Hétszázzal kevesebben haltak meg januárban, mint egy éve

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint januárban az országban a halálozások száma jelentősen alacsonyabb volt, a születéseké pedig kevéssel magasabb, mint 2011 első hónapjában. Azaz, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményéből, a természetes fogyás üteme mérséklődött.
Vágólapra másolva!

A KSH jelentése szerint januárban 7621 gyermek született, vagyis kevéssel, 0,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ez mindössze 11-gyel több újszülöttet jelentett az előző év januárjához képest. Ráadásul az akkori egy alacsony szám volt - jelezték a KSH szakemberei.

Az előzetes adatok szerint a halálozások száma viszont jelentősen, 5,9 százalékkal (703-mal) csökkent. Az év első hónapjában mintegy 11 300 halálozást regisztráltak, ez nagyságrendjét tekintve évtizedek óta a legalacsonyabb értéknek számít - olvasható a gyorsjelentésben.

A házasságkötések számának hosszabb ideje tartó csökkenése az elmúlt évben megállt: 2011 utolsó két hónapjában átlagosan 7,4 százalékkal több házasságot kötöttek, mint egy évvel korábban. A növekvő tendencia azonban az idén januárban megtorpant: a 2012 első hónapjában kötött 997 házasság 80-nal, azaz 7,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A születésszám kismértékű emelkedése és a halálozások számának jelentősebb csökkenése következtében a természetes fogyás üteme mérséklődött: a 2011. januári 4390-nel szemben 2012 első hónapjában 3676 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 2 ezer fővel csökkent. Mindezek alapján a KSH gyorsjelentésében azt rögzítették: a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 960 ezer fő volt.