Több tűcsereprogramot le kellett állítani

Vágólapra másolva!
A dizájnerdrogok terjedésével emelkedik az intravénás drogfogyasztók száma, a tűhiány miatt viszont a drogfogyasztók többször szúrják magukat fertőzésveszélyes használt tűkkel. A kábítószerfüggőkkel foglalkozó szervezetek hatmillió forintot várnak a minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

A kábítószerfüggőkkel foglalkozó szervezetek szerint az átmeneti tűhiány továbbra sem oldódott meg - írja a Népszabadság. A lap felidézi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban azt közölte, hogy megnyugtatóan rendezték a problémát, és Balog Zoltán miniszter a hat legnagyobb tűforgalmat lebonyolító szervezet számára összesen hatmillió forint összegű egyedi támogatás biztosításáról döntött, a szerződéskötés már megtörtént.

A szervezetek szerint a hatmillió forint nem érkezett meg hozzájuk. Már 2011 végén jelezték, hogy az úgynevezett alacsony küszöbű szolgáltatások (ezek igénybevételéhez nem kell szermentesnek lenniük a klienseknek, ilyen a tűcsere is) támogatását oly mértékben akarja csökkenteni a kormány, ami ellehetetleníti az ellátórendszer egy részét.

Tavaly több szolgáltatónak be kellett zárnia, így például a VII. kerületben működő Art-Éra Alapítványnak, amely több száz droghasználóval foglalkozott, csak 2011-ben százezer steril tűt kiosztva. A talpon maradt programok is csak nehezen, szolgáltatásaikat csökkentve tudtak tovább működni.

Eközben az igény egyre nő, mert a dizájnerdrogok terjedésével emelkedik az intravénás drogfogyasztók száma. Nem ritka a fejenkénti napi 6-8-10 szúrás sem - közölte a Népszabadsággal Rácz József, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője. Ők 2011-ben még több mint 200 ezer tiszta tűt tudtak kiosztani, tavaly már csak alig több mint százezret, az idén pedig pillanatnyilag még ennyi sem biztosított. Ez azzal jár, hogy drogfogyasztók többször szúrják magukat fertőzésveszélyes használt tűkkel, sőt újabban árulják is egymásnak a használt fecskendőket - olvasható a Népszabadságban.

Ami az úgynevezett tűdepót illeti, vagyis hogy egy központi állami szerv szerezze be a szükséges tűket jóval olcsóban, erre is csak ígéretet kaptak a függőkkel foglalkozó szervezetek, de nem tudják, mikorra valósulhat meg a terv.