A Mazsihisz a Sirály bezárásának elhalasztását kéri

Vágólapra másolva!
A Mazsihisz nyílt levélben kéri Tarlós Istvánt, várjon pészach végéig a Sirály bezárásával, legyen tekintettel az egyik legfontosabb zsidó ünnepre.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szombaton nyílt levelet intézett a főpolgármesterhez. Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató azt kéri Tarlós Istvántól, hogy "Magyarország Alaptörvényének szellemében" függessze fel a Sirály Klub bezárásának végrehajtását a zsidóság egyik legfontosabb ünnepe, a pészach végéig, azaz április 3-áig.

Kérésüket azzal indokolták, hogy azok az emberek, akik bármilyen szálon is kapcsolódnak a magyar zsidósághoz, nyugodtan tudjanak ünnepelni. "Nem tudunk elképzelni olyan okot, bármennyire törvényes és ésszerű, amely megakadályozhatná, hogy Budapesten egy közösség megünnepelhesse a szabadulás ünnepét" - fogalmaztak levelükben a zsidó vezetők.

Emlékeztettek arra, pénteken értesültek arról, hogy vita bontakozott ki a Marom Egyesület és a főváros között a Király utca 50. szám alatti ingatlan használatával kapcsolatban. Közölték, nem tudják és nem is akarják megítélni, kinek van igaza a vitában, mint írták, ezt a hatóságok, a bíróságok fogják eldönteni. Arra hívták fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az egyesület ebben az évben is meghirdette a szokásos közösségi széder estéjét, amelyen sokan szeretnének részt venni. Utaltak arra, pészach első napjának előestéjén arról emlékeznek meg, hogy az egyiptomi rabszolgaságban szenvedő héberek, Mózes vezetésével kiszabadultak a fogságból és elindulhattak a szabad élet felé.

"Tudjuk, hogy a jogszabályok, a szerződések betartása mindenkire kötelező, de a közös erkölcsi és vallási elveink szükségessé teszik a méltányosság gyakorlását. Bízunk az Ön közismert jóindulatában és nagyvonalúságában, és kérjük, tegyen meg mindent, hogy a Marom Egyesület idén is megtarthassa a Király utca 50. szám alatti épületben a már meghirdetett széder estéjét" - írták a Mazsihisz vezetői.

Az ügy előzménye, hogy péntek délelőtt a főváros által odaküldött biztonsági emberek elfoglalták az önkormányzat tulajdonában levő Király utcai ingatlant, kicserélték a zárat és nem engedtek be senkit. A fiatalok ezután egy hátsó ajtón keresztül bejutva visszafoglalták a biztonságiaktól a helyet (erről készült videónkat itt megnézheti), majd egy többórás patthelyzetet követően, hétfőre kaptak tárgyalási időpontot a fővárostól arra, hogy rendezzék a helyzetet. A főváros érvelése szerint a Marom Egyesület jogszerűtlenül használja a helyiséget, ráadásul kereskedelmi tevékenységet is folytat benne, míg a Marom szerint ez nem igaz, ők a jogcím nélküli használói az ingatlannak és a kulcsok felett is ők rendelkeznek. A pénteki nap eseményéről szóló tudósításunkat itt olvashatja.