Baranyában és Somogyban már kamionstop van

2014.01.24. 15:25

A kora délutáni órákban felerősödött a havazás a délnyugati megyékben. Somogyban és Baranyában kamionstop van. Az utakon több baleset történt, buszok és kamionok akadtak el.

A Dunántúlon szinte mindenhol esik a hó. Somogyban rengeteg a baleset, egy ember pedig megsérült, írja a Sonline. A megyei Védelmi Bizottság kamionstopot rendelt el, ezért a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek délután fél háromtól - az M7-es autópálya kivételével – nem közlekedhetnek a somogyi utakon.

Somogy: több baleset

A megyében 14 óráig hétszer riasztották a tűzoltókat hóban elakadt, árokba csúszott és balesetet szenvedett járművek műszaki mentéséhez.Enying külterületén, a 64-es főúton kamion és személygépkocsi ütközött, az autó utasa megsérült, őt kórházba szállították. Gödre és Szentbalázs között is kamion és személygépkocsi ütközött. Barcson egy teherautó az árokba csúszott. A városban áramszünet van, amely 205 fogyasztót érint. Csurgón hat-nyolc autó akadt el a Rákóczi utcában. Ráksinál árokba csúszott egy távolsági busz Ráksinál, kimentésében a közeli mezőgazdaság vállalt erőgépei segédkeznek.

A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon, Somogyszob és Csurgó állomások között zárlat miatt nincs a felsővezetékben áram, a dízelmozdonyt megrendelték. Jelenleg két vonat áll a vonalon. 50-60 perc késéssel tudnak tovább közlekedni. Az erre közlekedő többi vonat utasai 20-25 perces késésre számítsanak a délutáni órákban. A menetrend-szerinti autóbusz-közlekedésben a folyamatos hóesés eddig különösebb gondot nem okozott, csak kisebb késések fordultak elő Patcára eddig indították a járműveket, de valószínűleg a továbbiakban már nem tudnak beközlekedni, Kercseligetnél egy autóbusz elakadt, egy mezőgazdasági vontató megpróbálja a járművet kivontatni. Az autóbuszvezetők azt tapasztalják, hogy a teherautók egyre nehezebben tudnak közlekedni.

 

Nézzen fotókat a havazásról a képre kattintva.Forrás: MTI/Varga György

Zala: erősödött a havazás

Zala megyében is reggel óta tartó havazás kora délután felerősödött, a közlekedés pedig jelentősen lelassult az utakon. A fő- és mellékutak hókásásak, latyakosak, néhol havasak. Nagykanizsa belterületén az utak több helyütt hóbordásak. Az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakasza jól járható. Galambokon, a 7-es úton, Miháld irányába egy személygépkocsi árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták. A zalakarosi tűzoltók a járművet kerekeire állították. Az MTI tudósítója szerint több helyen is árokba csúszott egy-egy személygépkocsi vagy kisteherautó. Személyi sérülések nem történtek, a járművek nem akadályozták a közlekedőket.

Baranya: eddig 5 centi hó

A kamionok Baranyában sem közlekedhetnek, és az elmúlt órákban több baleset történt. Véménd mellett egy autó csúszott az árokba, Mánfánál több kamion elakadt. A 66. számú főúton jelenleg teljes útzár van érvényben. Magyarsarlóson és Vokány külterületén egy-egy menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el. Az utasokat mentesítő járat szállította el. Zobákpuszta és Komló között egy sószóró és egy személyautó ütközött. Lad településen egy teherautó akadt el a csúszós úton, közvetlenül mögötte egy menetrend szerint közlekedő járat vesztegel. A helyszínre a szigetvári hivatásos tűzoltókat riasztották.

A megyében intenzíven havazik, délutánra 5 centiméternyi csapadék hullott – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a megyében 20 centiméteresnél is nagyobb hótakaróra és az erősödő szél miatt hófúvásra kell számítani. Az utak több helyen havasak, latyakosak, csúszósak.

A havazás miatt Bács-Kiskun megye egész területére narancs figyelmeztető előrejelzés van érvényben. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, amely kritikus helyzetet teremthet az utakon. Jelenleg járhatatlan útszakasz, elzárt település nincs a megyében. Forgalomkorlátozás bevezetésére eddig nem került sor a megye útjai.