A maffiaszálat is vizsgálják a rendőrkorrupciós ügyben

Vágólapra másolva!
Maffiaügyek lehallgatási jegyzőkönyveihez és minősített adataihoz férhettek hozzá a korrupciós ügyben letartóztatott főrendőrök, ezért az ügyészség azt vizsgálja, hogy összedolgoztak-e a szervezett bűnözéssel - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Előveheti a rendőrség azokat a szervezett bűnözéssel kapcsolatos aktákat, amelyekre korábban rálátásuk lehetett a korrupciós botrányban érintett rendőröknek - írja a Blikk. A lap szerint az ügyészség arra kíváncsi, hogy V. László-e az egyetlen, aki a gyanú szerint megvesztegette a főrendőröket.

A négy letartóztatott rendőr közül kettő a Nemzeti Nyomozó Irodánál dolgozott, és olyan minősített adatokhoz, lehallgatási jegyzőkönyvekhez fért hozzá, amelyek maffiaügyeket érintettek - írja a Blikk, amely szerint az ügyészek arra is kíváncsiak, hogy egy-egy ügyben a rendőrök "becsukták-e a szemüket", a helyett, hogy intézkedtek volna.

A lap szerint éppen ezért nem véletlen, hogy a Belügyminisztériumban felgyorsították annak a törvényjavaslatnak az előkészítését, amely lehetővé tenné, hogy bármikor ellenőrizhetők legyenek azok a vezető beosztású bűnüldözők, akik minősített adatokkal dolgoznak. A jelenlegi C típusú ellenőrzés ugyanis megbukni látszik, hiszen a négy letartóztatott rendőr közül három háromévente átesett ezen a vizsgálaton. Feltehetően mindent rendben találtak, mert tovább dolgozhattak magas beosztásban, azaz nem nyilvánították őket "kockázati tényezőnek".

A korrupciós ügy június 1-jén robbant ki, akkor Kalmár Tamást, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztálya vezetőjét és Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális bűncselekmények elleni osztálya vezetőjét vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. Ez után Gulyás Imrére, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya vezetőjére és K. Attilára, az NNI kiemelt ügyek osztálya felderítőjére csaptak le.

V. Lászlót - aki többek között a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyek tulajdonosa - négy rendőri vezetővel és egy munkatársával együtt azzal gyanúsítják, hogy korrupció útján illegális rendőri védelem alatt, a hatósági ellenőrzésektől nem zavartatva működtette mulatóit. Az ügyészség szerint mindezekért V. László havi rendszerességgel több százezres, illetve milliós nagyságrendű összegeket adott a rendőröknek.

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügy hat gyanúsítottja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalás megkezdését. Az ügyről szóló összes cikkünket itt találja.