Védelmet ígért a magyar zsidóknak Orbán

Vágólapra másolva!
Egy héttel a képviselők zsidó származását és izraeli állampolgárságát firtató jobbikos parlamenti felszólalás után Orbán Viktor is megszólalt az ügyben. A miniszterelnök a parlamentben kijelentette, hogy "ameddig ő ezen a helyen áll", a zsidóknak nem eshet bántódásuk származásuk és hitük miatt.
Vágólapra másolva!

Védelmet ígért a Magyarországon élő zsidóknak Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Orbán azt mondta: "Ameddig én ezen a helyen állok, Magyarországon senkit sem érhet semmilyen bántódás hite, meggyőződése vagy származása miatt". A kormányfő a zsidó származású képviselők listázását sürgető jobbikos politikus, Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalása által szított konfliktus végére próbált ezzel pontot tenni.

Orbán Magyarországhoz méltatlannak nevezte Gyöngyösi Márton egy héttel ezelőtti felszólalását. Gyöngyösi akkor egy a gázai konfliktusról szóló kérdés viszontválaszában azt mondta, hogy a zsidó származású magyar képviselők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, ezért szerinte nyilvántartást kellene róluk vezetni. Később a kijelentésért elnézést kért, mivel úgy érezte, félreérthetően fogalmazott: utóbb azt mondta, hogy csak az izraeli-magyar kettős állampolgársággal rendelkező képviselőket tartja veszélyesnek.

Orbán Viktor most hétfőn a szocialista Steiner Pál azonnali kérdésére foglalt állást az ügyben. "Szeretném világossá tenni: (...) mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat" - jelentette ki.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A kormányfő ugyanakkor visszautasította az MSZP-s politikusnak azt a követelését, hogy kezdeményezze Németh Zsolt külügyi államtitkár menesztését. Steiner Pál szerint az államtitkárnak azért kellene mennie, mert a múlt héten nem kérte ki magának a zsidó származású kormánytagok és képviselők listázását követelő jobbikos képviselő kijelentését, és "lagymatag, felkészületlen és hanyag" választ adott rá.

Orbán Viktor erre a felvetésre azt mondta, hogy Németh Zsolt egész politikai pályafutása a kisebbségek, az elnyomottak és a megkülönböztetést elszenvedők melletti kiállás jegyében telt.

A zsidó származást firtató jobbikos kijelentés miatt vasárnap hatalmas tömegtüntetést is tartottak a parlament előtt a fasizmus és a nácik ellen, erről itt olvashat bővebben. A parlament hétfői üléséről további részleteket és beszámolókat élő tudósításunkban, itt talál.