte az új alaptörvényt, ezrek tüntettek ellene az épület előtt. A blog kiemelte, hogy ez volt az első alkalom, amikor az ellenzéki pártok együtt vonultak utcára a civil mozgalmakkal. Megemlítik, hogy Schmitt Pál "új kezdetként" értékelte az új alkotmányt, de a szerző hozzáteszi: "meglehet, hogy az, de nem biztos, hogy olyan értelemben, ahogy a hatalomban lévők remélik".

A hétfői tüntetések nyomán hosszú portrét közölt Orbán Viktorról a BBC hírportál is, a lap a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédtől kezdve összefoglalja - részben az önéletrajzára támaszkodva - Orbán pályáját, és részletesen kitér az elmúlt hetekben felvállalt nemzetközi konfliktusaira is.