Már nem akarják száműzni Angyalföldről a hajléktalanokat

Vágólapra másolva!
A korábban javasoltnál jóval kisebb területről tiltaná ki a hajléktalanokat a szocialista vezetésű XIII. kerület, amelyet múlt héten a saját pártja is kritizált a fővárosinál is keményebb tervei miatt. Az utak 50 méteres körzetéből például már nem akarják eltávolítani a hajléktalanokat, akikről Tóth József polgármester szerint egyébként is példaértékűen gondoskodik a kerület.
Vágólapra másolva!

Az egész angyalföldi szocialista önkormányzati vezetés felsorakozott csütörtökön, hogy ismertesse a XIII. kerület álláspontját a hajléktalanok kitiltásáról. Az MSZP-s irányítású XIII. kerületet ugyanis az elmúlt napokban saját pártjától is sok kritika érte amiatt, hogy bár az MSZP országosan tiltakozik a hajléktalanok kriminalizálása ellen, az angyalföldiek mégis számos kerületi közterületről elűznék az odatelepedő embereket.

Az angyalföldiek eredetileg a főváros szigorán is túltéve azt javasolták, hogy tilos legyen hajléktalanként élni a közintézmények, illetve a Lehel Csarnok 200 méteres körzetében, továbbá az összes "kerületi kezelésben lévő út" 50 méteres körzetében is. (Budapesten a Fővárosi Önkormányzat hoz rendeletet, de a kerületi önkormányzatok javaslatait kötelezően tudomásul kell vennie.)

Az angyalföldi önkormányzat csütörtök délelőtt végül egy ennél sokkal enyhébb szabályozást szavazott meg. Az új javaslat szerint a hajléktalanoknak a kerületi sportpályák, közparkok, közkertek, szociális és kulturális intézmények 100 méteres körzetében lesz tilos életvitelszerűen tartózkodni (ez tehát rögtön feleakkora terület), az angyalföldi utak környezetéből való kitiltást pedig immár nem szeretné az önkormányzat. Tóth József szerint ezt az új javaslatot gyorsan elküldik a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek automatikusan módosítania kell a múlt csütörtökön elfogadott rendeletet.

Angyalföld 0,2 egységet ad hozzá

Tóth József az enyhítést azzal indokolta, hogy az előző javaslatukat még a korábbi fővárosi rendelettervezet alapján tették, amely azonban többször is "alapjaiban megváltozott". Az első változatában szerepelt például, hogy a főváros 200 méteres körzetben tiltaná ki a hajléktalanokat a sportpályák környezetéből, ezért javasolta Angyalföld is a 200 méteres határt eredetileg. A fővárosi rendelet előkészítését Tóth "komolytalannak és kapkodónak" nevezte, és szerinte ezért kell most módosítani. A polgármester hozzátette, hogy a XIII. kerület ezzel a szabályozással olyannyira nem szigorú, hogy "ha egy egységnek vesszük azt, ahonnan a főváros kitiltja a hajléktalanokat a kerület területén, a mi javaslatunk ehhez csak 0,2 egységet ad hozzá". Hozzátette ugyanakkor, hogy van olyan szomszédos kerület, amely tényleg minden közterületről kitiltja a hajléktalanokat, de Tóth nem nevezte meg ezt a városrészt (bár erősen utalt Zuglóra).

Tóth ezután kijelentette, hogy "igaztalan, hamis, hazug állítások jelentek meg a kerületéről", amely fontosnak tartja a kérdést. Szerinte máshol tartana a főváros, ha minden kerület csak annyit tenne a hajléktalanokért, mint Angyalföld. A polgármester részletesen ismertette, hogy mit tesz a kerület a hajléktalanokért (bérlakásépítés, hajléktalanok pénzügyi támogatása), és megjegyezte, hogy a fővárosi hajléktalanellátó rendszer ötöde Angyalföldön működik, 1334 férőhelyet biztosít a XIII. kerület.