Csak semmi kecó, képviselő vagyok

Budapest, 2014. december 23.
Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkív
Budapest, 2014. december 23. Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Miközben a Miniszterelnökséget vezető Lázár János 19, Rogán Antal frakcióvezető pedig 21 ingatlant tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában, a Parlamentben ülnek olyan képviselők is, akiknek egyáltalán nincs saját lakásuk. Egészen pontosan tizennégyen. A legtöbben valószínűleg nem is álmodhatnak arról, hogy a közeljövőben ingatlant vesznek, hiszen némelyikük még a diákhitelét sem fizette vissza, bár van olyan is, akinek több milliója van a bankban, mégsem tartotta fontosnak az ingatlanvásárlást. 
Vágólapra másolva!

Persze az, hogy nincs ingatlan a nevükön, nem azt jelenti, hogy ez a 14 képviselő ne tudná hol álomra hajtani a fejét. Többüknek az Országgyűlés hivatala bérel lakást a fővárosban, akik pedig ezt nem vették igénybe, azok élettársuknál, rokonaiknál, vagy olyan ingatlanban laknak, amely nem az ő nevükön van.

Havi 186 ezer a maximum

A törvény szerint egyébként az arra igényt tartó képviselőknek maximum havi 186 ezer forintért bérelhet lakást a Parlament, bár ezt az összeget a frakció még kiegészítheti. Feltétel, hogy a lakás 30 és 50 négyzetméter között legyen, rendelkezzen energiatanúsítvánnyal, az eladó legyen számlaképes, és az sem mellékes szempont, hogy a hivatal nem fizet kauciót. A legfrissebb vagyonnyilatkozatok szerint ezzel a lehetőséggel összesen 42 képviselő élt.

Tizennégy képviselőnek az ülésterem az otthona, saját lakásuk nincs Forrás: MTI/Soós Lajos

Másfél millió a diákhitel

Nyilatkozata alapján az Országgyűlés egyik legkevésbé módos tagja Heringes Anita. A szocialista képviselőnek nemhogy saját lakása nincs, de 2008-ban vásárolt Suzuki SX4-es gépjárművén kívül szinte csak tartozást tudott felsorolni. A politikus hitelkártyáján 390 ezer forintnyi tartozás van, folyószámla-hitelkerete 1 millió 100 ezer forint, sőt egy 3 és fél milliós devizahitelt is törleszt. Ha pedig még ez sem lenne elég, Heringes a diákhitelét sem fizette még vissza, 1 millió 549 ezer forinttal tartozik a tanulmányaiért. Ennek ellenére nem vette igénybe a lakásbérletet, csak egy irodát bérel neki az Országgyűlés hivatala.

Heringes Anita szinte csak tartozásokat tudott felsorolni Forrás: Origo

Nem kellett sokat bíbelődnie a vagyonnyilatkozat kitöltésével Demeter Mártának. A szintén szocialista képviselőnek se tulajdona, se tartozása, egyetlen ponthoz sem írt semmit a dokumentumban. Ráadásul lakást sem bérel számára az Országgyűlés.

Az MSZP képviselői közül nem ők az egyetlenek, akik hasonló cipőben járnak. Bangóné Borbély Ildikónak három gyermeke van, egy 2023-ban lejáró, 2 millió 300 ezres OTP-lakáskölcsönön kívül azonban semmi sincs a nevén. Részére a XIII. kerületben bérel az Országgyűlés egy 46 négyzetméteres lakást, havi 138 ezer forintért.

A pártelnök sem feltétlenül gazdag

Pártelnökként sem garantált, hogy valakinek saját lakás legyen a nevén. Így van ezzel Vona Gábor, a Jobbik első embere is, akinek vagyonnyilatkozata szerint semmilyen ingatlanja nincs, és az Országgyűlés sem bérel neki. Vona kifejezetten szegénynek számít a képviselők között, hiszen azon kívül, hogy 800 ezer forintot tart a takarékban, más megtakarítása nincs.

Vona Gábor pártelnök, még sincs saját lakása Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem kevés pénze van viszont a takarékban Ágh Péter fideszes képviselőnek, aki ennek ellenére a Parlamenttől kapott lakásában lakik az V. kerületben. A 41 négyzetméteres ingatlanért havi 176 ezer forintot fizet a hivatal, mivel a politikusnak nincs sajátja. Vagyonnyilatkozata szerint Ágh hét és fél millió forintot tart takarékbetétben, másfél milliót készpénzben, és van egy ötmilliós pénzkövetelése is. Ezen kívül könyvgyűjteményét is feltüntette a dokumentumban.

Jet ski van, lakás nincs

Jet ski és 19 és fél milliós tartozás van, lakás nincs Velez Árpád nevén. A szocialista képviselő vagyonnyilatkozata saját ingatlan nélkül is elég hosszúra nyúlt: UAZ 469 terepjáró, utánfutó, jet ski is szerepel benne. A politikusnak ezenkívül készpénzben is van 7 millió forintja, valamint 10 milliós pénzkövetelése. Ugyanakkor alaposan el van adósodva, hiszen saját bevallása szerint 19 és fél millióval tartozik magánszemélyeknek. Neki nem bérel lakást az Országgyűlés.

Velez Árpád a jet ski szerelmese, az ingatlan annyira nem érdekli Forrás: MTI/Mohai Balázs

A jobbikos Farkas Gergely sem dúskál az anyagiakban, bár 3 millió 100 ezer forintért van OTP Optima kötvénye. Ezenkívül azonban az egész vagyonnyilatkozata üres. A politikusnak havi 150 ezer forintért bérelnek egy 39 négyzetméteres lakást a belvárosban.

Hoffmann Rózsa sem dúskál

Autója kettő is van, lakása viszont egy sincs dr. Hoffmann Rózsának. A köznevelési államtitkár vagyonnyilatkozatában egy Suzuki Swiftet és egy Honda Civic gépkocsit tüntetett fel, valamint egy 10 milliós számlakövetelést. Az ő részére Újlipótvárosban bérel lakást az Országgyűlés, a 45 négyzetméterért havi 180 ezret fizetnek.

Hoffmann Rózsának két autója is van, lakása viszont egy sincs Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa sem mondhatja el magáról, hogy gazdag lenne. Mindössze 1 millió 613 ezer forintnyi számlakövetelést tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, lakást viszont egyáltalán nem. Ő ráadásul képviselőtársaival ellentétben nagyon olcsón bérel lakást a XXI. kerületben: a 44 négyzetméteres ingatlanért 55 ezer forintot fizet a Parlament.

Szászfalvi László államtitkár szintén igénybe veszi a lakásbérlet lehetőségét, hiszen saját ingatlannal nem rendelkezik. Van viszont két autója (egy Renault Megane és egy Volkswagen Passat) és egy 8836 eurós (2 millió 700 ezer forintos) életbiztosítása. Emellett tartozásokat is felhalmozott, az OTP-től 4 milliót, magánszemélyektől 2,3 milliót kért kölcsön.

Nem kell a lakásbérlet

Mindössze egy Ford Mondeót és egy kétmilliós számlakövetelést tud felmutatni Szilágyi György. A jobbikos képviselő az Országgyűlés kasszáját sem terheli meg túlságosan, hiszen hiába nincs lakása, nem veszi igénybe a neki járó lakásbérletet.

Z. Kárpát Dániel és Szilágyi György, közös vonása, hogy nincs lakásuk Forrás: Polyak Attila

Bár vagyonnyilatkozata szerint neki vannak megtakarításai, Varju Lászlónak sincs lakása. A Demokratikus Koalíció politikusa összesen 1 millió 270 ezer forintot tart MKB-értékpapírokban, sőt 3 millió forint készpénze és 5 és fél milliónyi pénzkövetelése is van. Igaz, ebből nem fog ingatlant venni, hiszen a banknak kétmillióval, magánszemélyeknek pedig hatmillió forinttal tartozik. Ennek ellenére a fellelhető adatok szerint nem bérel neki ingatlant az Országgyűlés.

Három és fél millió készpénz

Hiába tart 11 500 eurót (azaz 3 és fél millió forintot) készpénzben Volner János, a Jobbik képviselőjének saját lakásra nem telik. Az Országgyűlés által biztosított bérlakásban azonban saját Hyundai 130-as gépkocsijával jár. A politikus abban is szerencsésnek mondhatja magát, hogy semmilyen tartozása nincs.

Volner Jánosnak semmilyen tartozása nincs Forrás: MTI/Soós Lajos

Vagyonnyilatkozata szerint ugyan kis spórolással összegyűjthetné a lakásra valót Z. Kárpát Dániel, de a jobbikos képviselő sem tartotta fontosnak, hogy saját ingatlan legyen a nevén. Értékpapírban több mint 1 milliót, takarékbetétben 3 és fél milliót tart, deviza-számlakövetelése is 4 millió 100 ezer forintot tesz ki, ennek ellenére nem saját lakásban lakik, és a Parlamenttől sem kap bérlakást.