Újra bíróság előtt a gyilkos izsáki rendőrök

Izsák rendőrök bírósági pere, előzetes, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Szegedi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon azoknak a rendőröknek a pere, akik az izsáki rendőrőrsön halálra vertek egy erdélyi magyar férfit. Az egyik rendőrt első fokon életfogytiglani, egyik társát pedig 25 év fegyházbüntetésre ítélték. Két másik rendőrt is elítéltek, ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Az ügyész és a védő is fellebbezett, ezért került az ügy az ítélőtáblára.  
Vágólapra másolva!

Az izsáki férfi ügye 2012. augusztus 31-én kezdődött, akkor lopott el valaki a település egyik pincéjéből egy motoros fűrészt, egy termosztátot és 60 méter kábelt. Akkor a rendőrök nem találták meg a tolvajt, ezért október 12-én felfüggesztették a nyomozást.

A pince tulajdonosa hónapok múlva, 2013. április 8-án szólt a rendőröknek, akiknek azt mondta, hogy sejti, ki lehet a tolvaj, és ráadásul most éppen nála van.

Azt kérte, hogy menjenek a rendőrök a házához.

Mire a két rendőr kiért, a feltételezett tolvaj már elment a házból, de a bejelentő férfi megmondta a rendőröknek, hogy hol lakik. Végül a tanyája közelében bukkantak a férfira és élettársára.

Itt történt a gyilkosság Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A 47 éves, teljesen részeg férfit igazoltatták, és megkérdezték, van-e Stihl fűrésze.

Azt mondta, hogy nincs, mire elindultak a tanyához, ahol a férfi élettársa figyelmeztette őket, hogy házkutatási parancs nélkül nem mehetnek be az épületbe.

A rendőrök ezután leteperték és megbilincselték a férfit, aki az elsőfokú ítélet szerint nem védekezett. Nem mondták meg neki, hogy miért állítják elő, az Izsáki Rendőrőrsre vitték, és

gyakorlatilag egyből ütni kezdték.

Többször is gyomron vágták, de a férfi továbbra sem ismerte el a lopást. A rendőrök folytatták a verést. Folyamatosan szidták a férfit, ököllel ütötték az arcát és a mellkasát, gumibotot is használtak, majd

miután a földre rogyott, még meg is taposták a megbilincselt férfit.

A tomboló rendőr egyik kollégája próbált véget vetni a verésnek. Azt mondta, hogy nagyon nagy baj lesz belőle, mire

a rendőr csak annyit mondott, hogy ez belefér az előállításba,

de végül abbahagyta a folyamatos ütlegelést. A félholtra vert férfi órákig feküdt a padlón, míg a rendőrök tőle pár méterre az íróasztaluknál ültek.

Az egyik vádlott Fotó: Mudra László - Origo

A férfi – akinek ekkorra már több bordája is eltört – végül segítséget kért. Azt mondta, hogy fullad, és meg fog halni. Vizet kért, amit kapott is, de a rendőrök azon kívül, hogy felültették, nem tettek többet.

A megvert férfi próbált felállni, de többször is összeesett, és a fejét is beverte, később pedig eszméletét vesztette. A rendőrök ekkor már vizes ruhával borogatták a mellkasát, ami nem segített. Ekkor hívták a mentőket, akiknek azt mondták, hogy az áldozat rosszul lett, nehézkes a légzése.

Még mindig eszméletlen volt,

ezért megpróbálták újraéleszteni, de ez nem sikerült,

a mentőorvos már csak a halálát tudta megállapítani.

A verés végeredménye kétoldali sorozat-bordatörés, szegycsonttörés és tüdőzúzódás volt. A férfi végül megfulladt.

A rendőrt a Kecskeméti Törvényszék első fokon életfogytiglani, egyik társát pedig 20 év fegyházbüntetésre ítélte.

Elítéltek rajtuk kívül még két rendőrt is, akik végignézték a történteket. A harmadrendű vádlott társtettesként elkövetett jogellenes fogva tartás miatt két év, egy rendőrnő pedig kényszervallatás miatt nyolc hónap felfüggesztettet kapott.

Bilincsben a rendőrök Fotó: Mudra László - Origo

Az ítéletek ellen az ügyész és a védelem is fellebbezett, az ügy ezért került a Szegedi Ítélőtáblára, ahol csütörtökön lesz az első tárgyalási nap.