Végre tudjuk, kik tehetnek a magyarokat ért kritikákról

Orbán Viktor; Trócsányi László Budapest, 2015. május 9.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján a budapesti Vigadóban 2015. május 9-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. május 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján a budapesti Vigadóban 2015. május 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kína menőbb, mint Európa, a nyugatiak pedig egyfajta Isten nélküli valóságból támadják a magyarokat, derült ki Orbán Viktor szavaiból a Magyarok Barátai konferencián.
Vágólapra másolva!

Magyarország egyik barátja a legnagyobb jóindulattal kérdezte meg Orbán Viktort, hogy ha a magyar kormány annyira jól teszi a dolgát, mint mondja, akkor hogy lehet, hogy a kint élő magyarokat folyton csak az országot érintő kritikákkal fárasztják az ottaniak? Az illető a tökéletlen kommunikációra gyanakodott.

Ők azok

Orbán szerint viszont nem ez a negatív kampány fő oka. Hanem az, hogy Európában két fajta nézet van. Az egyik szerint az egyén szabadságjogai annyira fontosak, hogy előnyben részesítik őket a közösség jogaival szemben. Ez az az oldal, amelyik azt hirdeti, hogy

a szabadságjogok megszabadíthatják az embereket a nemi identitásuktól és az Isten általi teremtettségtől.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vizi E. Szilveszter, az alapítvány elnöke a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján a budapesti Vigadóban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbánék a másik oldalon állnak. Sajnos a média és a nyilvánosság az előbbiek kezében van. Dióhéjban tehát ez a fő oka Magyarország folytonos ekézésének, de azért a kormányfő elismerte, hogy egyéb tényezők is közrejátszhatnak.

Magyarország barátai

Elegáns társaság szállta meg a Vigadót szombat délután. Öltönyös, magabiztos tekintetű férfiak és egyenes tartású hölgyek. Általában 50 fölöttiek, sokan közülük ilyen-olyan akcentussal, furcsa, Fülig Jimmy-s mondatszerkezetekkel beszélték a magyart. Ők Magyarország barátai.

A Magyarország Barátai alapítvány tagjainak többsége sikeres, külföldön élő magyar. Tudósok, művészek, üzletemberek. Az alapítvány egyfajta önkéntes országimázs partizánhálózatként működik a világban, a tagok céges támogatásokból és a saját zsebükből finanszírozzák a működést és a rendezvényeket.

Titokzatos péntek

A Moba tavaly tartotta meg első konferenciáját, idén pedig a másodikat, pénteken és szombaton. A pénteki nap titokzatosan, a sajtó és a nyilvánosság kizárásával telt el, de a szombati programra már beülhettünk a jegyzetfüzetünkkel.

Technokrata oligarchák és szupranacionális szervezetek

Az intrót Trócsányi László igazságügyi miniszter beszéde jelentette. Trócsányi nem túl aktuálisan az ország jelenlegi, 2011-ben készült alkotmányát védte be a legjellemzőbb külföldi kritikáktól. Erre azért lehetett szükség, mert a Moba tagjai gyakran találkozhatnak a magyarokat ekéző kritikákkal odakint, és ilyenkor általában az alkotmány is szóba kerül.

Számos témát érintett beszédében a kormányfő Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Olyan mondatok hangzottak el, mint „A magyarság ezeréves történetében egy dolog maradt változatlan, az alkotmány", meg „Az alkotmány a nemzet testrésze", továbbá „Technokrata oligarchák és szupranacionális szervezetek". A lényeg persze az volt, hogy a nyugat nem tud beletörődni, hogy a magyarok ápolják a múltjukat és kapcsolatukat a diaszpórákban élőkkel, és ezért igaztalan támadásokat indítanak az alkotmány ellen. Az is kiderült, hogy a család érték, hogy az ember becsületének alapja a munka, és hogy a gyermekeink jövőjét meg kell óvni a génmódosított mezőgazdaságtól.

Későn érő típus

Orbán Viktor a mostanában szokásos negyedórás udvariassági késéssel lépett a színpadra. Azzal kezdte, hogy a magyarok szeretnek mindent máshogy csinálni, és ezért találták fel a golyóstollat, a lyukkártyás számítógépet és a kávéfőzőt. (Ezt mintha már hallottuk volna.)

Emiatt a lényegtelen vitákkal foglalkozó, szakadék szélén táncoló, saját bürokráciájának béklyójában vergődő, a politikai korrektség vudujának tehetetlen pocsolyájában utolsókat rúgó, bukott óriásként fuldokló, az Isten által teremtett rend felborítását is a szabadságjogok alá húzó, folyton tabukat kiáltó, szuverenitásra gonosz keselyűként rárontó, a bevándorlók és terroristák előtt lábait széttáró Nyugat-Európában furcsán néznek ránk. Bezzeg amikor a keleti barbarizmustól megvédtük őket, akkor nem járt a szájuk.

Új szelek fújnak

Orbán nem kertelt:

Úgy néz ki, hogy az autokrata rendszerek jobban teljesítenek, mint a liberálisak.

Ez új idők kezdetét jelenti, és aki nem tud váltani, az veszít, és alárendelt szerepe lesz a világban. Az ausztrálok szabadkereskedelmi megállapodást kötnek Kínával, Európa meg tököl. Pedig Kínában 100 emberből 85 dolgozik - mondta Orbán, de azt nem tette hozzá, hogy mennyiért és milyen körülmények között.

Orbán Viktor baráti társaságban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Európában csak ideologizálnak. A demokráciáról, a jogokról és ilyen marhaságokról papolnak nekünk, és nem veszik észre, hogy véget ért az a világ, ahol a nagy hal megeszi a kishalat. Nem kérem. Most már a gyors hal a nyerő.

Rezsicsökkentés és társai

Ezután következett az elmúlt évek diadalmenetének felemlegetése: a bankok elszámoltatása, a rezsicsökkentés, az adósrabszolgák felszabadítása, az új alkotmány, meg persze hogy a magyar embereket már többször is megvédték Brüsszeltől.

Orbán szerint az európai országok ott szúrták el, hogy lemondtak szuverenitásuk egy részéről.

A nemrég újraválasztott, az unió- és bevándorlóellenes hangulatot meglovagoló brit kormányfő, David Cameron bezzeg tudja a frankót. Orbán többször is hivatkozott a politikusra, aki tömegével küldheti haza a kint dolgozó magyarokat, ha beváltja a választások előtti ígéreteit.