111-szer hívták a 112-t

Vágólapra másolva!
Zalában a napok óta tartó heves esőzések nyomán megáradt patakok és folyók több helyen kiléptek a medrükből, és a lakóházakat, egyéb ingatlanokat érintő villámárvizek, elöntések miatt több mint száz alkalommal riasztották szombaton a katasztrófavédelmet - közölte a zalai szervezet.
Vágólapra másolva!

Az összesen 111 riasztás túlnyomó többségében lakóházak védelme érdekében volt szükség az elárasztott pincékből, épületekből a víz kiszivattyúzására vagy homokzsákos védekezésre. Lentiben étteremből, Letenyén üzemcsarnokból, Gelsén és Zalaszentivánon a temetőből kellett jelentős mennyiségű vizet eltávolítani.

Murarátkán, Letenyén és Lentiben több esetben idős emberek vagy sérültek kijutásában segítettek a tűzoltók, hogy az érintetteket átadják a mentőknek. Zalaszombatfán háziállatokat menekítettek ki a település olyan pontjára, amelyet nem veszélyeztet az áradás.

A zalaegerszegi Domb utcában szombat este föld omlott egy emberre, aki súlyosan megsérült. Őt szintén a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki a veszélyes helyzetből.

Továbbra is megközelíthetetlen közúton Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa, mert a környékbeli patakok szombaton késő este kiléptek a medrükből. Az utakon helyenként egyméteres víz hömpölygött, ami vasárnap reggelre apadásnak indult.

Zalaegerszeg Kaszaházi városrészében hat szivattyúval, Lentiben a Kinizsi utcánál kilenc szivattyúval, Muraszemenyénél négy szivattyúval, Murarátkán pedig egy helyen a hajnali órákban is folyamatosan dolgoztak a víz átemelésén a katasztrófavédők.