Valami kihozhatta belőle az állatot

Izsák gyilkosság kihallgatás
Vágólapra másolva!
Az egyik a légynek sem tudott ártani, a másikat kemény fából faragták. A két rendőrt egy őrizetbe vett férfi agyonverésével gyanúsítják. Mindkettőjüket szigorúnak tartották a helyiek, a kihallgatószobában történteken mégis meglepődtek. Egyikükről azt beszélik, hogy oda szokott sózni, mégis szeretik.
Vágólapra másolva!

"Egy motoros hangosan bömböltette a motorját az utcán. A Viktor megfogta, felírta, de egy goromba szót sem szólt hozzá, láttam" - mesélik ismerősei B. Viktorról, akit egy társával együtt azzal gyanúsítanak, hogy egy kihallgatás során agyonverték Bara Józsefet, akit egy láncfűrész elrablása miatt vittek be a rendőrségre (az esetről szóló beszámolónkat itt olvashatják). A két rendőrt azonnal kirúgták, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A halállal végződött kihallgatást az ügyészség vizsgálja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az izsáki rendőrőrsön verték agyon Bara Józsefet a gyanú szerint

A két rendőrt a helyiek szigorúnak ismerték, mindketten 2008-ban költöztek a környékre. B. Csongor Fülöpszállásra, B. Viktor pedig Ágasegyházára, de mindketten Izsákon dolgoztak. Rendszeres vendégek voltak a rendőrőrs melletti bárban, a pultos szerint Csongor mindig lehajtott fejjel járt, visszahúzódó típus volt, Viktor viszont pont az ellentéte. Mindig kihúzta magát, nagyképűen viselkedett, napszemüveget viselt. "A Csongor a légynek sem tudna ártani, a Viktor... róla hallani, hogy oda szokott csapni" - mondta elgondolkodva. Egyik ismerősének a fiáról is tudja, hogy a rendőr bántotta, de nem volt hajlandó részletezni az esetet.

Háromszor is büntetett a gané miatt

B. Viktor lakása a falu szélen áll Ágasegyházán, egy homokbuckákkal körülvett tanyán lakott, ahol csak egy nagydarab kutya ugatott meg minket, de a portát rendszeresen gondozza B. egyik ismerőse. B.-t a környékén élők ritkán látták, akkor is a kertjében tevékenykedett, füvet nyírt. De mindig udvariasan köszönt, és a közelben élő nyugdíjas asszonytól is mindig megkérdezte, hogy segíthet-e valamiben.

"Határozott, segítőkész ember, elhivatott rendőr" - jellemezte B. Viktort egy közeli ismerőse, Borsodi Pálné. Mindig határozottan mutatkozik be, és nyugodt. "Együtt méhészkedtünk, ahhoz pedig nyugalom kell" - mondta. Az ágasegyházai asszony szerint korábban rengeteg lopás történt Ágasegyházán, de a rendőr megjelenése után sokat javult a közbiztonság.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Borsodi Pálné szerint elhivatott rendőr volt B. Viktor

"Hozzá is betörtek egyszer, elvitték mindenét, később azonban megtalálták a tetteseket" - mondta Borsodiné. Szerinte B. igazi rendőr volt, aki jól végezte a munkáját, "tavaly kétszer is előléptették, hülyeségekért nem csinálnak ilyet". B. egyszer még egy égő házba is berohant, hogy kihozza a gázpalackot.

"Szigorú volt" - mondta a rendőrről egy söröző férfi a Fekete Bika kocsmában. Amikor Ágasegyházára költözött, előfordult, hogy egy nap háromszor is megbüntette ugyanazt a lovas kocsit, mert lelógott róla a gané. "Amikor részegen kijöttem a kocsmából, figyelmeztettek, hogy vigyázz, kint van a Viktor" - mondta a férfi. El is kapta a rendőr, amiért részegen tolta a biciklijét, akkor azonban büntetés helyett egy lámpát és egy mellényt kapott tőle.

Mindig kemény volt

"Valami kihozhatta belőle az állatot" - tért rá az izsáki esetre a kocsmában söröző férfi. A pultos nő is megjegyezte, hogy sokat lehetett hallani B. Viktorról, hogy verekedni szokott. Egy izsáki kocsmában ugyanezt mesélték róla, egy férfi azt mondta, Viktor Izsákra szokta felhozni az embereket. Az ő fiait elkapta egyszer azért, mert rossz helyen bicikliztek, de őket nem bántotta. "A Viktor kirohanós típus volt, lekezelte az illetőket, ha úgy volt. Gondoltam is, hogy egyszer balhé lesz belőle, mert mindig kemény volt" - mondta egy férfi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az egyik izsáki rendőrt keménynek ismerték, aki néha odasózott

"Rendes, becsületes, szerény ember, a rendőri hivatásra tette fel az életét" - mondta B. Csongorról a fülöpszállási polgármester. B. Csongor a faluban lakott, a barátnője pedig a polgármester lánya. A polgármester szerint a rendőr szeret horgászni, a hobbija mégis a munkája. Szerinte neki nem kellett volna kimennie B. Viktorral Orgoványra, amikor bevitték Bara Józsefet, mert akkor már lejárt a műszakja, mégis elkísérte a kollégáját.

Én nem vagyok bűnös

"Elképzelhetetlen, hogy ez így megtörtént" - mondta a polgármester az izsáki kihallgatásról. Szerinte a gyanúsított "nyilván ellenállt", hiszen rosszhírű embernek számított. Bara Józsefről megoszlottak a vélemények a környéken, Izsákon és Fülöpszálláson csak a hírét hallották, többen problémás, lopós embernek nevezték. Egy helyi polgárőr szerint Bara sokszor feszegette, hogy korábban bokszolt, és többször bevitték már a rendőrök.

Az orgoványi tanyavilágban azonban másképp ismerték Bara Józsefet. Egy pityókás öregúr azt mondta, országos cimborája volt, semmi gond nem volt vele, mindig fizetett egy kör piát. "Nem hiszem, hogy ingerelte a rendőrt" - mondta. A szomszédjai szerint sem volt vele baj, egy közeli tanyára járt tévézni, mert náluk nincs áram. Az ott élő idős férfi szerint mindig megkérhette, hogy hozzon neki valamit a boltból, "azt viszont kár lenne tagadni, hogy ivott".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az orgoványiak szerint Bara mindig fizetett egy kör piát

B. Csongorról és B. Viktorról nem sokat tudnak a tanyákon élők, a két rendőr ugyanis ritkán fordult meg arra. Bara élettársa is azt mondta, hogy az esetig egyikük sem találkozott a rendőrökkel.

B. Viktor részletes vallomást tett a rendőrségen. Saját maga és társa ártatlanságát hangoztatta, azt állította, hogy a szabályokat betartva jártak el a sértettel szemben. Szerinte egy erőszakos emberrel szemben kellett fellépniük, ezért szükség volt az előírásoknak megfelelő kényszerintézkedésekre. A gyanúsított élete legnagyobb tragédiájaként beszélt a halálesetről, kollégájával együtt mintegy fél órán át próbálták újraéleszteni a lopás gyanújával elfogott férfit - mondta az ügyvédje.

Borsodi Pálné nem hisz a történtekben, azt mondta, nem ilyen embernek ismeri B.-t. A rendőr őrizetbe helyezése előtt elment hozzá, hogy odaadja neki a lakása kulcsait, és ezt mondta, "Ildikó, én nem vagyok bűnös".