Amire négy hónap alatt 125 milliót költött Szijjártó tárcája

Külügyminisztérium épület
A külügyminisztérium épülete
Vágólapra másolva!
Négy hónap alatt több mint 95 millió forintot költött el a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi utazásokra. A részletes listát Mesterházy Attila még tavaly kérte ki egy írásbeli kérdésében. A Parlament honlapjára csütörtök este került fel a teljes kimutatás, amelyben olyan tételek is szerepelnek, mint megfigyelői munka a VII. Bali Demokrácia Fórumon több millió forintért. A tárca a reprezentáción sem spórol, arra 29 millió ment el ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

A kimutatás Szijjártó Péter hivatalba lépésétől, azaz 2014. szeptember 23-tól érvényes. A jelenlegi miniszter ekkor vette át a posztot Navracsics Tibortól, aki az Európai Bizottság biztosa lett.

A külügyminisztérium épülete a Bem téren: listázták az utazásokat Forrás: Origo

Tízmillióból Pekingbe

Az utazások között nagy nyilvánosságot kapott események is szerepelnek. A külügy listája szerint például Szijjártó Péter októberi pekingi látogatása 10 millió 216 ezer forintba került. A diplomáciai útra 6 fős testület kísérte el, szállásra azonban nem költöttek, az összeget szinte teljes egészében a repülőjegy tette ki.

Hasonló összegből, egészen pontosan 9 millió 148 ezer forintból repült el Szijjártó november elején Azerbajdzsánba, Japánba és Grúziába, ahogy a külügy írja, Georgiába. A hivatalos, három országot érintő látogatás mindössze hét napig tartott, és itt is a repülőjegy tette ki a költségek jelentős részét. Szijjártó látogatást tett az Egyesült Államokban és Kanadában is, a külügy adatai szerint ez négy ember részére hétmillió forintba került.

Szijjártó Pekingben Vang Ji kínai külügyminiszterrel Forrás: MTI/ÚJ KÍNA/Ting Lin

Repülőjegy félmillióért

A tárcavezető távolabbi utazásai között szerepel még egy háromnapos moszkvai (3 millió 260 ezer forintért), egy Orbán Viktor delegációjának tagjaként Szöulban töltött négynapos vizit (4 millió 438 ezer forintért), valamint a többi közt egy látogatás a NATO brüsszeli központjába és az EBESZ tanácsülésére Baselbe. Ez utóbbira – Szijjártóval együtt – összesen nyolcan mentek, a belgiumi és svájci kitérő 4 millió 295 ezer forintba került, igaz, ebből csak a repülőjegy négymillió volt. Ez azt jelenti, hogy a nyolc ember a két európai országba fejenként félmillió forintért repült.

Megfigyelés Balin

Külföldi látogatásokra természetesen nem mindig a külügyminiszter megy személyesen, fontos szerepet töltenek be a diplomáciában az államtitkárok és helyetteseik is. Számos nemzetközi találkozón ők képviselik a magyar államot, ezekből egy-kettőt pedig egzotikus helyeken rendeztek.

Ilyen volt például a VII. Bali Demokrácia Fórum, ahol október elején Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár képviselte Magyarországot. A festői szépségű indonéz sziget székhelyén megrendezett konferencián az ázsiai országok vezetői találkoznak évente, hogy a demokráciáról osszák meg tapasztalataikat.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciai államtitkár, Íjgyártó István kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Szijjártó Péter külügyminiszter, Kohut Balázs közigazgatási államtitkár és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke Forrás: MTI/Soós Lajos

És hogy miért utazott el ide a magyar államtitkár? Nos, a Külügyminiszter honlapján nem találtunk erre vonatkozó adatot, de a konferenciáén igen, eszerint Íjgyártó nemzetközi megfigyelő volt. A magyar államtitkárnak sűrű hete volt, Bali után ugyanis egyenesen Kairóba repült, ahol részt vett a gázai újjáépítési konferencia előkészítő rendezvényén. A teljes út, azaz hat nap kicsivel több, mint kétmillió forintjába került a külügynek.

New York olcsó volt

Rutinos utazónak számít Mikola István, biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár is. Ő szeptember vége óta 13 alkalommal járt hivatalos minőségben külföldön. Részt vett például az ENSZ közgyűlésének 69. ülésszakán New Yorkban, de a hattagú delegáció a jelek szerint meglehetősen olcsón vett repülőjegyet az amerikai nagyvárosba, hiszen az útiköltség fejenként mindössze 134 ezer forint volt.

Ennél lényegesen többe került Mikola októberi útja a dél-koreai Puszánba, ahol a Nemzetközi Távközlési Egyesület tartotta meghatalmazotti konferenciáját. Ide hárman utaztak öt napra, összesen öt és fél millió forintért, a repülőjegy drága volt, egyenként 1 millió 600 ezer forint. Magyarország azonban elérte, hogy jövőre Budapest rendezheti meg a világ legkiemelkedőbb telekommunikációs vállalatait tömörítő szervezet konferenciáját. Ezt decemberben, Katarban jelentették be, Mikola természetesen ott is jelen volt (3 millió 300 ezer forintért).

Mikola István az iraki kurd autonóm terület elnökével is találkozott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ötmilliós amerikai körút

Természetesen Latin-Amerika is fontos stratégiai partnere hazánknak. Altusz Kristóf, az európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a „kormány globális nyitási politikájához illeszkedően” novemberben egyhetes körutat tartott Kubában, Mexikóban és Ecuadorban. Csak egy kísérője volt, így került az út 4 millió 759 ezer forintba.

Nem maradt adós a külügyminisztérium a reprezentációs költségeinek nyilvánosságra hozatalával sem. Igaz, ezt szervezeti egységekre nem tudták lebontani, de a Parlament honlapján nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderült, hogy a teljes tavalyi évben 109 és fél millió forintot fordítottak reprezentációs kiadásokra, ebből Szijjártó miniszterségének idejére 29 és fél millió jutott.

Szijjártót szeptember végén nevezte ki a külügy élére Orbán Viktor Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Zajlik a leépítés

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban egyébként október 31-én kezdődött meg a törvény által előírt létszámleépítés. A bejelentés összesen 107 embert érint, de – mint az szintén a Mesterházy Attila írásbeli kérdésére adott válaszból kiderült – november végén még csak 43-an kapták meg a felmondólevelüket. Az Origo információi szerint ez főleg a technikai személyzetet és az adminisztratív munkatársakat érintette, megszüntették például a postázót, és karbantartókat is elküldtek a minisztériumtól.

Túllépett létszámkeret

Azt a minisztérium sem tagadta, hogy túllépték az engedélyezett létszámkeretet, de hivatalos álláspontjuk szerint ez három, rövid időn belül következő intézkedés következménye volt. Ezek egyike, hogy a tárca június 6-ától Külgazdasági és Külügyminisztérium néven fut, ezért feladatai is jelentősen kibővültek. A külügy szerint az sem mellékes, hogy a külszolgálatra pályázatot nyert munkatársak is a belföldi állomány létszámát gyarapítják mindaddig, amíg ténylegesen meg nem kezdik szolgálatukat a fogadó országban. Harmadszor pedig azért lépték túl az engedélyezett létszámot, mert eleve át kellett adniuk üres státuszhelyeket a Miniszterelnökségnek és az Igazságügyi Minisztériumnak az átszervezések miatt.