Milliókba kerültek Kocsis filléres SMS-ei

2014.10.09. 12:20

Egy SMS elküldése általában néhány forintba kerül, a józsefvárosi önkormányzatnak mégis 6,4 milliót kellett fizetnie néhány üzenetért, amelyeket Kocsis Máté fideszes polgármester küldött egy később kirúgott önkormányzati tisztviselőnek.

Jelentős összegű, 6,4 millió forintos kártérítést ítélt meg jogerősen a Kúria annak a férfinak, akinek Luciferként aláírt SMS-t küldött Kocsis Máté, majd az erre adott, „köztisztviselőhöz méltatlan" válaszokra hivatkozva elbocsátották az állásából. A jogerős ítélet szerint jogsértően.

Egy újságcikkel kezdődött

A Kocsis Máté fideszes polgármester vezette önkormányzat hivatalnokának munkahelyvesztése azzal kezdődött, hogy 2011 júliusában megjelent egy cikk a Magyar Narancsban arról, hogy a VIII. kerület döntéshozói „ciklusokon és ideológiákon átívelve, nagykoalícióban vendéglátóztak" igen kedvező feltételekkel egy bérelt önkormányzati helyiségben, a Szentkirályi utcai Vaskapuban.

Kocsis Máté polgármester nem látott kivetnivalót az ügybenFotó: Tuba Zoltán - Origo

Az önkormányzati üzlethelyiséget az elitkocsmaként definiálható vendéglátóhely a cikk szerint akkoriban feltűnően olcsón, havi bruttó 140 ezer forintért bérelhette, ami négyzetméterenként 360 forintos bérleti díjat jelent a jó helynek számító, forgalmas környéken. A Narancs összehasonlítása szerint akkoriban a kerületben más üzlethelyiségek ennek az összegnek öt, de akár tízszeresébe is kerültek.

Ráadásul az üzemeltető céget vizsgálva kiderült, hogy a tulajdonosi köre bennfentesnek tűnt. Kocsis Máté polgármester a hetilapnak erre azt mondta: "Nem tartozik a polgármesteri feladatok közé magáncégek tulajdonosi körének vizsgálata. Nem ismerek olyan szabályt, mely szerint önkormányzati alkalmazottak ne lehetnének tulajdonosok vendéglátó vállalkozásban."

SMS-ekkel folytatódott

Kevesebb mint két héttel a cikk megjelenése után az egyik önkormányzati dolgozó – nevezzük B.-nek – az augusztus 11-i igazgatási szünet idején váratlanul SMS-eket kapott a polgármestertől a telefonjára. Ezekből kiderült, hogy Kocsis Máté a tisztviselőt azonosította a hetilap forrásaként – a Magyar Narancs szerint egyébként tévesen.

Órákon át SMS-eztek, három szöveges üzenetre hivatkozva a feladót kirúgtákForrás: Thinkstock

B. szerint aznap Kocsis Máté délután négy órától éjjel fél egyig kéretlenül, folyamatosan zaklatta őt üzeneteivel. Ő válaszolt azok többségére, de cáfolta, hogy köztisztviselőhöz méltatlan módon tette volna. Pedig egyértelmű provokációnak érezte a polgármester érthetetlen üzeneteit, amelyek közül egyet Kocsis Máté például „Üdv. Lucifer" búcsúzással zárt.

Végül kirúgással végződött

Másfél hónappal később B.-t elbocsátották az önkormányzattól. A korábbi, többórás SMS-ezés három üzenete miatt, melyeket válaszul írt a polgármesternek. Ezek: „Hivatali bűncselekményeket tanulmányozom."; „A titkos címek világában a K., esetleg a B. járatosak. Csak nem feltöretted?"; „Nekem lehet, hogy több hasznom vehetted volna, mint azoknak, akik jégre vittek. Tisztelet a kivételnek."

B. kirúgását – utalva a sértőnek minősített szöveges üzenetekre – azzal indokolták: „2011. szeptember 28-án a munkáltató részéről B.-vel szemben gyanú merült fel, hogy személyes megnyilvánulásaival a józsefvárosi önkormányzat és annak hivatala, valamint dolgozói jó hírneve és így a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalom lerombolását idézi elő. Ennek bizonyítására a munkáltató birtokába kerültek a köztisztviselő polgármesternek címzett üzenetei."

A bíróság szerint jogsértő

A kirúgása miatt bírósághoz forduló négygyermekes – gyerekeivel és beteg feleségével élő – családapa ügyében az első fokon eljáró Fővárosi Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy jogsértő volt a kirúgás indoklása. A 2013. júniusi ítélet szerint B. SMS-ei nem voltak alkalmasak arra, hogy lerombolják a közigazgatás iránti társadalmi bizalmat, amúgy is munkaidőn kívül írta őket.

A Kocsis vezette önkormányzatot 6,4 millió forint kártérítésre kötelezte a bíróságFotó: Tuba Zoltán - Origo

A bíróság 20 hónapnak megfelelő jövedelem kifizetésére kötelezte a józsefvárosi önkormányzatot. Az önkormányzat fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a Fővárosi Törvényszékre került, amely szintén kimondta, hogy B.-t törvénytelenül bocsátották el, és helybenhagyta az ítélet 6,4 milliós kártérítésre vonatkozó részét is.

A törvényszék egyébként azt is megállapította, hogy Kocsisék a kirúgás végrehajtásában is jogsértők voltak, mert bár már augusztus 11-én a munkáltató tudomására jutottak az SMS-ek, mégis a törvényben előírt 15 napnál jóval később, csak szeptember második felében kezdeményeztek vizsgálatot ez ügyben a jegyzőnél.

A Kúria is B.-nek adott igazat

Az önkormányzat a jogerős ítélet után sem fizette ki a kártérítést, továbbra is vitatta a döntést, és a Kúriánál kérte a megsemmisítését. A józsefvárosi jegyző pedig idén január végén ezt közölte is B.-vel, aki állás nélkül, nehéz körülmények között élt, így a kártérítésért bírósági végrehajtást indított.

Mint az a Vs.hu cikkéből kiderül, a végrehajtó május elején intézkedett, és a bíróság által elrendelt inkasszót végrehajtotta a józsefvárosi önkormányzaton, B. pedig megkapta az ítélet szerint neki járó kártérítést egykori munkáltatójától.

A Kúria eközben felülvizsgálati eljárásban hozott szerdai végzésében megállapította, hogy az önkormányzat kicsúszott a méltánytalansági eljárásban számára biztosított határidőből, tehát jogsértően küldte el alkalmazottját, akinek így jár a kártérítés.

Kocsis Máté nem fizet, de örül

Ráharapott a történetre a választási kampány hajrájában a helyi ellenzék is. Erőss Gábor, az Együtt–PM józsefvárosi polgármesterjelöltje felszólította Kocsist, hogy „nyilvánosan kérjen bocsánatot az áldozattól, és saját zsebből fizesse ki a józsefvárosiaknak okozott kárt: 6,5 millió forintot".

Kocsis Máté nem fizeti ki a kártérítést, de örül a dolgozó eltávolításánakFotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Origo kereste Kocsis Mátét, hogy megteszi-e ezt, a polgármester visszahívást ígért. Ehelyett végül az önkormányzat kommunikációs irodájától kaptunk egy közleményt, amelyből kiderült, hogy Kocsis nem fizeti ki a kártérítést. Kiemelték: azért sem, mert nem ő állt perben a köztisztviselővel, hanem a hivatal, a jegyző.

A hivatalos felmondás indokait kiegészítve az önkormányzat jelezte, hogy a régi munkatársak szerint "az említett úr gyakran közönséges volt, nem lehetett vele együtt dolgozni, többször alkoholos befolyásoltság alatt jelent meg munkahelyén, és furcsa tartalmú e-maileket küldözgetett". A közlemény kampányfogásnak nevezte Erőss felvetését, egyúttal Kocsis nevében azt írták: "Bár a polgármesternek nincs köze az ügyhöz, örömmel veszi, hogy egy ilyen ember nem dolgozik az önkormányzatnál."