Negyvenkét gyereket vittek kórházba rosszullét miatt egy balatonszárszói tábor lakói közül szerda este és éjszaka - tájékoztatta a népegészségügyi szervezetet működtető Somogy Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője csütörtökön az MTI-t. A gyerekek belázasodtak, hánytak, többüknek ment a hasa, de azóta javult az állapotuk, miután a kórházban infúzióval pótolták az elvesztett folyadékot.

A betegektől laboratóriumi vizsgálatra mintát vettek; a járványügyi vizsgálatokat a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága a helyszínen haladéktalanul megkezdte.

Korábban a Sonline.hu azt írta, hogy ötven középiskolás gyermeket vittek ételmérgezés gyanújával kórházba egy balatonszárszói táborból. A lap szerint a gyerekek a tatabányai Bárdos László Gimnázium tanulói, és egy szülő kereste meg őket csütörtök reggel azzal, hogy a gyermekét és még közel ötven másikat kórházba szállították egy balatonszárszói táborból, ahol kilencven diák nyaral.

Az iskola igazgatója, Pleier Tamás a Kemma.hu hírportálnak azt mondta, a táborlakók szerdán reggel kezdtek hányásra, hasmenésre panaszkodni. A tünetek gyorsan sokasodtak, ezért a táborvezető a helyi orvosi ügyelethez fordult, amely a gyerekeket kórházba szállította. Pleier szerint a kaposvári és a siófoki kórház kapacitásának szűkössége miatt Székesfehérvárra és a budapesti Szent László Kórházba is szállítottak betegeket.

A felnőttek is megbetegedtek

Az iskolaigazgató azt mondta, hogy a gyerekek mellett a tábor szinte összes felnőtt lakója is megbetegedett, köztük a legtöbb tanár is. Szerinte az orvosok nem zárták ki sem az ételmérgezés, sem a vírusos megbetegedés lehetőségét, viszont gyors lefolyású megbetegedésről van szó, a gyerekek többsége csütörtökön elhagyhatja a kórházat. A gyerekeket busszal szállítják haza, a szülők bevonásával, a táborvezető erről tegnap tájékoztatta a hozzátartozókat – közölte az igazgató.

A gyerekek egy balatonszárszói hotelben voltak elszállásolva, amelynek azonban nincsen konyhája. A Sonline.hu szerint az intézményt üzemeltető cégnek Balatonszemesen is van üdülési érdekeltsége, és ott főznek a Szárszón elszállásolt vendégeknek is.