Orbán magával vitte Lázárt az érzelmek városából

Vágólapra másolva!
Hangosan fújoló és káromkodó tüntetők fogadták Orbán Viktort Hódmezővásárhelyen, ahol a miniszterelnök kölcsönkérte Lázár János polgármestert a vásárhelyiektől. Lázár János az egész várost kicsinosíttatta a nagy napra, lubickolt a vastapsban és a miniszterelnök dicséreteiben, és süketnek tettette magát, amikor a tüntetők azt kiabálták felé, tönkretette a várost. Orbán sok beruházást ígért érte cserébe.
Vágólapra másolva!

"Nagy nap ez a mai, mert eljön Orbán Viktor miniszterelnök úr, hogy kikérje Lázár Jánost a várostól" - mondta egy idősebb nő, amikor Hódmezővásárhelyen útbaigazítást kértünk tőle a Városházához pénteken kora délután. Az asszony hozzátette, hogy napok óta azt találgatják a szomszédaival, mi lesz a várossal Lázár János nélkül, aki a tíz éve polgármester. A nő azt mondta: reméli, hogy Lázár hamarosan visszatér a város élére.

Minden megkérdezett hódmezővásárhelyi tudott arról, hogy Lázár Jánosnak azért kell lemondania a város vezetéséről, mert Orbán Viktor a Miniszterelnökség államtitkárának kérte fel. Többen kijelentették, hogy Lázár sokat tett a városért, de néhányan megjegyezték, hogy "sok probléma lesz még a hatalmas adósságállománnyal, és Lázár akkor már nem lesz sehol".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kicsinosították a várost. További képekért kattintson a fotóra!

Egy nő szerint "egyedülálló gesztus" a miniszterelnöktől, hogy személyesen is eljön Hódmezővásárhelyre, és örült, hogy emiatt az egész ország a vásárhelyiekre figyel. A város fel is készült az országos figyelemre, a főtéren, a városháza előtt péntek délután több tucat közmunkás mosta a lámpaoszlopokat, cserélte a villanykörtéket és gerebélyézte a füvet. Több járókelő szerint három napja folyamatosan tisztították a teret.

Lázár nem hallotta jól a tüntetőket

A főtéren délután egy órakor a Szolidaritás mozgalom szimpatizánsai gyülekeztek. Papp Attila, a tüntetés szervezője azt mondta, hogy csak a tér szélére kaptak engedélyt a demonstrációra, mert a tér közepére egy szimpátiatüntetést jelentettek be Orbán Viktor mellett. Ez a szimpátiatüntetés végül elmaradt, de a térre hamarosan megérkezett a Jobbik is, amely a Szolidaritás rendezvényétől húsz méterre kapott engedélyt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Szolidaritás-tüntetők, akik Orbán és Lázárt támadó táblákat tartottak (az egyikre azt írtál például "Viktor diktátor, Lázárral együtt takarodj"), beszédekkel és kabarétréfák hallgatásával múlatták az időt, amíg Orbán Viktor meg nem érkezett. A demonstrálók három órára ugyanis közvetlenül a Városháza elé mentek, hogy "méltóképpen üdvözöljék a miniszterelnököt" - fogalmazott az egyikük.

"Mocskos Lázár, tökretetted a várost" - kiabálta több tüntető, amikor a hódmezővásárhelyi polgármester a feleségével megjelent a Városháza előtt. Lázár ekkor közelebb lépett a kordonhoz, amely a tüntetőktől elválasztotta, a kezét a fülére tette, és mosolyogva azt mondta, hogy "nem hallom". A tüntetők közül ekkor többen hangosan káromkodva szidták őt. Még nagyobb fújolás volt a téren, amikor Orbán Viktor furgonja begördült a polgármesteri hivatal épülete elé. Percekig skandálták a demonstrálók, hogy "Orbán, takarodj". Ekkor már néhány jobbikos is csatlakozott hozzájuk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János nem hallja. A képre kattintva galéria nyílik!

Sok mindent kapnak Lázárért cserébe

A Városháza üléstermében teljesen más hangulat fogadta a kormányfőt. Orbánt itt vastaps köszöntötte, és nagy tolakodás volt a terem bejáratánál, mert a bent lévők minél közelebb akartak ülni Orbánhoz és Lázárhoz. "Hódmezővásárhely történetében ez az első alkalom, hogy a magyar miniszterelnök eljön, és szól a vásárhelyiekhez" - jelezte Lázár János, aki Orbánt a "város szövetségesének" nevezte.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vastapssal fogadták őket. További képekért kattintson a fotóra!

Orbán Viktor a beszéde elején megköszönte a vásárhelyieknek a "sok segítséget, imádságot és hátbaveregetést" amelyet a kormánynak küldtek. "Van néhány település, amelynek kitartása nélkül ma nem lehetne nemzeti kormányzat, az egyik ilyen Hódmezővásárhely" - mondta Orbán, aki a polgármestert csak Jánosnak nevezte.

Orbán ezután megjegyezte, hogy a kormány hisz abban, hogy ha megtalálja a megfelelő embereket, akkor őket a saját közösségükből ki kell kérni. "Tisztelettel szeretném kölcsönkérni az önök polgármesterét, mert lenne egy munka, amiben szükség lenne rá" - mondta Orbán, akinek szavait hangos nevetéssel díjazza a közönség. Orbán hosszan méltatta Hódmezővásárhely és Lázár János eredményeit, majd biztosította a vásárhelyieket, hogy sok mindent kapnak Lázárért cserébe. "Van itt néhány beruházás, ami meg fog valósulni a következő időkben".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sokat ígért Orbán Lázáért cserébe. További képekért kattintson a fotóra!

Példaként említette, hogy elkészülhet a Szeged és Hódmezővásárhely közötti, 22 kilométeres "villamosszerű vonatvonal", meg fogják építeni a 47-es elkerülő utat, és fejlesztik a vásárhelyi laktanyát is. Nagy taps kísérte a kormányfői ígéreteket. "Hajrá Magyarország, hajrá Vásárhely" - zárta beszédét Orbán, kicsit módosítva a szokásos elköszönését.

"Vigye innen Lázárt jó messzire"

Lázár János ezután beszédében rendkívüli eseménynek nevezte a napot, és hivatalosan is közölte az ülésen, hogy a kormányfő államtitkári felkérést elfogadta. Ezután nevetve Orbán felé fordult, és azt mondta: "bizony itt a városban gyakran éjszakába nyúló üléseket tartunk, úgyhogy jobb lesz, ha felkészül, miniszterelnök úr, a következő kormányülésekre".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Lázár János megígérte, hogy nem lesz pesti politikus. További képekért kattintson a fotóra!

Lázár megjegyezte, hogy "talán sokak szemében túlzás, hogy a miniszterelnök elkéri a várostól polgármesterét, de ez egy érzelmekben gazdag város". Ezután közölte, hogy nem hagyja el a várost, továbbra is Hódmezővásárhelyen fog lakni, és "mindvégig a vidéki érdekeket képviselem a kormányban, távol tartom magam a budapesti elittől". "Tájékoztatom a vásárhelyieket, hogy nem elmegyek, hanem a miniszterelnök megjött, én pedig maradok" - zárta beszédét Lázár, amelyet hatalmas taps kísért a teremben.

A Városháza előtt nem hallhatták a tüntetők a beszédeket, de így is nagyjából ötvenen maradtak, amikor másfél órával később Orbán és Lázár kijött az épületből. A testőrök és a sajtósok minden hangosan fújoló és fütyülő demonstrálót, illetve minden újságírót távoltartottak a politikusoktól, de néhány idősebb nőnek sikerült a miniszterelnökhöz lépnie, hogy autogramot kérjen. Az egyik asszony puszit is kapott a miniszterelnöktől az aláírás mellé. Orbán és Lázár ezután távozták a térről. Az egyik tüntető hangosan megjegyezte: "tulajdonképpen örülök, hogy Orbán eljött és kikérte polgármestert, vigye innen Lázárt jó messzire".