Hivatalosan is vége van az LMP-frakciónak

2013.02.14. 18:04

Hivatalosan is feloszlott az LMP parlamenti frakciója, miután Kövér László megállapította a képviselőcsoport megszűnését. A pártból néhány hete kilépett nyolc képviselő hétfőn írta meg a házelnöknek, hogy kilépnek a frakcióból is.

Kövér László házelnök csütörtökön hivatalból megállapította a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának megszűnését - mondta csütörtökön Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

Közleményében felidézte, hogy a házelnökhöz hétfő kora délután érkezett az a levél, amelyben nyolc képviselő bejelentette kilépését az LMP képviselőcsoportjából. Ezt követően Schiffer András frakcióvezetőnek három napon belül kellett volna bejelentenie a képviselőcsoport megszűnését, mivel annak létszáma a minimálisan előírt 12 alá csökkent. A frakcióvezető azonban ezt nem tette meg időben, így a házelnök a határozati házszabály rendelkezéseinek megfelelően hivatalból megállapította az LMP parlamenti frakciójának február 11-i hatállyal való megszűnését.

A korábbi frakciótagok által betöltött bizottsági helyeket és parlamenti tisztségeket újra elosztják, mégpedig úgy, hogy minden függetlenné vált képviselőt megillet egy bizottsági hely - tudatta a sajtófőnök, és elmondta, hogy a bizottsági helyek és parlamenti tisztségek betöltésére - az érintettekkel való konzultáció után - az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot. Az LMP idei, január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián. Ezt követően a platform tagjai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kilépnek az LMP-ből, és új pártot alapítanak. A Lehet Más a Politikából kivált nyolc parlamenti képviselő nem adta vissza a mandátumát, de kilépett a frakcióból, amelynek létszáma így a működéshez szükséges 12 fő alá csökkent.

Két úton az LMP

Az LMP a frakció helyett országgyűlési képviselői csoportot hozott létre, amelyet Schiffer András vezet. A határozati házszabály szerint a képviselők - a képviselői tevékenységgel összefüggő célra - csoportokat hozhatnak létre, amelyek nem minősülnek frakciónak.

Vasárnap az A38 hajón tartja első kongresszusát az LMP-ből kilépett politikusok új pártja, a Párbeszéd Magyarországért (PM). Az egész naposra tervezett rendezvényen fogadják el a politikai célkitűzéseikről és értékeikről szóló alapító nyilatkozatot. Emellett szavaznak a párt alapszabályáról is. Erről bővebben itt olvashatnak.