Többnapos sztrájkra készülnek a pedagógusok

2015.03.31. 14:52

Többnapos sztrájkot szervez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mivel nem sikerült megállapodniuk a minisztériummal a bérezésről, a segítők juttatásának emeléséről és a túlmunka kérdéséről – mondta Mendrey László, a szakszervezet elnöke.

Mendrey László a Hír TV-nek azt mondta, több hónapja várnak választ a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól arra a kérdésre, hogy munkabeszüntetés esetén mi számít minimális szolgáltatásnak, de a kötelező 30 napos válaszadás helyett semmi érdemi információt nem kaptak, mindössze a Klik korábbi vezetőjével sikerült előzetes megállapodást kötni.

A sztrájk alatt zárják be az iskolákatForrás: MTI/Balázs Attila

Zárjanak be az iskolák

Mendrey László hozzátette, azt tervezik, hogy a sztrájk alatt „zárjanak be az iskolák”, hiszen van még egy előzetes megállapodásuk Marekné dr. Pintér Arankával, a Klik korábbi elnökével, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ valamennyi tankerületében biztosítani fogja a tanulók elhelyezését a munkabeszüntetés idejére.

Többnapos sztrájkban gondolkodnak a pedagógusokForrás: MTI/Kovács Tamás

Mendrey László az Origo kérdésére, hogy még ebben a tanévben lehet-e sztrájk, azt mondta, reális esélyt nem lát rá. A Hír TV-nek viszont azt mondta, mindenféleképpen több napra tervezik a sztrájkot. És hozzátette, a kiküldött kérdőívük szerint a pedagógusok 80 százaléka a sztrájkban érdekelt.

Nem érzik magukat biztonságban

Az Origónak korábban Mendrey László azt mondta, a kormányzat állításaival ellentétben a közoktatásban dolgozók jelentős többsége nem érzi biztonságban a munkahelyét, erkölcsi és anyagi megbecsültségét pedig megalázónak tartja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének honlapján olvasható adatokon nem látszik, hogy a pedagógusok elégedettek lennének a munkakörülményeikkel vagy fizetésükkel.

A Klik vezetője, Hanecz József egy rádióinterjúban azt mondta, hogy amint befejezte a PDSZ a minisztériummal a tárgyalásokat, akkor azonnal leül a szakszervezettel egyeztetni. Mendrey László hozzátette, többször jelezte már a Kliknek, hogy a minisztériummal befejeződtek a tárgyalások.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK