Simicska állítja, Orbán jelentett róla

Simicska politikus autóban politikus autóban Budapest, 1999.augusztus 31.
Lemondott tisztségéről Simicska Lajos, az APEH elnöke. A képen: Simicska Lajos távozik hivatalából.
MTI FOTÓ. Illyés Tibor
MTI FOTÓ. Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Simicska Lajos azt állítja, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vállalkozó erről a Mandinernek beszélt. Azt mondta, már 22 éves korában biztosan tudta, hogy van dossziéja. A róla szóló aktát megpróbálta kikérni, de a rendszerváltáskor eltűnhetett, bár Simicska szerint Moszkvában még meglehet. Az Origónak nyilatkozó elemző szerint Simicska Lajos leszámolna Orbán Viktor és a Fidesz antikommunista mítoszával. 
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos a Mandinernek adott interjújában arról beszélt, hogy volt valaki a katonaságnál, aki odament hozzá magától, és elmondta.

Simicska Lajos erre úgy válaszolt, hogy nincs harag, jó, hogy szólt, majd kitalálják együtt, miket írjon.

Simicska Lajos azt állítja, hogy Orbán Viktor kormányfő jelentett róla Fotó: Bielik István - Origo

Az újságíró ezután megkérdezte, hogy Orbán Viktor volt-e az illető. Simicska Lajos azt mondta, hogy igen. Elárulta azt is, hogy később, amikor találkozott vele, akkor Orbán Viktor azt mondta neki, hogy alá akartak íratni vele, de ő nemet mondott.

Sokáig hitt Orbánnak

Harminc éven át hittem abban, hogy Orbán Viktor nem írta alá a beszervezési nyilatkozatot, de most már kezdek elbizonytalanodni, látva mindazt, ami az oroszokkal történik, például a paksi bővítést – mondta Simicska Lajos az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Moszkvában minden megvan

A tévéműsorba betelefonáló üzletember elmondta azt is, hogy korábban látta a róla szóló jelentéseket. "Nem állítom, hogy ezek között ott volt Orbán Viktoré, ezt nem tudhatom. Mára viszont minden eltűnt, sem a levéltárban, sem az aktív anyagok között nem található a dossziém" – állította Simicska Lajos.

Simicska Lajos szerint az aktája eltűnt Magyarországról Fotó: Bielik István - Origo

Hozzátette, Moszkvában szerinte még meglehetnek a bizonyító erejű jelentések, ott minden anyagot megőriztek.

Innen már nincs visszaút

Egy harmincéves barátság ért véget Simicska Lajos kijelentésével, innen már nincs visszaút sem a személyes, sem a gazdasági kapcsolatok terén – mondta az Origónak Varga Áron politikai elemző, akit Simicska Lajos vasárnap esti nyilatkozatáról kérdeztünk.

A szakértő szerint a nagyvállalkozó le akarja rombolni a Fidesz és a kormányfő antikommunista mítoszát, amit Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén mondott beszéde alapozott meg, és ami ma is él – bár az oroszokkal való barátkozás, az ügynökkérdés rendezetlensége is gyengítette a nimbuszt.

Pusztítani akar

"A nettó cél most a minél nagyobb pusztítás, és a dolog működik is,

– vélte Varga Áron, hozzátéve, hogy Simicska Lajos valószínűleg már nem számol azzal, hogy valaha újraépítse a régi rendet, amikor ő jelentette a gazdasági erőt, a kormányfő pedig a politikait.

Harc a hatalomért

Az új terv most a harc és a tényleges győzelem az elemző szerint: az üzletember abban bízhat, hogy gazdasági erejére, kapcsolati hátterére támaszkodva térdre kényszerítheti az Orbán-kormányt, és megnyerheti a hatalomért folytatott háborút.

Totális médiaháború

Orbán Viktor újabban a nevét sem ejti ki Simicska Lajosnak, aki mintha a Fidesz új, mesebeli főellensége lenne.

Orbán Viktor nem mondja ki Simicska Lajos nevét Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A milliárdos vállalkozó nyíltan akkor került először összeütközésbe a kormányfővel, amikor meghirdették az új reklámadó tervét. Simicska Lajos ekkor totális médiaháborút ígért, de arra ő sem számított, hogy saját médiabirodalmának kulcsemberei kilépnek mögüle, szinte azonnal az összetűzés után.

Szikszai Péter, a Hír TV médiaigazgatója február 6-án, lelkiismereti okokra hivatkozva a Simicska-médiabirodalom számos más vezetőjével együtt távozott. Erről bővebben ide kattintva olvashat. Egyes hírek szerint a "lelkiismereti okok" alatt azt kell érteni, hogy a lemondott médiavezetők nem voltak hajlandók a miniszterelnököt kritizáló műsorokat, híreket készíteni.

"Mindenkit kibaszok!"

A vállalkozót ugyanakkor nem rázta meg embereinek távozása:

– mondta az Origónak. Majd az Indexnek azt mondta, hogy Orbán Viktor egy geci. Emiatt a Hír TV Célpont stábja is távozott. Azt mondták, "szerintünk Orbán nem geci". Akkor egy videót is közzétettek:

Aztán a Class FM vezérigazgatója is felmondott. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Széles Gábor, az Echo TV és a Magyar Hírlap tulajdonosa a Facebook-oldalán ajánlott munkát azoknak a jobboldali újságíróknak, akik bizonytalannak érzik a jövőjüket.

Az elvek zavarják

A kirohanásai után kikapcsolódni, pontosabban szánkózni induló Simicska Lajos állítása szerint nem a reklámadóval elvesztett pénz, hanem az elvek zavarják, az, hogy kiszámíthatatlan kormányzati döntésekkel kell szembenéznie.

A témában korábbi, összefoglaló cikkünket, amiben Simicska Lajos "nagyon sokat gecizett", ide kattintva olvashatja el.