Tovább kopasztják Buda főutcáját

Móricz Zsigmond körtér, húzódik a gomba felújítása
Vágólapra másolva!
Két hónapja el kellett volna kezdeni a Móricz Zsigmond körtéri Gomba felújítását, de nem lehet, mert a négyes metró építői még mindig az épületben tartják a körtéri villamosok trafóit. Pedig már a leendő bérlő is megvan a Gombára, amelyből kávézó, kert és kiállítóhely lesz. A környéken több boltot is bezáratott az önkormányzat, holott a környékre szinte csak lasszóval lehet üzletbérlőket fogni.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy alig talál bérlőt Újbuda önkormányzata a Bartók Béla úton üresen tátongó üzlethelyiségekre, mégis felmondja hat meglévő üzlet bérlőinek a szerződését itt és a Móricz Zsigmond körtéren. A Gellért tér és a Móricz Zsigmond Körtér közé, a Bartók Béla útra megálmodott csillogó kulturális főutca, "Buda Andrássy útjának" terve régen kisiklott.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pezsgő kultúrát, csillogó promenádot képzeltek el

A kerület egyik legszebb és legforgalmasabb útján valamikor az előző önkormányzati ciklusban indult el egy változás, amelynek a leginkább látható jele az volt, hogy az úton sorakozó üzletek egy része lehúzta a rolót. A bezárásokat az akkor még a szocialista Molnár Gyula vezette önkormányzat ösztönözte, mert a saját helyiségeiben zokniboltok, trafikok helyett kávézókat, kiállítótermeket képzelt el. A kulturális városközpont tervének betett a gazdasági válság, és bár már három év is eltelt azóta, hogy a kerületben a Fidesz vette át az irányítást, az önkormányzat továbbra sem tud igazán mit kezdeni a helyzettel. Tavaly decemberben az [origo] húsz üres kirakatot számolt össze a Bartók Béla út e szakaszán, jó részük évek óta állt már üresen. (A kulturális városközpont történetéről ebben a cikkünkben részletesen olvashat.)

Az önkormányzat tavaly huszonkét itteni üres üzletbe próbált pályázattal bérlőt találni, de csak hatba sikerült. Az idén újra megpróbálták: március 11-ig lehetett jelentkezni 17 üres üzletért. Erre 19-en jelentkeztek, végül kedden a gazdasági bizottság 5 pályázat befogadásáról döntött, vagyis 5 helyre sikerült bérlőt találni.

Korábban az [origo]-nak azt mondták az önkormányzatnál, hogy jórészt az érdeklődés hiánya miatt nem volt túl sikeres az üzletek bérbeadására kiírt pályázat: Szabó András (Fidesz), a terület önkormányzati képviselője szerint az üres helyek felére egyáltalán nem jött ajánlat. Ennek ellenére idén márciusban az önkormányzat úgy döntött, hogy további hat üzlethelyiségből eltávolítja a bérlőket. Az üzletek között van olyan, amelyik a kilencvenes évek eleje óta működik. Van köztük egy könyveket és étrend-kiegészítőket árusító üzlet, egy pékség, egy kis pizzéria, egy optika, egy ruhabolt és egy apró kínai büfé. A hat bezárni rendelt üzlet közül négy a Móricz Zsigmond Körtéren van, és a Gombára néz.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Bezárásra ítélve

Az önkormányzat szerint nem az üzletek bezárása volt a fő cél, hanem, "hogy megszüntessük azokat a rossz és kedvezőtlen szerződéseket, amelyek nem tartalmaztak semmilyen kötelezettséget a helyiségek felújítására vagy a homlokzatok rendezett kialakítására. A megújuló Bartók Béla úthoz és a megújuló Gombához igazodva egy jóval rendezettebb kép az, amit a Kulturális Városközpontnak képviselnie kell, ezért van szükség arra, hogy ezek a felújítások megtörténjenek." Az önkormányzat hozzátette, hogy semmi akadálya, hogy a vállalkozók újra pályázzanak majd a helyiségekért.

Nem tudják elkezdeni a Gomba felújítását

A Gomba jelenleg is elfeledve pusztul a Móricz Zsigmond körtéren. A metróépítkezés miatt feltúrt tér nincs még kész, a lezárt műemlék épület pedig sok éve omladozik, eddig nem bontották le, de nem is újították fel.

Az már tavaly végleg eldőlt, hogy felújítják a Gombát - a projekt összköltsége bruttó 400 millió forint, legnagyobb részben uniós forrásból fedezik -, megvolt rá a kivitelező és a jogerős építési engedély is, és január végén az önkormányzat boldogan tudatta a honlapján, hogy napokon belül megkezdődnek a felújítási munkák, miután aláírták a kivitelezővel a szerződést. "Ha minden a tervek szerint alakul, nyár végére birtokba is vehetjük az épületet" - írta az Újbuda.hu.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
Így néz ki még mindig a Gomba

Azóta sem történt viszont semmi, a Gomba körül nincs jele felújítási munkáknak. Gajárszki Áron kerületi LMP-s képviselő szerint a dolog nem a kivitelezőn múlik: a BKK - vagyis inkább a négyes metrót építő DBR Metró - okozza a késedelmet, mert az épület a villamosok embermagasságú trafóival van tele. Ezeket már régen el kellett volna vinni, elvileg a felszín alatt lesz majd a helyük. Ezt a problémát az önkormányzat is jelezte a honlapján: "A pontos, precízen kivitelezett ütemezés betartását nehezíti, hogy a Gomba területén több olyan építmény, trafó, illetve kábel található, amely a Főváros, a BKK, valamint a DBR Metró tulajdonát képezi. Bár az érintett felek ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy ezeket az akadályokat időben elhárítják, ez mostanáig még nem valósult meg."

Újbuda önkormányzata szerint a Gomba felújításának februárban kellett volna megkezdődnie, jelenleg "nem látványos" előkészítő munkák folynak, például átmenetileg konténerbe helyezik át a bérletpénztárt, kellenek ideiglenes közművek is. Ha a pénztár elköltözött, a Gomba első cikkelyén el lehet kezdeni dolgozni. A másik két cikkelyben viszont valóban akadályt jelent a transzformátorok eltávolítása. "Ez elengedhetetlen feltétele a munka tervszerű befejezésének, ezért folyamatos tárgyalások zajlanak a fővárossal és a BKK-val, hiszen a trafók elszállítása az ő hatáskörük. A műszaki átadás határidejét jelen stádium szerint 2013. július 31-ig tervezi az önkormányzat, a tényleges használatba vétel pedig őszre tehető."

Lehet, hogy nyárig nem költözhetnek át a trafók

A DBR Metró Projekt Igazgatóság az [origo] megkeresésére azt közölte, hogy az áramátalakítók a környékbeli villamosok energiaellátását biztosítják. A metróépítés részeként ezek helyett "egy teljesen új - 3 db egyenirányító transzformátorból és a hozzá tartozó elosztószekrényekből álló - BKV elektromos egyenirányító alállomás épül ki a metróállomás aluljáró szintjén az ELMŰ alállomásával együtt". A cég szerint mindez szerkezetileg és építészetileg már elkészült, sőt egy transzformátort már le is telepítettek, de "adminisztrációs nehézségek" nehezítik a kivitelezés előrehaladását. "A BKV és az ELMŰ között ugyanis mielőbb új üzemviteli megállapodásnak kell létrejönnie" - közölte a DRB, hozzátéve, hogy a munkát az is hátráltatta, hogy télen nem lehetett kábelt fektetni.

Egyelőre nem világos, hogy pontosan mikorra tud elkészülni a munka, a DBR annyit közölt: "A BKV és az ELMŰ közötti megállapodás reményeink szerint rövid időn belül létrejön, azonban továbbra is akadályt jelent, hogy az új ELMŰ alállomáshoz vezetékjogi engedélyt kell beszerezni. Mindezeken túlmenően az egyenáramú kábelek szerelése 1-1,5 hónapot vesz majd igénybe, az egyenirányító berendezések - fent említett, párhuzamos és lépésenkénti - kiépítése pedig várhatóan 1,5-2 hónapig fog tartani. A BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatósága - a vállalkozók bevonásával - folyamatosan vizsgálja a párhuzamos munkavégzés lehetőségeit, az engedélyek birtokában új ütemtervet fog készíttetni és mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkák legkésőbb nyáron befejeződhessenek."

Kulturált kávézó lesz a Gombából

A Gomba helyén egyébként kávézót, kiállítóteret és turisztikai és kulturális információs központot terveznek, a bérlőt pályázat útján keresték, a határidő január 20-a volt. A kiírás szerint az önkormányzat július elsején odaadja a már felújított épületet az új bérlőnek, aki tizenöt teljes évre kapja meg. Miután beköltözött, fél éven belül meg is kell nyitnia.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A Móricz Zsigmond körtérből igazi centrumot csinálnának

Az [origo] információi szerint meg is van már a nyertes, ezt pedig az önkormányzat is megerősítette. A pályázat győztese a Zsigmond Kert Kft. A januárban bejegyzett cég ügyvezetője Ondrusek Péter. Az Opten céginformációs rendszer adatai szerint két tagja van: Ondrusek vállalkozása, a Medúza Catering, valamint a Simon and TemplART Művészeti Szolgáltató Kft. A vendéglátás mellett a kulturális funkcióért is ők felelnek. Az önkormányzat július 1-jétől köti meg velük a szerződést. A belső felújítást 6 hónapon belül kell elvégezniük, de a birtokba adástól már fizetniük kell a bérleti díjat, ami havonta kicsivel több, mint egymillió forint, és 2014 januárjától már emelkedik az inflációnak megfelelően.

Ondrusek Péter azt mondta az [origo]-nak, hogy a papírforma szerint augusztusban kell megnyitnia. A pályázatukban az szerepelt, hogy a céljuk az lesz, hogy "a művészetet elvigyék az emberekhez", hiszen a Körtéren amúgy is óriási az átmenő forgalom. A megnyíló kortárs művészeti galéria mellett a vállalkozó szerint a kávézó tere is összefolyik majd a művészeti funkcióval, bevonhatják ebbe az itallapot, az asztalok felületét, a falat, még egy bögre vagy egy kulcstartó is lehet a kortárs művészet felülete - magyarázta.

Ondrusek kérdésünkre azt mondta, nem exkluzív kávézót akarnak kiépíteni, hanem olyan helyet, ahol a Móriczon amúgy is megforduló közönség jól érzi magát. Be lehet majd ülni strandpapucsban és zakóban is, nem fogják kinézni a hátizsákos turistát. A hely neve még nem biztos - mondta a vállalkozó -, ők ugyanis a Zsigmond kertet javasolják, de az önkormányzat egyelőre ragaszkodni akar a Gomba névhez. Arról Ondrusek nem tudott, hogy a közelben több bérlő szerződését is felmondta az önkormányzat, erről annyit mondott: neki az lenne az érdeke, hogy a környéken minél több vállalkozó legyen jelen, és "nyilván nem zavarja egy pizzázó".