Nem reagáltak a hajtóművek

AM400M katonai szállítógép Sevilla 2015.05.09.
(FILES) A file picture dated on May 9, 2015, shows the wreckage of an Airbus A400M military transport plane after it crashed near Sevilla. An analysis of the black boxes of the A400M military plane which crashed in Spain on May 9, killing four, has revealed that three of the aircraft's four engines failed, Airbus said on June 3, 2015. AFP PHOTO / CRISTINA QUICLER
Vágólapra másolva!
Tesztrepülésen csapódott a földbe a katonai gép, hatan voltak a fedélzeten, négyen meghaltak, ketten súlyosan megsérültek. Az Airbus a teljes flotta szoftvereit felülvizsgáltatja.
Vágólapra másolva!

A négy hajtóműből három rosszul működött az azokat vezérlő számítógépes program hibája miatt, és a pilóták nem akadályozhatták meg a katasztrófát - ez áll az Airbus közleményében, amelyet az A400M katonai szállítógép május 9-i, sevillai katasztrófájáról adott ki a cég.

Lefagyot a gázkar

Tesztrepülést végeztek a géppel, amikor röviddel a felszállása után a három hajtómű teljesítménye magas fokozaton beragadt.

A hajtóművek nem reagáltak, amikor a pilóták megpróbálták szabályozni a teljesítményüket.

Végül úgy döntöttek, hogy a gázkart leállítás fokozatba kapcsolják, de amikor ezután a teljesítményt növelni szerették volna, az ismét lefagyott.

Hatan voltak a gépen, csak ketten élték túl a zuhanást, de ők is súlyosan megsérültek Forrás: AFP/Cristina Quicler

A megállapítások megerősítik a feketedoboz adatai alapján korábban közölteket: rosszul telepítették a szoftvert a gép összeszerelésének utolsó szakaszában.

A történtek után az Airbus elrendelte a teljes flotta szoftvereinek felülvizsgálatát.

Öt ország vásárolt be a katonai gépekből

Az Airbus A400M típusú katonai szállítógépe első próbarepülésekor zuhant le május 9-én Sevilla mellett, ahol a repülőgépgyártó cég összeszerelő üzeme működik. A fedélzeten hatan voltak, négyen meghaltak, ketten súlyosan megsebesültek.

Ey tucatnyit gyártottak eddig ebből a típusból Forrás: MTI/José Manuel Vidal

Ebből a géptípusból eddig 12 darabot adtak át, Franciaország, Németország, Törökország, Nagy-Britannia és Malajzia vásárolta meg őket. A lezuhant gép a török légierőhöz került volna.