A miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára

Vágólapra másolva!
"Attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos" - mondta a parlamenti ülésen a hangfelvétel szerint a vidékfejlesztési államtitkár az LMP képviselőjének.
Vágólapra másolva!

Szél Bernadett a verespataki és nagybányai, ciános technológiát alkalmazó aranybányák megnyitása ügyében kérdezte Illés Zoltánt, azt firtatva, hogy a kormány miért nem lép fel az ügyben.

Illés olykor vállalhatatlan stílusban védte meg a kormányát, és személyesen a miniszterelnököt is. "Vissza kell utasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön az elmúlt öt percben mondott" - hangzott el például a válaszában.

"Én ott voltam másokkal egyetemben, amikor lépések tömkelegét tette meg Orbán Viktor a nagybányai cianid-szennyezés kapcsán. Le a kalappal előtte" - mondta Illés, majd kijelentette, hogy mindez "nem nyalás" a részéről, mert tényleg a helyszínen járt.

Zárásként felkérte a képviselőt, hogy a "miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára", majd epésen megjegyezte, hogy "attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő".

Az ülést vezető Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke a "baromság" kifejezés visszavonására szólította fel az államtitkárt, aki ennek eleget is tett.

A stílus elleni tiltakozásul Schiffer András LMP-s képviselő ügyrendi javaslatban kérte, hogy intsék meg Illést, végül negyedórával később Kocsis Máté - egy másik témában tett felszólalása kapcsán - kért bocsánatot. Igaz, ő csak az általa képviselt Fidesz-frakció nevében, és nem a kormány nevében tehette ezt.