Bevándorláspárti miniszteri biztost nevezett ki Szijjártó

Szijjártó Péter magyar , Nikosz Kociasz görög , Ivica Dacic szerb és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter, valamint Volkan Bozkir, Törökország uniós ügyekért felelős minisztere az Országházban
Vágólapra másolva!
Újabb miniszteri biztost nevezett ki Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A KDNP-s Kalmár Ferenc András a szomszédságpolitika fejlesztéséért felel. A románul is felsőfokon beszélő politikus a hivatalos kormányzati iránnyal szemben bevándorláspárti.
Vágólapra másolva!

Helyettes államtitkári illetményt, vagyis havi bruttó 748 ezer forintos tiszteletdíjat kap a Külgazdasági és Külügyminisztérium új miniszteri biztosa. Szijjártó Péter miniszter szerdai utasítása alapján Kalmár Ferenc András április 1-től visszamenőleg "Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért" felelős miniszteri biztos.

Három nyelven beszél

A 60 éves Kalmár Ferenc András Brassóban született, Bukarestben tanult egyetemen, fizikusként végzett, majd Magyarországon tanult a Műszaki Egyetemen, ahol villamosmérnökként diplomázott. Később mérnök-közgazdász főiskolai végzettséget is szerzett.

Szijjártó Péter miniszter fél évre bízta meg a feladattal Kalmár Ferenc Andrást Fotó: Polyák Attila - Origo

A KDNP-be 1991-ben lépett be, 2003-ban pedig már a KDNP alelnöke. Az Országgyűlésbe 2006-ban jutott be, de a mostani parlamentnek már nem tagja. Franciául és románul felsőfokon, angolul középfokon beszél. Kalmár egyébként 2008-tól a Fidesz szegedi szervezetének is tagja.

Összehangolja az irányt

A miniszteri utasítás szerint a biztos:

  • képviseli Magyarország, a magyar állampolgárok, valamint a magyar kisebbségek érdekeit a nemzetközi
  • külpolitikai fórumokon,
  • részt vesz a szomszédos országokkal közös kisebbségi vegyes bizottságok ülésein,
  • programot készít a határon túli magyar kisebbségek helyzetének javítása érdekében szükséges
  • szomszédságpolitikai intézkedésekről,
  • összehangolja a szomszédságpolitika irányvonalát a Kormány nemzetpolitikai és kisebbségpolitikai
  • programjaival

Bevándorláspárti

Kalmár Ferenc András kinevezését az teszi igazán érdekessé, hogy szemben a jelenlegi kormányzati irányvonallal, amely megélhetési bevándorlókról szól, és uniós szinten szigorítaná a bevándorlási szabályokat, összességében pedig - mint Orbán Viktor miniszterelnök többször kifejtette - bevándorlásellenes, a miniszteri biztos bevándorláspárti.

Orbán Viktor bevándorlásellenességével szemben az új biztos bevándorláspárti Fotó: Polyak Attila - Origo

Tavaly januárban Strasbourgban, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének vitájában Kalmár például arról beszélt: Európának szüksége van a bevándorlókra ahhoz, hogy betöltse velük az európai polgárok meg nem született gyermekei által keltett űrt. A bevándorlás és annak hatásai az ára az európai jólét és gazdasági erő fenntartásának.

Más szegényebb lesz

Kalmár Ferenc András kinevezéséhez hasonlóan az április 16-i Hivatalos Értesítőben szerepel egy másik miniszteri biztosi megbízás is. Eszerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - ugyancsak április 1-től - Kunfalvi Zoltánt nevezte ki "a felszámolói névjegyzék vezetésével kapcsolatos feladatok irányítására és összehangolására."

Kunfalvi megbízatása sajátos, ugyanis már eddig is ő látta el ezt a feladataot, csak megbízása március 31-én lejárt - hat hónapra szóló egyszerű hosszabbításról van tehát szó. Azzal a különbséggel, hogy míg korábban Kunfalvi - Kalmár Ferenchez hasonlóan - helyettes államtitkári jutattásra volt jogosult az új megbízás értelmében tisztsége ellátásáért "díjazás nem illeti meg".