Szijjártó Péter szerint elismerés Merkel látogatása

Szijjártó Péter
Budapest, 2015. január 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad a Magyar Távirati Irodának dolgozószobájában 2015. január 29-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin budapesti látogatása, a német-magyar gazdasági kapcsolatok és az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd Angela Merkel magyarországi tárgyalásain. Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Magyar Távirati Irodának adott interjúban úgy fogalmazott: elismerés, hogy a német kancellár ilyen „viharos geopolitikai időkben” látogat el hozzánk. 
Vágólapra másolva!

Felbolydult a magyar diplomácia Angela Merkel budapesti látogatása előtt. A német kancellár hétfőn háromórás négyszemközti tárgyalást folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel, találkozik a hazai zsidóság képviselőivel a Dohány utcai zsinagógában, majd diákoknak tart előadást az Andrássy Egyetemen. Komoly konfliktusra egészen biztosan egyik találkozón sem lehet számítani.

Szijjártó Péter a Magyar Távirati Irodának adott interjút Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Elengedthetetlen konzultáció

Bár Angela Merkel és Orbán Viktor gyakran egyeztet egymással az Európai Tanács ülései és az Európai Néppárt rendezvényei alkalmával, Szijjártó Péter szerint ugyanakkor „két ilyen szorosan együttműködő szövetséges esetében az időnkénti kétoldalú konzultáció elengedhetetlen”. Úgy látja, a német kancellár budapesti látogatásának ténye világosan bizonyítja, hogy Németország elismeri ennek az együttműködésnek a fontosságát és a hatékonyságát. Elismerésnek tekinthető, hogy a kancellár „ilyen viharos geopolitikai időben” ide érkezik - tette hozzá.

Putyin biztosan szóba kerül

Szijjártó Péter biztosra veszi, hogy a tárgyalásokon felmerül Vlagyimir Putyin két héttel később esedékes budapesti látogatása is, hiszen a német kancellár rendszeresen konzultál az orosz elnökkel telefonon, és Angela Merkel komoly erőfeszítéseket tesz, hogy az ukrajnai helyzetet tárgyalásos úton oldják meg.

A miniszter úgy véli, „ami most történik Ukrajnában, az mind Ukrajna, mind Oroszország, mind Európa érdekeivel ellentétes”. Ezért támogatják a német kormány felvetését, amely szerint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatfelvétel logikus lépés, mert „Európa versenyképességének visszaszerzéséhez fontos az Európai Unió és a kontinens keleti felének partnerségen alapuló együttműködése”.

Angela Merkel már többször találkozott Orbán Viktorral Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Kereskedelemről tárgyalnak

Szijjártó szerint a megbeszéléseken a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás is szóba kerülhet, ez az elmúlt évtizedek legjelentősebb szabadkereskedelmi megállapodása lehet. Ha az Európai Bizottságnak adott mandátumnak megfelelően alakulnak a tárgyalások, a létrejövő megállapodásnak mind Európa, mind Magyarország a nyertese lehet – tette hozzá.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok folyamatosan rekordokat döntenek. Magyarország kereskedelmi forgalmának egynegyede Németországhoz köthető, és az itteni külföldi befektetések egynegyede is Németországból származik. A magyar gazdaság eredményessége nagyban függ az exporttól és attól, hogy mennyi beruházást tud vonzani, ezért a német gazdasághoz fűződő viszony az egyik kulcskérdés a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából. Ezért különösen örvendetes, hogy már hatezer német vállalat működik Magyarországon, és ezek mintegy 300 ezer embernek adnak munkát - mutatott rá Szijjártó.