Kezdődnek a kirúgások a Corvinuson is

Vágólapra másolva!
A Corvinus Egyetem elkezdte az elbocsátások előkészítését a központi források csökkenése miatt: a gazdasági igazgató javaslatot tesz a létszámleépítésre, a rektor pedig elrendelte a nyugdíjas korúak nyugdíjazását. Az egyetem szenátusa 15 százalékos költségcsökkentésről döntött.
Vágólapra másolva!

A Corvinus Egyetem belső információs portálján közzétett, február 22-én kelt rektori utasításból kiderült, hogy megkezdődött a létszámleépítés előkészítése a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) - derül ki a Figyelő Online cikkéből.

Rostoványi Zsolt rektor az azonnali költségcsökkentő intézkedések bevezetésének szükségességét azzal indokolta, hogy az idei költségvetési évben 25 százalékkal csökkent az egyetem támogatása, s mivel az elmúlt években is folyamatosan apad a finanszírozás, "a továbbiakban intézményünk gazdálkodása a jelenlegi formában nem fenntartható" - írja a lap.

A Figyelő szerint a létszámleépítés mértékéről a február 11-én hétfőn megtartott szenátusi ülésen határozott a harmincfős testület úgy, hogy a Corvinuson intézményi szinten 15 százalékos költségcsökkentést kell végrehajtani, "az egyes szervezeti egységek tekintetében differenciáltan", figyelembe véve a 2012-ben tett takarékossági intézkedéseket.

A rektor felkérte a gazdasági igazgatót, hogy február 28-i határidővel "az elhatározott létszámcsökkentésnek megfelelően", saját szervezeti egységére lebontott részletes javaslatot készítsen annak átszervezésére. Ezzel párhuzamosan, szintén február 28-áig a rektor javaslatot tesz a központi szervezeti egységek átszervezésére. Az egyetem vezetője szintén utasításban rendelte el a 62 éves nyugdíjkorhatárt betöltött valamennyi közalkalmazott jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetését és nyugdíjazását. Ez az egyetem oktatóinak krémjét eltávolító határozat a törvényben rögzített kormányzati szándéknak felel meg. Rostoványi Zsolt egyetemi vezetőként fenntartja a továbbfoglalkoztatáshoz való hozzájárulás jogát, amelyet személyre szóló javaslattal a minisztériumba kell továbbítani, s a tárcavezető engedélyezi - írja a lap.