Kiengedték Zuschlag Jánost a börtönből

Vágólapra másolva!
Zuschlag hatéves börtönbüntetés után szabadult a kecskeméti börtönből. Senkinek nem nyilatkozott, beült egy BMW-be és elhajtott.
Vágólapra másolva!

Az egykori szocialista politikus a börtön kapuján kilépve nem nyilatkozott senkinek, beszállt egy rá várakozó BMW személyautóba, amely elvitte a helyszínről.

A hatéves börtönbüntetése után szabaduló Zuschlag János távozik a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet épületéből Kecskeméten. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Zuschlag János volt MSZP-s képviselő 2007 szeptembere óta volt börtönben bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt. Első fokon nyolc és fél év börtönre ítélték, mert társaival együtt 75 millió forintot szerzett fiktív pályázatokkal, majd az elsőfokú ítéletet hat év börtönre enyhítette a Szegedi Ítélőtábla 2011 januárjában, és mellőzte a korábban kiszabott vagyonelkobzást is.

Zuschlag és társai az ítélőtábla szerint is bűnszervezetben követték el a vádiratban szereplő csalásokat, hiszen a pályázati pénzek megszerzésére irányuló tevékenységüket összehangolták, illetve tudta arról is, hogy az törvénybe ütközik. A másodfokú bíróság szerint ugyanakkor a korábbi ítélet több esetben tévesen ítélték meg, hogy a bűncselekményeket üzletszerűen követték el, hiszen személyes anyagi hasznuk nem származott belőle. Az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy az okozott - a vádirat szerint 72 millió forintos - kár nagy részét Zuschlag megtérítette.