Az Antall-kormány miniszterének képe került a balatoni ezerkoronásra

A Balatoni korona különböző címleteinek mintapéldánya a magyar tulajdonú veszprémi Kinizsi Bank Zrt. irodájában. Az ezres címleten Horváth Balázs, az Antall-kormány néhai belügyminiszterének portréja látható.
Vágólapra másolva!
A rábaközi tallér és a soproni kékfrank után hamarosan forgalomba kerül a harmadik helyi pénz is Magyarországon, ez a balatoni korona. A bankókon rajta lesz például Gizella királyné, I. András király vagy Horváth Balázs, az Antall-kormány egykori belügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Márciusban kerül forgalomba, de már készül a Codex Értékpapírnyomda Zrt. nyomdájában a balatoni korona nevű helyi fizetőeszköz. Ez készpénzt helyettesítő utalvány lesz, amelynek forintfedezetét a bankban helyezik el. A címletek a forintéhoz hasonlóak, a bankjegyeken többek között Gizella királyné, I. András király, Óvári Ferenc - a Balaton Szövetség alapítója - portréja látható, de rákerült a pénzre Horváth Balázsnak, az Antall-kormány egykori belügyminiszterének arcképe is.

Forrás: MTI/Nagy Lajos
Horváth Balázs, a néhai belügyminiszter a bankón. A galériáért kattintson!

A veszprémi polgármester tavaly májusban jelentette be, hogy a térségben helyi pénz bevezetését tervezik, és ez 2012 januárjától kerülhet forgalomba. Több település is csatlakozott az ötlethez, így a balatoni korona "kisrégiós fizetőeszköznek" tekinthető a polgármester szerint.

Nem ez az első alkalom, hogy helyi pénzt vezetnek be Magyarországon: létezik már soproni kékfrank és rábaközi tallér is. A helyi pénzként elterjedt fizetési eszközök lényege, hogy hagyományos pénzért cserébe kap valaki "helyi pénzt", azzal fizethet a helyi pénzt elfogadó üzletekben, az üzlettulajdonos pedig ugyanúgy fizethet vele egy másik, ugyanazt a helyi pénzt elfogadó vállalkozásnak. A körforgást meg lehet szakítani, a helyi pénzt vissza lehet váltani hagyományos pénzre, de ekkor általában már nem kap vissza annyi hagyományos pénzt a felhasználó, mint a helyi pénz névértéke. A helyi pénzekről és azok kockázatairól itt olvashat bővebben.