Budapestre jön a török elnök

2014.02.13. 17:21

Áder János köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon Abdullah Gül török államfő. Gül, aki elkísér felesége, Hayrünnisa Gül is, vasárnap érkezik és keddig marad - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

A török államfő hivatalos programja hétfő reggel kezdődik egy koszorúzással a Hősök terén, majd katonai tiszteletadással fogadják őket a Szent György téren. Délelőtt Áder Jánossal tárgyal a Sándor-palotában , majd sajtótájékoztatót tartanak. Utána a Parlamentben találkozik Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, majd egy üzleti fórumon vesz részt a budai Várban, a Hilton Hotel Budapestben. Kedden az első világháború török mártírjai emlékhelyén koszorúz az Új köztemetőben, majd felkeresi Gül Baba türbéjét.

Magyarország és Törökország között élénk a diplomáciai kapcsolat egy éve Recep Tayyip Erdogan török kormányfő járt itt, aki a gazdasági kapcsolatok erősítését szorgalmazta. Múlt szeptemberben Budapesten megnyílt a Yunus Emre Török Kulturális Központ, novemberben pedig Magyarország a Törökország északkeleti részén lévő Trabzonban új tiszteletbeli konzulátust nyitott.