Meghallgatja az ombudsmant az igazságügyi bizottság

Kék pont, VIII.kerület, nyolcadik, bejárás, drog, drogos
Vágólapra másolva!
Meghallgatja jövő héten Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága. Így döntött a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával a testület.
Vágólapra másolva!

A tűcsereközpont bezárásól levelezhettek

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az ombudsmani hivatal egy elmarasztaló jelentés kapcsán együttműködött a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet drogügyi vezetőjével. A lap szerint a TASZ programvezetője és az ombudsmani hivatal egy főosztályvezetője e-mailben egyeztetett arról, hogy a hivatali állásfoglalás mikor jelenjen meg a józsefvárosi Kék Pont tűcsereközpont bezárásáról. A lap úgy tudja, az állásfoglalás 80 százalékban megegyezik a jogvédők beadványával.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően egy lakossági fórumon azt mondta, ha a lap értesülései igazak és a dokumentumok valódiak, akkor hitelét vesztette az ombudsmani hivatal, és Székely Lászlónak távoznia kell.

A Kék Pont tűcsereprogram központja Fotó: Hajdú D. András [origo]

A biztos meghallgatását kezdeményező Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke a hétfői ülésen megjegyezte: nem tudja, kinek van igaza, alaptalan sajtótámadásról vagy az ombudsmani hivatal működési zavarairól van-e szó, ám a biztos tekintélye és a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázni kell az ügyet, és ehhez szükséges Székely László meghallgatása.

A TASZ tagadta, hogy összedolgoztak

A Társaság a Szabadságjogokért nem egyeztetett az ombudsmani hivatallal a tűcsere-programról szóló jelentés időzítéséről - ezt mondta a jogvédő szervezet drogpolitikai szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

Kék Pont Fotó: Hajdú D. András - Origo

Sárosi Péter közölte: a VIII. kerületi önkormányzatot elmarasztaló jelentés késleltetésének szándéka annál is inkább nem igaz, mert az lett volna az érdekük, hogy a jelentés még a tűcsereprogram augusztusi bezárása előtt megjelenjen. Azt is mondta, hogy a Magyar Nemzetben megjelent levelezésrészletek nem tőle származnak és nem is neki szólnak. A levelezés a biztosi hivatal két munkatársa között zajlott.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a TASZ más munkatársa nem olvasta a jelentést annak hivatalos megjelenése előtt.

Ugyanakkor természetesnek nevezte, hogy kapcsolatban álltak a hivatallal, hiszen a TASZ beadványa nyomán kezdte el vizsgálni a tűcsereprogram elleni támadásokat az ombudsman. Szintén természetes, hogy érdeklődtek a jelentés megjelenésének időpontja iránt, hiszen a tartalmának a sajtóban nyilvánosságot akartak - tette hozzá Sárosi Péter.

Tagadott az ombudsmani hivatal is

Székely László ombudsman korábban az MTI-nek azt mondta, hogy belső vizsgálatot rendelt el a cikk megjelenése után. Közölte: megállapították, hogy a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, de abban sem feladóként, sem címzettként nem szerepel a TASZ.

Székely László Forrás: Székely László

Megkeresésünkre, az ombdusmani hivataltól először azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Székely László kedden sajtótájékoztatón ismerteti a vizsgálatának megállapításait a tűcsere-programmal kapcsolatos jelentésről, és a hivatal belső levelezésének nyilvánosságra kerüléséről. Nem sokkal később azonban közölték, hogy az ombudsmani tájékoztató elmarad.