Nem lesz eljárás a fekete ruhás ápolónő ellen

Vágólapra másolva!
Fenyegető leveleket is kapott, ezért lefújja az etikai vizsgálatot a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. 
Vágólapra másolva!

A "fenyegetések és a sajtó" nyomására mégsem kezd etikai vizsgálatot a Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói kamara elnöke Sándor Mária, a fekete pólós akciót szervező ápolónő ellen - tudta meg a Népszabadság. Balogh Zoltán a lapnak azt mondta, hogy rajta kívül húsz területi vezető is fenyegető leveleket kapott.

- tette hozzá.

Nem tudni, miért vizsgálódtak volna

A kamara szerint Sándor Mária "bizonyos kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival" megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó etikai kódex szabályait, ezért indul ellene eljárás - mondta az Origónak az ápolónőt képviselő szakszervezet jogásza még akkor, amikor úgy tűnt, lesz etikai vizsgálat.

Szabó Imre jogász szerint az nem derült ki, hogy a tavasz óta tett több száz nyilatkozat, interjú, Facebook-bejegyzés és tévés megjelenés közül melyiket kifogásolja a kamara, de álláspontja szerint egyik sem meríti ki az etikai vétség fogalmát.

Ha az etikai vizsgálat vétkesnek mondta volna ki Sándor Máriát, annak súlyos következményei lehettek volna. A jogász szerint a legsúlyosabb szankció, hogy az egészségügyi dolgozót kizárják a kamarából. Ez pedig azt jelenti, hogy az illető az állását és a hivatását is elveszíti egyszerre, mivel

a törvény szerint nem vállalhat az egészségügyben munkát, aki nem tagja a kamarának.

Sándor Mária tavasszal fekete ruhában ment be dolgozni munkahelyére, a Péterfy Sándor utcai kórházba, hogy az egészségügy gyászos helyzetére felhívja a figyelmet.