Ahol a Jobbiknak van meg a kétharmad

melyik településen szavaztak arányaiban a legtöbben az egyes pártokra
Élelmiszerosztás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén 2013. november 17-én. A településen Magyar Iszlám Közösség (MIK) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közösen osztott szét több mint egy tonnányi tartós élelmiszert és ruhaneműt.
Vágólapra másolva!
Mi a titka Kerecsenynek, ahol a Jobbik 60 százalékot kapott? Vagy Csenyétének, ahol a baloldal aratott példátlanul fölényes győzelmet? És persze: hogyan tudott százszázalékos eredményt elérni a Fidesz egy faluban? Itt vannak a választási toplisták. 
Vágólapra másolva!

Keseregve értékelte a Jobbik vezetése a vasárnapi választási eredményt, de voltak olyan helyek, ahol minden okuk megvolt az örömre. Vannak ugyanis olyan települések, ahol a Jobbik fölényes győzelmet aratott.

Az ország legjobbikosabb települése a Zala megyei Kerecseny, derült ki abból az elemzésből, amelyet az Origo végzett a több mint tízezer szavazókör adatai alapján. A nagyobb településeken több szavazókör is van, de a kisebb falvak jelentős részében mindössze egyetlen szavazókört jelöltek ki.

Ilyen a 237 fős Kerecseny is, ahol 71-en mentek el szavazni, 60,6 százalékuk voksolt a Jobbikra az országos listán, azaz 43 ember. A második legtöbb szavazatot a Fidesz kapta, mindössze 15-öt. A Jobbik egyéni jelöltjére, Selmeczy Zsuzsannára is 43-an szavaztak, ő a teljes választókerületben másodikként futott be a Fidesz mögött, a szavazatok 24,44 százalékát megszerezve.

Kerecseny négy főből álló képviselő-testületében mindenki függetlenként indult a 2010-es önkormányzati választásokon, ahogy Réti Alfréd polgármester is. Szerinte semmi különlegeset nem lehetett érezni abból, hogy a településen többségben vannak a jobbikos szavazók. A Jobbik politikájának visszatérő eleme a roma és nem roma lakosság közötti feszültség, de a polgármester az Origónak azt mondta, hogy helyben nincsenek ilyen konfliktusok.

Réti nagyobb problémának tartja a munkanélküliséget: „A faluban körülbelül 80 gyerek és 100 nyugdíjas él, a maradék ötven embernek meg nincs nagyon más lehetősége, ők közmunkások az önkormányzatnál.”

A polgármester szerint Kerecseny „mindentől távol van”, csak a 30 kilométerre lévő Nagykanizsából van közvetlen buszjárat a zsákfaluba. A háziorvos hetente egyszer rendel, szerdán délután kettőtől négyig, nincs se óvoda, se általános iskola.

SzavazókörÖsszes szavazatAz országos listán a Jobbikra szavazottSzázalék
Kerecseny714360,56%
Enying 8925256,52%
Kondó30716654,07%
Bázakerettye 2733852,05%
Háromfa 21115751,35%

A Jobbik a Miskolctól 23 kilométerre, a Pitypalatty völgyben lévő Kondón is sikeresen szerepelt, a szavazók 54 százaléka választotta a pártot. A 600 fős településen körülbelül 400 nyugdíjas él, de egy neve elhallgatását kérő férfi szerint a Jobbikra inkább a fiatalok szavaztak. „A képviselő-testületben egy jobbikos van, ő nagyon belemerült ebbe az egészbe. Szeret járni olyan helyekre, ahol a poharakat emelgetik, és ott mondott olyanokat, ami meghatja a fiatalokat. Hát kampányolt, na” – mondta a férfi.

A jobbikos képviselő, Drabon József azt mondta, hogy ő csak „békés eszközökkel” győzte meg az embereket, 2010 óta ő hordja ki a Jobbik újságját, a Hazai Pályát, így sokan ismerik a faluban. „A helyi italkereskedésbe, a Diósgyőr kocsmába is le szoktam járni, ott leülünk, megiszunk egy sört, akár az idősebbekkel is. Meghallgatom az ötleteket, a múltkor például azt mondta valaki, hogy tartsunk egy közös disznóvágást a faluban” – mondta Drabon.

Szerinte már négy évvel ezelőtt is a Jobbikot támogatták a legjobban, azóta a párt ifjúsági tagozatának segítségével évente bányásznapi ünnepséget és majálisokat szerveznek, fontosnak tartják a hagyományőrzést. „Sok fiatal van, nekik megbízhatóság kell. Meg több sportlehetőség” – mondta Drabon, aki most azt tervezi, hogy a helyi fiatalokkal focicsapatot alapít, és teniszpályát is építtetnek. Az önkormányzat egyik dolgozója viszont azt mondta az Origónak, erre semmi esély nincs, mert az önkormányzat még azzal is küszködik, hogy kifizesse a béreket és a közvilágítást.

A baloldal fellegvárai

Talán a Jobbiknál is letargikusabban fogadta az eredményeket a magát Kormányváltásnak hívó baloldali összefogás. Azzal vigasztalhatták magukat, hogy 2010-hez képest most több budapesti egyéni választókerületben tudtak nyerni, és ennek megfelelően zömében fővárosi szavazókörök a baloldali ötös toplistán.

Volt azonban egy település, ahol még Budapestnél is jobban teljesített a baloldali összefogás. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén a szavazók 79,8 százaléka választotta a baloldalt. A 430 fős település tavaly novemberben hívta fel magára a figyelmet, amikor a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Magyar Iszlám Közösség cipőt és ruhát próbált osztani a rászorulók között, és az adományra várók összeverekedtek egymással a ruhákért.

SzavazókörÖsszes szavazatAz országos listán a baloldalra szavazottSzázalék
Csenyéte846779,76%
Budapest XIII. ker. 1553032761,70%
Budapest XIII. ker. 1658635961,26%
Budapest XIII. ker. 4464338960,50%
Budapest XIII. ker. 1452631159,13%

A község polgármestere, Kéri Zoltánné szerint viszont „ez az egész történet fel lett fújva, nem volt más, csak egy kicsit vehemensebben viselkedtek az emberek”. Azt viszont elmondta, hogy valóban nagy szükség van a faluban a segítségre, mivel Csenyétén „szinte mindenki munkanélküli, csak az önkormányzat tud néhány embernek munkát adni”. Kéri Zoltánné az MSZP színeiben indulva már három cikluson keresztül vezeti a falut, de azt mondja, ő nem tud arról nyilatkozni, hogy miért szavaztak a baloldalra az emberek.

A baloldal ezenkívül Budapesten két kerületben teljesített kiemelkedően: a XIII. kerületben volt olyan szavazókör, ahol 61 százalékot értek el, a Hegyvidéken pedig 59 százalékot.

A százszázalékos Fidesz

A Fidesz ebben a rangsorolásban is jobban teljesít a többieknél. A Somogy megyei Pálmajorban százszázalékos párt támogatottsága. A Kaposvártól 20 kilométerre lévő faluban a 201 szavazásra jogosult közül 101-en mentek el voksolni vasárnap, ők mindannyian a Fideszre szavaztak.

377-en laknak a faluban, Pozsonyi Erika polgármester szerint 99 százalékuk cigány. "Nem vészes a településen a munkanélküliség, 68 regisztrált munkanélkülink van, de közülük 42-en végeznek közmunkát" – mondta az Origónak. Pozsonyi Erika szerint a Fidesz támogatottsága annak köszönhető, hogy látják, hogy "elindult a településen valami", az önkormányzat méhészkedik, asztalosműhelyük is van, a bűnözési statisztikák nem rosszabbak az átlagnál. Hozzátette, hogy a Fidesz támogatottsága nem újdonság, hiszen már négy évvel ezelőtt is Pálmajor volt a legfideszesebb település.

A második legfideszesebb szavazókör szintén Somogy megyében, Pálmajortól 40 kilométerre található. Pusztakovácsi 2. szavazókörében a 123 választásra jogosult közül 47-en mentek el szavazni, közülük 45-en a Fideszre voksoltak.

Magyarország legszegényebb településén, a Szolnoktól 40 kilométerre lévő Tiszabőn is a Fidesztől várják a nehéz sorból való felemelkedést: a 409 szavazó közül csak 21 olyan volt, aki nem a Fidesz országos listájára szavazott. „Én már gyermekkorom óta itt lakom, úgyhogy látok mindent. A rendszerváltás óta folyamatosan romlik a helyzet. A magyar lakosság elvándorolt, amikor cigányok költöztek a szomszédjukba. Most már 90 százaléknál is több a cigány” – mondta a polgármesteri hivatal egyik névtelenséget kérő dolgozója.

Szavazókör

Összes szavazat

Az országos listán a Fideszre szavazott

Százalék

Pálmajor

101

101

100%

Pusztakovácsi 2

47

45

95,74%

Tiszabő

409

388

94,86%

Piskó

133

124

93,23%

Bódvalenke

73

68

93,15%

Azt mondta, hogy munkalehetőség egyáltalán nincs a faluban, a megélhetést csak a közmunkaprogram biztosítja. A zsákfalu nincs elszigetelve, óránként jár busz Szolnokról Tiszabőbe. „Itt nincs senki, aki iskolázott. Kell a busz, mert azzal járnak ide a tanárok és az orvos is” – mondta a nő, aki szerint a Fidesz volt az egyetlen, amely a kampányüzeneteivel meg tudta szólítani a lakosságot. Hogy pontosan melyek voltak ezek az üzenetek, arra nem tudott példát hozni.

Az LMP a lepkés törpefalvakban tarolt

A Vas megyei Orfalun tudta az LMP a választók legnagyobb arányát meggyőzni, itt érte el a párt az országosan legjobb, 22,5 százalékos támogatottságát. Ez viszont csak kilenc szavazatot jelent. „Nem nagyon szoktak itt politizálni az emberek, inkább a saját gondjaikkal vannak elfoglalva. Nem tudtam, hogy ilyen sokan szavaztak az LMP-re” – mondta Holecz Károly, aki 12 éven keresztül volt a település polgármestere. Jelenleg szlovén kisebbségi önkormányzat irányítja a települést.

SzavazókörÖsszes szavazatAz országos listán az LMP-re szavazottSzázalék
Orfalu 40922,5%
Patca 32721,88%
Dötk 20420%
Óbudavár 31619,35%
Budapest IX.ker. 1765811918,09%

A falu honlapja szerint kedvezőtlen a demográfiai összetétel, mert a legtöbben nyugdíjaskorúak, és az utóbbi két évtizedben nagyon sokan elköltöztek a településről. „Régen földműveléssel foglalkoztak itt az emberek, most a legtöbben Szentgotthárd üzemeibe, például az Opel gyárba járnak dolgozni” – mondta Holecz, aki úgy tudja, hogy csak egyetlen munkanélküli van a faluban. Néhány orfalui számára a turizmus is munkát ad, a falu honlapja szerint Orfalu külterülete az Őrségi Nemzeti Park része, és itt található az ország leggazdagabb lepkefaunája.

Az LMP jól teljesített még más törpefalvakban is: 20 százalék fölötti támogatottságot ért el a Somogy megyei Patcán 7 szavazattal, valamint a Zala megyei Dötkön 4 szavazattal.