Köszönjön el a Ganz-csarnoktól

Millenáris park az utolsó, romos Ganz-épület is
Millenáris park az utolsó, romos Ganz-épület is
Vágólapra másolva!
Bontani kezdték a Széna téri Ganz-telep utolsó megmaradt csarnokát, a helyére közparkot és mélygarázst tervez a Miniszterelnökség tulajdonában álló Széllkapu Kft. Bár a parkot 2017-re ígérik, még végleges tervek sincsenek.
Vágólapra másolva!

Már nem sokáig áll a Millenáris park melletti Ganz-csarnok és az egykori melegpörgető műhely. Bontani kezdték a már január elején körbekordonozott épületeket - a helyi parkolóba most csak a Fény utcai kapun lehet bejutni.

Alul-felül megújul

Becslések szerint májusra elbonthatják a csarnokot, júniusra pedig a kétméteres falvastagságú melegpörgetőt is. Az így felszabaduló 2,5 hektáros területre két éven belül parkot, alá pedig mélygarázst tervez az építtető Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft., amely tavaly december végén egy másik helyi céggel együtt a Miniszterelnökséghez került.

Hozzáláttak az utolsó romos Ganz-csarnok bontásához, zsugorodik a helyi parkolóövezet is Fotó: Polyák Attila - Origo

Épp ezért a Széllkapu ügyeiről nem is Halmai Zoltán ügyvezető, csak a minisztérium parlamenti államtitkársága nyilatkozhatott az Origónak.

Az elején tartanak

Bár az új létesítményt 2017-re ígérik, az államtitkárság szerint még csak a tervezés és a beruházás előkészítése zajlik - ezzel magyarázták, hogy egyelőre nincs adat a beruházás pontos összegéről, forrásairól, és azok tervezett elosztásáról sem.

A Magyar Közlöny viszont egyértelműen fogalmaz: egy kormányhatározat szerint a nemzetgazdasági miniszternek idén 1,9 milliárd forintot kell előteremtenie a mélygarázs és a közösségi tér projektjére, uniós és hazai forrásokból.

Zsugorodik a parkoló

A beruházás miatt fokozatosan zsugorodik a helyi parkolóövezet is: a területet 2009 óta bérlő Park-Sec Kft. jelenleg 13 ezer négyzetmétert hasznosít, pár hét múlva viszont már csak 9 ezer négyzetméterrel gazdálkodhat. Mint a Miniszterelnökségtől megtudtuk, a parkolási cég havi bruttó kétmillió forintos összegért bérli a helyszínt, és a parkolóval kapcsolatos összes pluszköltséget is ők állják.

A parkolózóna a föld alá költözik majd Fotó: Polyák Attila - Origo

Fokozatos átvétel

A közpark mellett új kulturális központ is épül: a Millenáris parkba költözik a Nemzeti Táncszínház, amelynek 2,66 milliárd forintból alakítanak ki új játékteret - a régit, vagyis a budavári karmelita kolostort ugyanis Orbán Viktor hivatala foglalja majd el 2016 márciusától.

A karmelita kolostor sárga épülete, ide költözik 2016-ban Orbán Viktor hivatala, a Nemzeti Táncszínház a Millenáris parkban kap helyet Fotó: Polyák Attila - Origo

A kolostort - más várbeli ingatlanokkal együtt - a Várgondnokság Nonprofit Kft. kezeli, amelynek 90 százalékos üzletrésze a napokban szintén a Miniszterelnökséghez került. A megmaradó 10 százalékos (25 millió forintos) üzletrész még az I. kerületi önkormányzat tulajdonában van, de Lázár János minisztériuma ezt is megvásárolná.