A fogukat is eladják, hogy ehessenek

Arany fog
Vágólapra másolva!
A fogukat is otthagyják az ószeresnél: rászoruló családok, nyugdíjasok adják el a megörökölt vagy letört aranyhidat, koronákat, de sok fogorvos, sőt kórboncnok is gyűjtögeti a szájban talált kincseket. Tudta, hogy a fogak aranya a bankokhoz vándorol?
Vágólapra másolva!

„Fogarany felvásárlás! Foggal együtt" - futott bele az Origo egy óbudai antikvitás szórólapjába.

Kíváncsiak lettünk a gyomorforgatóan őszinte ajánlatra, és megkérdeztük az üzlet vezetőjét, hogy mióta és mennyiért vesznek aranyból készült fogakat, jelentkeznek-e egyáltalán a hirdetésre.

Aranyfogvetemény

Kiderült, hogy a lehetőség sokakat érdekel: "fél éve foglalkozunk fogarannyal,

főként szegényebbek, kispénzű öregek. Elhozzák az otthon tartott aranyfogat, mi jó áron megvesszük, ezzel mindenki jól jár" - mesélte a neve elhallgatását kérő fiatal férfi, aki apjával vezeti a vállalkozást.

Foggal együtt is megveszik Forrás: Origo

A vételár természetesen változó, függ a fogarany tömegétől és karátszámától is. Az óbudai antikvitásban általában tíz- és százezer forint közötti összeget fizetnek a behozott koronákért és fogakért, de

volt olyan híd, amiért több százezer forintot sem sajnáltak.

Évi 8-10 kiló

A tulaj becslése alapján tehát csak itt több kiló fogaranyat eladhatnak egy év alatt, de ez nem számít kiemelkedő mennyiségnek.

Moldáv asszony aranyfogai. Van, ahol az arany fogkorona máig a jómód jelképének számít Forrás: AFP/RIA Novosti

Fogászati aranyat ugyanis sokan vesznek: a Blaha Lujza téren működő ékszerház például évente akár 8-10 kilogrammot szerez be, majd értékesít - de otthagyhatjuk a fogunkat egy újbudai üzletben is.

Egy kis mellékes

Az eladók között nemcsak kispénzű nyugdíjasok vannak: sok az örökös, aki nagyszülők aranyát tenné pénzzé, és nem meglepő módon a fogorvos. Utóbbiak közül többen

szabályosan gyűjtik a fogakból származó nemesfémet,

és nagy tételben viszik a felvásárlóhelyekre.

Nem sokat kérdeznek

Még morbidabb, hogy a Blaha Lujza téri antikvitás vezetője a Hír24-nek elmondta, tud aranybeszállító kórboncnokról is.

Úgy tudni, néha kórboncnokok is beszállítanak az aranyfelvásárló üzletekbe. A kép illusztráció Forrás: RIA Novosti/Sergey Venyavsky

Emellett ritkán, de előfordulnak illegális esetek, mint például sírrablásból származó fogarany - a lebukás esélye az üzletben viszonylag kicsi, hiszen a nemesfém eredetére ritkán kérdeznek rá,

az eladáshoz pedig elég egy személyi igazolvány.

Drága, de tartós

Az aranyat évszázadok óta használják fogászati célokra, ma is elterjedt alapanyag. A sokáig a jómódot is jelképező aranyfog vagy korona előnye, hogy szövetbarát, jól illeszkedik természetes felülethez, allergiamentes, baktériumölő hatású és tartós.

Hátránya, hogy nagyon drága: grammonként akár 16 ezer forintba is kerülhet, és színe miatt porcelánburkolatot igényel, ami tovább emeli a költségeket. Ráadásul a puhasága miatt más nemesfémekkel, platinával, palládiummal is ötvözni kell.

A fog kiég belőle

A fogászati arany többnyire 22 karátos finomságú, értékéből pedig a feldolgozás során sem veszít.

Aranyrudak a Bank of England trezorjában Forrás: Caters News Agency

Az eladók nem is ezért, hanem a fogmaradványok kiégése miatt kapnak a vártnál kevesebb pénzt, hiszen az emberi maradványok elpárolgásával csökken a leadott fogarany tömege is - tudtuk meg Takács Józseftől, a Magyar Nemesfémesek Országos Szövetségének elnökétől.

Szájszéfből a bankba

Az így kinyert aranyat a kereskedők aztán beolvasztják, és

befektetési célú tömböket, lemezeket készítenek belőle,

amit többnyire bankok vásárolnak fel - a "szájszéfben" őrzött nemesfém így kerül vissza a piaci forgalomba.

Mérve jó

Az uncia angolszász mértékegység, pontosabban mértékegységek neve, merthogy többféle van. Tömeg és űrmérték is van belőle, a nemesfémeknél használatos tömegmérték 31,10348 grammnak felel meg.

Karátból is több van, a drágaköveknél a tömeget adják meg vele (200 milligramm). Aranynál viszont az ötvözet tisztaságát, finomságát mérik karátban. Azt mutatja meg, hogy hány huszonnegyed rész az arany. A 18 karátos ötvözetnek tehát a háromnegyede, a 22 karátosnak a 91,67%-a arany.

Menekülőeszköz

A válság idején még magasra tornászott ára ugyanakkor napjaikban egyre csökken: még 2012-ben 1910 dollárt, ma már csak 1160 dollárt fizetnek a menekülőeszköznek is tartott fém unciájáért. Becslések szerint az ár akár 1100 dollárig is csökkenhet a közeljövőben.

Aranyfog Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maximilian Schönherr

Az esés oka, hogy nincs infláció, a tőzsdei indexek emelkednek, kevesebben gondolják mentőövnek az aranyat.

Jobb lesz otthon

Az elmúlt években mégis néhány ország úgy döntött, hogy hazaszállítja a külföldi trezorokban tartott aranykészletét. Legutóbb Ausztria határozott úgy, hogy visszaviszi jegybanki tartalékait Londonból. A görögök viszont a fenyegető államcsőd miatt fektetnének újra aranyba, az utóbbi hetekben a korábbi mennyiség háromszorosát rendelték meg a német kereskedőktől.