Kiszámíthatatlan hónapokra készül Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Görögországban óriási a baj, és a francia elnökválasztás is több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, ezért a következő hónapokban kiszámíthatlan lesz az európai gazdaság - mondta Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

A kormány átalakítása mellett az európai gazdaságról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a kormánypártok frakcióülésén. Orbán Viktor az ülésről távozóban újságíróknak azt mondta, többek között arról beszélt a fideszes és KDNP-s képviselőknek, hogy Görögországban óriási a baj, és a francia elnökválasztás eredménye is több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, ezért a következő hónapokban kiszámíthatlan, mi történik majd az európai gazdaságban. (A görög pártok koalícióalakítási kudarcáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz - mondta Orbán Viktor. Ezért azt kérte a Fidesz-KDNP képviselőitől, "most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket", a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as költségvetés vázának.

A gazdasági helyzetértékelés mellett a kormányátalakítás okairől és menetéről is beszámolt a képviselőknek - mondta Orbán, de nem részletezte, hogy mivel indokolta a személycseréket. A miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy átalakítja a kormányt: június 1-jétől Fellegi Tamás helyett Varga Mihály, a Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár lesz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője. Vargát Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője követi a Miniszterelnökség élén. Lázár Jánost Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén.

A kormánypártok frakcióülése még Orbán Viktor távozása után is folytatódott.