Vágólapra másolva!
Mindent rendben találtak a vizsgálatok a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium. A szervezetet számos kritika érte amiatt, hogy fő céljával ellentétben nem a helyi családi gazdálkodókat, hanem a nagybirtokosokat segíti.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) szakszerűen végzi a munkáját - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken. A minisztérium szerint ezt több vizsgálat is alátámasztotta, az NFA-ban működő ellenőrző bizottság folyamatosan vizsgálja a szervezetet, az elmúlt fél évben a miniszter kétszer is belső ellenőrzést rendelt el, hogy tisztázza a sajtóban megjelent állításokat. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága többször vizsgálta a földpályázatokat, albizottsága kihelyezett ülést is tartott az NFA-ban, ahol a képviselők minden általuk kért dokumentumot megkaptak - közölték.

A VM úgy véli, sokan meg akarják akadályozni a gazdák földhöz jutását, és el akarják érni, hogy ne a helyi gazdák kapják haszonbérbe a földeket.

A Nemzeti Földalapkezelő tavaly év végén kezdte el meghirdetni 65 ezer hektár állami tulajdonú termőföld húszéves bérleti jogát. A cél hivatalosan a családi gazdálkodók megerősítése, de a kritikusok szerint a kormány inkább a nagybirtokosokat segíti. Szabó Rebeka már március elején kifogásolta a parlamentben, hogy a pályázóknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és sem az elbírálás szempontjai, sem a pontozás nem nyilvános, a vesztes pályázók pedig nem kapnak indoklást sem.

A kritikusok gyanúját erősíti az az összesítés, amely szerint Fejér megyében nyolc nagyobb érdekcsoport söpörte be a meghirdetett földek közel 90 százalékát, míg a többi 21 indulónak csak a maradék jutott. A nagy nyertesek között több olyan ember van, aki szorosan kötődik a Fideszhez, például Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Ferenc Futballakadémia elnöke, aki családtagjaival együtt több mint 1200 hektár bérleti jogát szerezte meg. A visszásságok miatt az LMP több vizsgálatot követel, és polgári pert indít.