Az ügyészség már döntött Hernádiról

Vágólapra másolva!
Nem hozta nyilvánosságra a Legfőbb Ügyészség, hogy mit reagált a horvátok jogsegélykérelmére Hernádi Zsolttal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Legfőbb Ügyészség elbírálta a Hernádi Zsoltot érintő ismétlő jogsegélykérelmet, és elküldte válaszát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, azt viszont nem közölte, hogy mi áll a válaszban.

Az ügyészség azért nem kíván bővebb információkat adni, hogy a címzett fél ne a sajtóból értesüljön a válasz tartalmáról. A KIM nekünk küldött válaszában azt írta: a levél tartalmáról a minisztériumnak nem áll módjában tájékoztatást adni.

A Jutarnji List szeptember 8-án írta meg, hogy szeptember 25-ére gyanúsítottként beidézték a Mol elnök-vezérigazgatóját. Az ügyet vizsgáló horvát szervezett bűnözés elleni hivatal, az USKOK még júliusban közölte, hogy egy ilyen megkeresés esetén Magyarország köteles lenne az abba foglaltakat végrehajtani, ellenkező esetben az is elképzelhető, hogy nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellene.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy lefizette Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol fel tudja vásárolni a horvát állami olajcéget, az INA-t. A Mol úgy vásárolta meg a céget, hogy ugyan 47,1 százalékos tulajdonrésszel kisebbségi tulajdonos lett, de ő irányítja a céget.

Az USKOK korábban átadta a magyar szál vizsgálását a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amely több hónap nyomozás után bűncselekmény hiányában tavaly januárban zárta le a nyomozást. Hernádi gyanúsítotti kihallgatását is kérték már a magyar ügyészségnél, de az ügyészség megtagadta ezt a kérelmet.

Horvátország júliusi, uniós csatlakozása az USKOK szerint új feltételeket teremtett ahhoz, hogy biztosítsák Hernádi Zsolt megjelenését a vizsgálati eljárásban, tekintettel a büntetőügyekben megvalósuló igazságügyi együttműködésre a tagországok között.