Megrengették az EU tőzsdéit az összeomló görög tárgyalások

görög tárgyalások, görögország, athén, választások, a szocialista párt egyik szimpatizánsa sétál Athénban
Vágólapra másolva!
A Szüriza radikális baloldali pártszövetség mellett a Demokratikus Baloldal is kiszállt a görög koalíciós tárgyalásokból , így minimálissá vált az esélye, hogy az ország képes lesz kormányt alakítani. Egyre nagyobb az esélye, hogy új választást kell tartani Görögországban, és ezzel együtt egyre fenyegetőbb, hogy Görögország kilép az eurózónából. A hírre zuhanni kezdtek az európai tőzsdék.
Vágólapra másolva!

A radikális baloldali Szüriza után a mérsékelt baloldali Demokratikus Baloldal nevű párt is kiszáll a koalíciós tárgyalásokból - írja a BBC. A Demokratikus Baloldal közölte, nem vesz részt a megszorításokat támogató pártokkal folytatott koalíciós tárgyalásokon a Szüriza nélkül.

A görög államfő vasárnapra összehívta a múlt heti választáson legjobb eredményt elért négy pártot, hogy a kormányalakításról tárgyaljanak. A Szüriza és a Demokratikus Baloldal mellett a középjobb Új Demokrácia, valamint az eddig kormányzó szocialista Paszok vett részt a tárgyalásokon. Az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre, ezért várhatóan új választást kell kiírni.

A Szüriza vezetője már vasárnap közölte, hogy pártja "nem lesz baloldali alibije" egy olyan kormánykoalíciónak, amely folytatná az EU és az IMF által elvárt megszorításokat. Hétfőn a Demokratikus Baloldal vezetője pedig azt mondta, hogy a Szüriza nélkül a kormánynak nem lehet meg a szükséges társadalmi és parlamenti támogatása. "Nem jöhet létre egységkormány" - jelentette ki hétfőn a Demokratikus Baloldal vezetője a görög közszolgálati televíziónak.

Ha az államfőnek nem sikerül csütörtökig (az új parlament első üléséig) áttörést elérnie, akkor ismét ki kell írni az előrehozott választásokat, ezek viszont a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az eddigi megszorító politikát elvető Szüriza további előretörését hoznák. Mivel a Szüriza elutasítja a görög adósságleírásért cserében az EU és az IMF által elvárt megszorításokat, egy új választás következménye az lehet, hogy a görög állam leáll adósságai törlesztésével, vagy ténylegesen csődbe megy.

Ha ez megtörténik, akkor Görögország valószínűleg kiszorul az eurózónából, és újra saját pénzt vezet be, aminek viszont hatása lehet az egész eurózónára is. A hétfői bejelentés hatására eladási hullám söpört végig a pénz- és tőkepiacokon: a legfontosabb európai tőzsdeindexek jelentős mínuszba kerültek, a londoni, a párizsi és a frankfurti mutató magyar idő szerint 15 óra előtt bő százalékos mínusznál járt. A tőzsdék mellett a spanyol és olasz állampapírpiacon is romlott a helyzet, a Marketwatch.com beszámolója szerint jelentősen emelkedtek a tízéves hozamok, vagyis csökkent a papírok árfolyama. A kedvezőtlen befektetői hangulat miatt a forint is veszített értékéből. (A forint aktuális árfolyamát itt követheti.)

A zsákutcába jutott görög koalíciós tárgyalásokról hétfő délután egyeztetnek Brüsszelben az EU pénzügyminiszterei. A BBC athéni tudósítója szerint a görög központi bank szakértői először kezdtek nyíltan arról beszélni, hogy milyen következményekkel járhat, ha az ország kilép az eurózónából.