Egymilliós magyarázat az Origo cikkére

Farkas Flórián
Budapest, 2014. október 9. Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az ORÖ budapesti székházában 2014. október 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Reagált a Türr István Képző és Kutató Intézet az Origo szerdai cikkére, amelyben arról írtunk, hogy egymillió forintot fizettek fejenként egy tizenegy hónapos ápolótanfolyamért a Nő az esély nevű projektben. Álláspontjuk szerint azért került ennyibe a tanfolyam, mert a célcsoport speciális volt, így nem lehet összehasonlítani a piacon elérhető ápolóképzésekkel.
Vágólapra másolva!

Indokoltnak tartja a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), hogy fejenként egymillió forintba kerültek azok a 11 hónapos ápolóképzések, amelyeket a Nő az esély nevű programban szerveztek. A TKKI szerint ugyanis

a program és a képzés célcsoportja is speciális,

így nem lehet összehasonlítani a piacon található tanfolyamok árát az általuk végzett munkával.

Az Origo szerdán számolt be arról, hogy az 1000 roma nő elhelyezkedését elősegítő programban igen drága tanfolyamokat szerveztek. A 11 hónapig tartó, egymillió forintos ápolóképzés például azért vált gyanússá, mert a képzések idején 975 ezer forint volt az orvosi egyetem költségtérítési díja, így a projektben részt vevők ebből a pénzből akár ide is járhattak volna.

Farkas Flóriántól azt kérte Orbán Viktor, hogy "istápolja" a roma közösséget Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A diákok dajkaképzést is választhattak, a két hónapos tanfolyam ára 180 ezer forint volt tanulónként, ugyanezt a tanfolyamot piaci alapon már 60 ezer forintért el lehet végezni.

A TKKI szerint nem jogos az összevetés, mert „a projekt elsődleges célcsoportját azok a roma asszonyok képezik, akik a roma közösségen belül is a munkaerőpiacra lépés területén a leghátrányosabb és legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak".

Mint az Origónak küldött levelükben írják, a bevont lányok, asszonyok jellemzően sok éve munka nélkül voltak, vagy még sosem dolgoztak, általános iskolai tanulmányaikat követően nem vettek részt semmilyen képzésben. Feladataik eddig jellemzően a család és gyermekeik körüli tevékenységek ellátása volt.

Erre ment a fejenként egymillió forint

A TKKI programjában részt vevők utazási térítést és feltételhez kötött támogatást, valamint tankönyveket, iskolaszereket, munka- és védőruhát kaptak. A képzési költség továbbá tartalmazta a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, teljes körű egészségügyi szűrést, szükség esetén védőoltást, a képzésre járás utazási költségét (bérlet formájában) ill. a vizsga díját és költségét - közölte a TKKI.

A TKKI szerint a program sikeres volt, mert sokan állást is szereztek a tanfolyam elvégzése után.

A TKKI-re bízták a pénzt

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Kutató és Képző Intézet (TKKI) gyanús pénzköltéseivel már korábban is foglalkoztunk. A kormány a Híd a munkába nevű projekt miatt pénzvisszafizetésre is kötelezte az ORÖ-t, a legnagyobb romaprogramokat pedig átadta a TKKI-nak.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője szerint viszont

ennél rosszabb helyre nem is kerülhetett volna a pénz,

hiszen a két szervezet korábban is szorosan együttműködött, és több programot is közösen vittek.

Nem adják ki a neveket

A politikus úgy vélte, hogy a Nő az esély programban szervezett tanfolyamok esetében nemcsak a túlárazottsággal volt baj, hanem a matematikával is. „Az volt a terv, hogy az ezer nőből 150-en kapnak rövidebb és olcsóbb képzést, a többiek pedig hosszabbat és drágábbat. Így jött volna ki az a 900 millió forintos összköltség. A valóság viszont az volt, hogy legalább 380-an kapták az olcsó képzést, a végösszeg viszont ugyanaz maradt" – fogalmazott Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos szerint rossz döntés volt a TKKI-re bízni a romapénzeket Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s politikus elmondta, hogy megpróbálták kikérni a tanfolyamokban részt vevő 1000 roma nő névsorát is, mert információik szerint sokan közülük az Országos Roma Önkormányzat tagjainak rokonai, ismerősei.

– fogalmazott Hadházy, aki azt is jelezte, hogy perelnek majd az adatokért.

A névsor azért is érdekes lehet, mert a tanfolyamon részt vevők ösztöndíjat is kaptak, az 1000 nő összesen 500 millió forintot. A program lezárásakor egyébként nagyszabású záróbulit tartottak, összesen 10 millió forint értékben.