Riadót rendelt el a belügyminiszter

Vágólapra másolva!
A rendkívüli időjárási körülmények miatt az országban katasztrófahelyzet alakult ki, emiatt Pintér Sándor belügyminiszter pénteken délelőtt riadót rendelt el. A legsúlyosabb helyzet az M1-es autópályán alakult ki, ahol sok kilométeres autósor vesztegel Győr közelében. A belügyminiszter szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás, és a szolgálatok jelesre vizsgáztak, az állampolgárok viselkedésével azonban elégedetlen.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor belügyminiszter a délelőtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy csütörtökön 100 km/h-nál is erősebb szél ért el több nyugati megyét, ahol komoly hófúvások alakultak ki. Ugyanilyen időjárás alakult ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyében is. Több út járhatatlan, több településen meghibásodott az elektromos hálózat.

Az M1-es és M7-es autópályán háromméteres hótorlaszok alakultak ki. A belügyminiszter rendőrségi és katasztrófavédelmi riadót rendelt el. Csütörtökről péntekre virradóra honvédségi lánctalpasokat rendeltek be a mentésbe, de több helyen sem a hómarók, sem a lánctalpasok nem bírtak az erős széllel és a torlaszokkal. Csütörtökről péntekre virradóra több száz autó rekedt az utakon. Ezekre a helyekre melegedő buszokat küldtek melegítő italokkal és üzemanyaggal, hogy az autókat lehessen fűteni.

Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója elmondta: az M1-esen és az M7-esen jelenleg is zajlik a mentés, mindkét út le van zárva. Az autópálya két oldalát elválasztó korlátot elbontják, hogy az autók kijussanak. Tatánál és Komáromnál is ezzel a módszerrel próbálják meg kiszabadítani az autósokat.

A hófúvás miatt 238 beavatkozásra volt szükség. 57 település van elzárva, ezeken 13 327 ember él. 160 közút járhatatlan, ezek nagy része alsóbb rendű útvonal. Ugyancsak járhatatlan öt vasútvonal, egy kikötő pedig megközelíthetetlen.

A hó miatt 5446 közúti jármű akadt el az utakon, a vasútvonalakon pedig 18 vonat. 160 településen van áramellátási probléma. Szabolcs-Szatmár megyében ezt a problémát nehezíti a 120 km/h-s szél.

Az M1-es és az M7-es autópályák mellett lévő önkormányzatoknál 227 melegedőt jelöltek ki, ezek nyolcezer ember ellátására alkalmasak. A katasztrófavédelem felvette a kapcsolatot a mobilszolgáltatókkal, ezeken keresztül SMS-ben értesítik az elakadt embereket a teendőkről.

Bakondi György azt kérte, senki ne induljon útnak, aki pedig mégis elakad a hóban, az ne szálljon ki az autójából, mert életveszélyes lehet. Ha nem tudja fűteni a kocsit, üljön át a szomszéd autóba.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány két, az időjárással összefüggő halálesetről számolt be. Az elmúlt 24 órában 18 súlyos, 57 könnyű sérüléses baleset történt. Jelenleg 1430 autó van még elakadva 400 emberrel. Négyezer embert és kétezer kocsit már kimentettek. A nehezen megközelíthető helyeken a rendőrök korlátozzák a települések elhagyását, itt folyamatos a rendőri jelenlét. A katasztrófavédelem 2700 liter üzemanyagot indított útnak, és óránként tart majd tájékoztatót.

A hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fővel és 209 eszközzel, a rendőrség 2540 fővel és 189 gépjárművel, a terrorelhárítási központ 43 fővel és 28 gépjárművel, a honvédség 12 fővel és hat speciális technikai eszközzel dolgozik az elakadt autókban tartózkodók kiszabadításán.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint még a súlyos időjárási helyzet beköszönte előtt feltöltötték a kórházak a vérkészleteket. Győr környékén néhány településen problémát okoz a dialízisre eljutás, és egy szülő nő is kalandos körülmények között jutott el a kórházba. Az államtitkár arra figyelmeztette az embereket, hogy ne igyanak alkoholt, mert kihűlhetnek. Extrém esetben bújjanak össze, és melegítsék egymást. Beszámolt arról is, hogy egy embernek hólapátolás közben beállt a dereka, vele a magát hátfájósnak mondó államtitkár együtt érzett.

Pintér Sándor újságírói kérdésre azt mondta, elégedett a katasztrófavédelmi és rendvédelmi szervek munkájával, viszont az időjárással és az állampolgári felelősséggel nem. Szerinte egyértelmű volt, hogy milyen rossz időjárás várható, ezért nem lett volna szabad útnak indulniuk.

A belügyminiszter szerint a hatóságok óriási erőfeszítéseket tettek, negyven órája mentik az autókat a sztrádákon. Bakondi György szerint a meteorológiai jelentések alapján a hatóságok maximálisan fel voltak készülve, időben elrendelték a kamionstopot. Pintér Sándor hozzátette: emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás, és a szolgálatok jelesre vizsgáztak.

Arról, hogy néhány helyen az autópályán rekedt emberek önhatalmúlag bontani kezdték a korlátokat, Pintér Sándor azt mondta: "ne keverjük össze az anarchiát és a szervezett együttműködést". Arra az újságírói felvetésre, hogy több melegítő busz étel és ital nélkül indult útnak az autópályán rekedtekhez, a belügyminiszter azt mondta: ha kicsit éhes valaki, azt kibírja, ha kihűl, azt nem.