Tévést ütöttek a roma önkormányzat ülésén

Vágólapra másolva!
Nem lett komoly baja a Hír TV tudósítójának, akit gyomorszájon vágtak tegnap este az Országos Roma Önkormányzat mohácsi ülésén. A találkozón életveszélyes fenyegetések is elhangzottak. Az indulatokat a furcsa körülmények között összehívott közgyűlés korbácsolta fel.
Vágólapra másolva!

"Nem történt bajom, de a munkát a bántalmazás miatt aznap este már nem kívántam folytatni" - mondta az Origónak a Hír TV Mohácson megütött technikusa. Arról is beszámolt, hogy a nő először a kamera felé ütött, mire ő megkérdete, hogy "ezt most miért kellett". Ezután érte az ütés.

A nő hasba vágta.

A technikus ezután távozott a teremből. Az esetről felvétel készült, amit a Hír TV honlapján meg is lehet nézni. A stáb riportere, Mihalek Sándor arról számolt be, hogy az eset után az ülés több résztvevője is kérte elnézésüket, de a támadó hölgy nem kért bocsánatot. "A többiek azt mondták, nem ránk haragszanak, csak mindenki nagyon ideges" - mondta. Hozzátette, hogy ő és az operatőr egy ideig még ott maradtak a teremben, végül látva, hogy nem csillapodtak az indulatok, inkább ők is távoztak.

A technikus nem tett feljelentést a rendőrségen.

Az indulatok azért forrtak fel a mohácsi ülésen, mert az ülést Mohácsra hirdette meg Hegedüs István, az ORÖ elnöke, ráadásul későn. A hétfői találkozóra vasárnap este kaptak meghívót az önkormányzat tagjai, akik nem értették, miért kell Mohácsra menniük, ha Budapesten saját székházuk van - olvasható a romaügyekkel foglalkozó Romnet tudósításában.

Az ülés szerintük több millió forintos költsége indokolatlan.

Az is hamar kiderült, hogy az elnök ellenzéke többségben van, így az eredetileg elképzelt napirendet nem sikerül majd elfogadtatni. Hegedüs István ezután rendelt el szünetet, az alkalmat kihasználó hívei pedig megpróbálták jobb belátásra bírni a képviselőket. Arról akarták meggyőzni az ellenzék mellé állt Lungo Dromosokat, hogy szavazzák meg a napirendet.

Ez viszont csak olaj volt a tűzre. Kiabálás kezdődött, ekkor ütötték meg a tévéstáb egyik tagját is. Amikor valaki megpróbálta nyugalomra inteni a hőzöngőket, valaki bekiabálta, hogy

meg fogsz te is dögleni"

- olvasható a Romnet tudósításában.

Az ülést csak azután folytatta az elnök, hogy megérkezett Mohácsra Balogh Miklós, a Lungo Drom Hajdú-Bihar megyei elnöke és Lakatos Oszkár Heves megyei elnök - így a 47 fős közgyűlésben Hegedüs István 24 fővel egy fős többséget tudott szerezni.

Az ülésen maradt képviselők végül szervezeti kérdésekben döntöttek.

Az Országos Roma Önkormányzatnál azután alakult ki hatalmi harc, hogy megromlott a viszony Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos és Hegedüs István ORÖ-elnök elnök. Miután Farkas Flórián lett a miniszteri biztos, NAV-nyomozók lepték meg az Országos Roma Önkormányzatot. Az adóhivatal három ügyet egyesítve nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az Országos Roma Önkormányzat részvételével zajló, Híd a munka világába elnevezésű program forrásainak felhasználásával kapcsolatban.