Orbán Viktor mindenkit maga mögött akar tudni

Vágólapra másolva!
Matolcsy Györgyről és az IMF-ről nem volt szó, a miniszterelnök inkább összefogásra buzdította a kormánypárti frakciókat kedden este Gyulán, ahol háromnapos kihelyezett frakcióülést tartanak a kormánypártok.
Vágólapra másolva!

A fél évvel ezelőtti letolások helyett inkább a lelkesítésre helyezte a hangsúlyt Orbán Viktor a kormánypártok gyulai frakcióülésének kedd esti nyitóbeszédében.

"Szorgalom, alapos munka, bajtársiasság" - emelte ki a miniszterelnöki beszéd három szerinte leglényegesebb jelszavát egy fideszes képviselő, aki szerint Orbán Viktor ezúttal szándékosan volt óvatosabb a kritikákkal: "Most felrázni kellett a csapatot, nem ledorongolni" - mondta a politikus, és szerinte ez sikerült is a miniszterelnöknek.

A három alapparancsot egy másik résztvevő szerint a kormányfő úgy bontotta ki, hogy nagyon sok és nagyon alapos munkát kell végezni a választásokig hátralévő egy évben, lehetőség szerint nem szabad hibázni, illetve hagyni, hogy az ellenfelek belekapaszkodhassanak a hibába. A bajtársiassággal kapcsolatban pedig arra utalt Orbán Viktor, hogy ne csak tiszteljék egymást, illetve egymás munkáját a frakciótagok, hanem ha egyikük "elbotlik", vagy nehézségei akadnak a saját területén, akkor ne kritizálják vagy "fúrják", hanem támogassák egymást. Egyéni szempontok helyett azt tartsák szem előtt, hogy egy közösséghez tartoznak. Bár a miniszterelnök neveket nem említett, több megkérdezett szerint a Pokorni-Hoffmann vitákra célzott a példával, azzal pedig, amikor a választások tétjével kapcsolatban arról beszélt, hogy mindenkinek be kell állnia sorba, a földügyekben eltérő nézeteit számos fórumon hangoztató Ángyán Józsefre utalhatott.

Az [origo]-t tájékoztató résztvevők közül többeket meglepett, hogy a gazdasági kérdések kimaradtak a beszédből. Előzetesen arra számítottak, hogy a kormányfői kiemelt hangsúlyt ad majd a gazdasági helyzet részletezésének, azon belül is annak, hogy Nemzetközi Valutaalappal (IMF) gyakorlatilag véget értek az egyeztetések, illetve az, hogy lezárul-e a Magyarországgal szemben zajló uniós túlzottdeficit-eljárás (ez esetben ugyanis lazíthatna a kormány az eddigi költségvetési szigoron, ami a választásokhoz közeledve kiemelkedően fontos lenne számára). Orbán Viktor azonban az eddigi hagyományokat megtörve egyetlen szót sem ejtett a gazdaságról, kizárólag a választási készülődés fontosságáról és említett szempontjairól beszélt a képviselőknek.

A megkérdezettek szerint "egyetlen büdös szó sem esett" a távozó jegybankelnök utódjáról sem, illetve arról, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ülhetne Simor András székébe, amiről kedden este megbízható forrásokra hivatkozva a Világgazdaság számolt be. Azt, hogy a téma szóba került volna a tanácskozáson, a VG hírének elterjedése után kedd este a Fidesz frakció sajtóosztálya is cáfolta.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs


Orbán Viktor kedden este Gyulán

A kampánnyal kapcsolatos konkrét eligazítást ugyanakkor nem adott a miniszterelnök a félórásnál alig hosszabb beszédben, csak annyit, hogy a választásokig hátralévő időben azt kell hangsúlyozniuk a képviselőknek, hogy milyen kedvező változásokkal - például adócsökkentéssel, rezsicsökkentéssel, nyugdíjemeléssel vagy a gyes időszakának visszaállításával - hozta helyzetbe a kormány a különböző társadalmi rétegeket, illetve, hogy mennyire fontos, hogy 2014 után is folytathassa a megkezdett lépéseket.

A politikai ellenfelekről szólva, mint szinte minden korábbi beszédében, ezúttal sem mulasztotta el megjegyezni a miniszterelnök, hogy a Fidesz egyelőre egyedül van a pályán, ezúttal azonban óvatosságra is intett, mondván, az ellenzék ugyan romokban hever, de bármikor erőre kaphat. Azt azonban, hogy mely pártokból, szervezetekből, illetve politikusokból nézi ki ez utóbbit, nem nevesítette.

A kormányfői beszédet követő kérdések között az [origo]-nak nyilatkozó képviselők előzetes várakozásainak megfelelően nem voltak viták vagy rázósabb ügyek, főként saját körzetükkel kapcsolatos problémákat vetettek fel, illetve azokra vártak megoldást a képviselők - például egy-egy az előző választásokkor beígért, azóta meg nem valósult beruházással kapcsolatban.

A leghosszabban a részt vevők beszámolói szerint a fejlesztési források lehívásának felpörgetéséről, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség átalakításáról folyt a beszélgetés - ez ugyanis kulcsfontosságú a választásokig megvalósuló beruházások szempontjából, ahogy arra a fél évvel ezelőtti sárvári frakcióülésen maga Orbán Viktor is figyelmeztetett. Az azóta megkezdett szervezeti átalakításokról - a miniszterelnök megfogalmazásával: "a padlás kisöprésének állásáról" - a Miniszterelnökséget vezető Lázár János számolt be a képviselőknek.

Szerdán a választási eljárási törvény és az alaptörvény alkotmánybírósági döntések miatt szükséges módosításáról, a földtörvényről, illetve a rezsicsökkentésről tárgyalnak - tematikus blokkokban - a frakciók, csütörtökön pedig szakpolitikai kabineteken tehetik fel kérdéseiket az adott terület államtitkárainak, minisztereinek.