Nevetnek a bohózaton és tovább gyepálják Bajnait a fideszesek

bajnai gordon, Nevetnek a bohózaton és tovább gyepálják Bajnait a fideszesek
Vágólapra másolva!
Nem veszik komolyan az ellenzéki összefogást a fideszes képviselők, de jól szórakoznak az egyre durvuló harcon, ami Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között dúl. Stratégia még nincs a nagyon lassan formálódó ellenzéki erők ellen, de Bajnait azért nem eresztik egy pillanatra sem.
Vágólapra másolva!

"Ennél szebb forgatókönyvet el sem lehet képzelni; számunkra még a vártnál is jobbal alakul" - kárörvendő mosoly kíséretében ilyen és ehhez hasonló megjegyzésekkel kommentálták a hétfőn megkérdezett kormánypárti képviselők, hogy kudarcba, illetve kölcsönös fenyegetőzésbe fordultak az MSZP és az Együtt 2014-PM tárgyalásai. (Hasonló tartalmú bejegyzést posztolt nemrég egyébként Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki Twitteren már pénteken azon élcelődött, hogy "kitört az Együtt 2014-MSZP-háború. Köszönjük, Gordon! Köszönjük, Attila!")

A megkérdezett majdnem két tucat fideszes és KDNP-s képviselő túlnyomó többsége meg volt győződve róla, hogy a két baloldali erőnek egymás nélkül semmi esélye nincs a Fidesz ellenében, de arról is, hogy az összefogásukból már semmi nem lesz a késő őszi kampánykezdetig.

Egy ismert, sokat szereplő fideszes a miniszterelnök visszatérő (legutóbb a kormánypártok februári, Gyulán tartott kihelyezett frakcióülésén elhangzott) politikai helyzetértékelésére emlékeztetett, amelyben Orbán Viktor rendre elmondja, hogy a Fidesz álomszerű helyzetben van, mert gyakorlatilag nincs ellenzék, és nemhogy megközelíteni nem tudja, de látszani is alig látszik a palettán bármilyen, rá akár egy kicsi veszélyt is jelentő szervezet.

A kormányfő azonban a politikus szerint arra is mindig figyelmezteti a képviselőket, hogy ne bízzák el magukat, mert a helyzet változhat. A jövő héten tartandó, őszi ülésszakot megelőző visegrádi frakcióülésen ezt viszont szerinte már nem szükséges majd a miniszterelnöknek hozzátennie, mert szerinte már kizárt, hogy "komolyra fordul a mostani bohózat", és mégis ütőképes egységgé áll össze a baloldali ellenzék.

Nem szabad lebecsülni az ellenfelet

Arról már valamennyire megoszlottak a vélemények, hogy erről az Együtt 2014 szövetségét vezető Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila MSZP-elnök tehet-e. A legtöbben Bajnai Gordont tippelték a csata vesztesének, akit rövid időn belül "végleg bedarál majd a sokszorta ambiciózusabb Mesterházy", aki a baloldal választási esélyei helyett a többség szerint jól láthatóan a saját karrierjére és saját maga felépítésére fókuszál.

Olyan vélemény is volt, amely szerint az Együtt 2014 vezetője "saját magát nyírta ki" a múlt pénteken bedobott ötletével, amelyben azt javasolta, hogy a két miniszterelnök-jelölt országos kampánya után közvélemény-kutató intézetek mérései alapján döntsék el, hogy az Együtt 2014 vagy az MSZP adja-e a kormányfőjelöltet. Többen pedig az MSZP-elnök tényleges, mind a 106 egyéni körzetben előválasztást sürgető javaslatán ironizáltak, azon mulatva, hogy vajon hogyan akarják kiszűrni a főként bizonytalanokat célzó szimpátiaszavazásról a fideszeseket, akik viccből, vagy az eredmény szándékos torzítása érdekében voksolnának egyik vagy másik jelöltre.

A helyzeten ironizálókon és megállapodást már kizártnak tartókon kívül mindössze egyetlen kormánypárti képviselő mondta azt, hogy szerinte megrendezett színjátékról van szó, és a végén úgyis összeáll majd a baloldal, egy pedig, hogy ugyan rosszul állnak, de "sosem szabad lebecsülni az ellenfelet".

Bajnait muszáj tovább gyepálni

A Fidesz elnöksége - amely a nyári szünet után tegnap ült össze először - információink szerint nem foglalkozott az ellenzék helyzetével, és arról sincs még döntés, hogy a párt kampánystratégiájában milyen módon kezeljék egyik, illetve másik, vagy az esetlegesen összeálló szervezetet.

"Ezzel nekünk egyelőre nincsen dolgunk. Meg kell várni, hogy mi lesz a catfight vége, és azzal kell majd kezdeni valamit" - mondta egy, a párt kommunikációs-, illetve kampánystratégiájára rálátó fideszes. Hogy a kérdés mikor kerülhet érdemben is elő, azt az illető nem tudta megjósolni, egy másik, a pártszervezésben ugyancsak magasabb posztot betöltő társa úgy tippelt, hogy a jövő heti ülésszakindító frakcióülésen Orbán Viktor valószínűleg szóba hozza majd azért ismét az ellenzék helyzetét, illetve a párt szeptember 28-i kongresszusán szerinte már a baloldalra vonatkozó kommunikáció kampányban követendő irányáról is mond már valamit.

Azt azonban már most biztosnak tartotta minden megkérdezett, hogy "Bajnai Gordon gyepálását" addig sem függesztik majd fel, amíg a kampánystratégiával kapcsolatos döntések megszületnek. A párt hivatalos kommunikációban mostanában valóban visszatérő elem, hogy a volt miniszterelnöknek hajdú-bétes múltja és másfél évnyi kormányzása tanulságai alapján nincs helye a közéletben. A támadások valós, informálisan ugyancsak többször elismert oka azonban sokkal inkább az, hogy a választások szempontjából kulcsfontosságú, az MSZP-re sem szívesen szavazó bizonytalanok megszólítására főként Bajnainak lenne esélye, ezért az ő kilövése a Fidesznek mindenképp érdeke.