Hamis képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House

Vágólapra másolva!
Valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House jelentése, amely szerint Magyarországon a 2006-os év jelentette az elmúlt tíz év csúcspontját - közölte az Igazságügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint az elmúlt egy év választásai igazolták, hogy a választási rendszer megfelelően működik, egyértelműen tükrözi a választói akaratot. Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is.

"A bírósági rendszerről formált vélemény kapcsán a Freedom House figyelmébe ajánljuk az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely - európai összehasonlításban - egészen más előjelű véleményt mutat" - tették hozzá.

Elismerték a fejlődést

A médiaszabályozás kapcsán megjegyezték, hogy egyetlen ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, valamint mind Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság "elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést".

"A Freedom House állításával szemben a kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében, ennek fő eszközei a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés" - hangsúlyozták.

2006 a demokratikus csúcs?

A tárca szerint szintén megkérdőjelezi a Freedom House értékelését, hogy pontszámaik alapján - amelyek számításáról a jelentés módszertanát bemutató rész nem ad értékelhető tájékoztatást - az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból a 2006-os év számítana. "A szervezet szerint tehát akkor volt a legstabilabb a magyar demokrácia, amikor a rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen, 2007-ben és 2008-ban is megismételve ezt" - írták.

A törvénytelen rendőri akciók miatt számos rendőrt ítéltek el, parancsnokaik ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, miközben az akkori kormányzat dicséretben részesítette, a fővárosi önkormányzat pedig kitüntette őket - tették hozzá.

Az Origo is hírt adott róla, hogy a Freedom House kedden hozta nyilvánosságra idei, Nations in Transit 2015 (Nemzetek átalakulóban 2015) című értékelését, amely a volt szocialista blokk országait vizsgálja. A dokumentum Magyarországot a "megszilárdult demokráciák" közül a "félig megszilárdult demokráciák" kategóriába sorolta vissza.