Tagadja a Fidesz, hogy leitatta az éhségmenetelőt

Vágólapra másolva!
Egyértelmű provokációnak tartja a fővárosba tartó éhségmenet egyik tagja, hogy a mezőkövesdi Fidesz tagjai - állítása szerint - alkoholt tettek a tiltakozó akció résztvevőjének teájába, így az nem tudta elvállalni a felajánlott hólapátolási munkát. A város fideszes alpolgármestere az [origo]-nak azt mondta, senki nem tett semmit a italba, azt pedig egyből meg lehet érezni, ha egy teában alkohol van.
Vágólapra másolva!

A Miskolcról Budapestre tartó, Munkát, kenyeret! elnevezésű éhségmenet egyik tagja provokációnak, a mezőkövesdi alpolgármester pedig hazugságnak tartja, miszerint a helyi Fidesz alkoholt csempészett volna a menet egyik résztvevőjének italába.

A tiltakozók kedden érkeztek Mezőkövesdre, ahol Tállai András államtitkár munkát és kenyeret kínált nekik. A helyi Fidesz szerint az ötvenfős menetből a hómunkát végül négyen fogadták el, a Fidesz által felajánlott harminc darab kenyér viszont elfogyott. A Fidesz mezőkövesdi szervezete keddi közleményében azt írta, a munkát végül csak hárman vették föl, mert az egyik alkalmi munkavállalónál elszíneződött az alkoholszonda.

A menet egyik résztvevője, Tóth Imre Miklós szintén közleményt adott ki az esetről, amelyben azt írta: a műszak előtt mindenki negatív alkoholtesztet produkált, kivéve azt a fiatal fiút, aki a fideszesek által kínált meleg teából ivott.

Tóth Imre Miklós az [origo] kérdésére azt mondta, mire a menet tagjai Mezőkövesdre érkeztek, a fideszesek már várták őket: kenyeret és hólapátolási munkát ajánlottak fel nekik. "Mivel tudták, hogy addigra már harminc kilométert gyalogoltunk, és biztos átfáztunk, ezért teával kínáltak minket." Tóth visszautasította a meleg italt, és a társainak is ezt javasolta.

"Az egyik férfi azonban ivott a teából, nem sokkal később a munkavédelmi oktatás alatti szondáztatásoknál pedig jelzett is a műszer" - mondta az [origo]-nak Tóth. A férfi hozzátette, hogy a szóban forgó férfi teljesen absztinens életmódot folytat. Tóth - aki az éhségmenet ötletgazdája - azt állítja: a tiltakozó akció elején mindenkinek a lelkére kötötte, hogy kerüljék az alkoholt az út alatt. Az [origo] azon kérdésére, hogy szóvá tették-e az eset után, hogy szerintük alkohol volt a teában, Tóth azt felelte, nem szóltak, mert egyértelmű provokációnak tartják az esetet. "Azt akarták ezzel bizonyítani, hogy egy alkoholista, munkakerülő csavargókból álló csűrhe vonul a főváros felé." A nyolcórás hólapátolásért fejenként 4230 forintot kaptak, az összeget felajánlották a mezőkövesdi rászorulóknak.

Hajdu András mezőkövesdi alpolgármester az [origo] megkeresésére azt mondta, hazugság, amit Tóth állít, többen is ittak ugyanis az általuk felkínált teából, és az érintett férfin kívül senkinél nem jelzett a szonda. "Ha egy teában alkohol van, azt az ízében is érezni lehet. Teljesen kizárt, hogy alkohol lett volna benne, ez egy abszolút rosszindulatú állítás" - fogalmazott.

A menet a tervek szerint február 13-án, az Országgyűlés nyitóülésére ér Budapestre. A polgármesterek és civilek által kezdeményezett, Munkát, kenyeret! elnevezésű tiltakozó menet résztvevői akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: "munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért".