Tizennégy országban, köztük hazánkban végzett felmérést az Ipsos az emberek tájékozottságáról, olyan kérdésekre keresve a választ, mint hogy mennyien időskorúak az országban, mekkora a bűnözés, a várható élettartam. Mi, magyarok a tizedik helyen végeztünk, többek közt nem tudjuk, mekkora volt a részvétel a parlamenti választáson, vagy hogy hány százalékos a munkanélküliség. 

Összesen 11500 ember (köztük 500 magyar) megkérdezésével tizennégy országban online felmérést végzett az Ipsos, hogy feltárja, mennyire ismerünk néhány, nemzetközi érdeklődésre számot tartó szociológiai tényt.

Mint kiderült, nem nagyon, mert a tizedik helyen végeztünk. A legjobban a svédek ismerik saját társadalmukat, míg a legkevésbé az olaszok és az amerikaiak vannak tisztában az országukra vonatkozó tényekkel. A felmérés szerint mi, magyarok a legutóbbi parlamenti választáson való részvétel és a munkanélküliség mértékében tévedjük a legnagyobbat - az előbbit a ténylegesnél (62 százalék) sokkal kisebbnek (47 százalékosnak), az utóbbit a hivatalosnál (11 százalék) jóval magasabbnak (39 százalékosnak) gondoljuk.

Tippeljük meg, a 15-19 éves lányok hány százaléka szül!Forrás: Photononstop/Sébastien Rabany

A kutatásban szereplő többi téma:

  • Fiatalkorúak terhessége - a magyarok feltételezése szerint hazánkban a 15-19 év közötti lányok 16 százaléka szül gyermeket, a valóságban 2.
  • Muszlimok - Magyarországon a muszlim valláshoz tartozók aránya 1-2 tizedszázalékban mérhető. A megkérdezettek viszont azt gondolják, hogy 7 százaléknyian sorolhatók a csoportba, ami – ha a 0,1 százalékot vesszük, akkor - hetvenszer nagyobb, mint a valós szám.
  • Keresztények: a 2011-es népszámlálás hivatalos adatai szerint a keresztény vallásokhoz tartozók aránya 53 százalék, a válaszadók szerint ennél többen, 62 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.
  • Bevándorlók - a nemzetközi hivatalos statisztikák szerint a hazánkban élők 2 százaléka számít bevándorlónak, míg a válaszadók szerint nyolcszor többen vannak, 16 százalék az arányuk.
  • Időskorúak - az emberek becslése szerint a lakosságon belül a 65 év felettiek aránya 40 százalék, ténylegesen viszont 18.
  • Várható életkor - 2014-ben a Magyarországon születő gyerekek várható élettartama 75 év, de a prognózisunk csupán 68 évre terjed.
  • Bűnözés - 61 százalékunk úgy tudja, hogy a gyilkosságok száma az elmúlt években növekvő tendenciát mutat. Valójában csökkent.

A felmérésről további részletek az Ipsos honlapján elérhetőek.