Gibt's ugribugri Tapolcán

Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsok
Tapolca választókörzet Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán és Orbán Viktor beszél az egybegyűlt szimpatizánsokhoz Tapolcán 2015 április 9-én
Vágólapra másolva!
Az április 12-ei ajka–tapolca–sümegi időközi országgyűlési választás legnagyobb kérdése, hogy folytatódik-e a Fidesz–KDNP vereségsorozata, vagy pedig sikerül-e a kormánypártoknak megfordítani a rájuk nézve negatív tendenciát. Előzetesen úgy tűnik, három fő esélyese van a választásnak, de a különféle táborok részvételi aránya még sokat módosíthat a végeredményen. Az Origo számításai szerint a Fidesz nyerhet.
Vágólapra másolva!

„Nix ugribugri, a kormány végigcsinálja a hátralévő három évet. Vasárnap nyerni fogunk, hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – ezzel csillapította az ellenzéki reményeket Orbán Viktor április 9-ei tapolcai kampánygyűlésén, ahol tüntetők megzavarták a kormánypárti rendezvényt. Kérdés, hogy ennek ellenére lesz-e ugribugri a voksolás után.

Orbán Viktor is járt Tapolcán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Van választék

A Veszprém megyei 3-as számú választókerületben április 12-én 22 jelölt közül választhatnak majd, de igazából csak három aspiránsnak van esélye a mandátum megszerzésére. Nagy valószínűséggel Fenyvesi Zoltán, a kormánypártok, Rig Lajos, a Jobbik és Pad Ferenc, az MSZP-DK közös jelöltje között dől majd el a választás.

Mivel a február 22-i, a veszprémi 1-es körzetben tartott voksoláson Kész Zoltán győzelmével megszűnt a kormánypártok kétharmada, most jóval kisebb a tét a hétvégi választáson. Az ellenzéknek a siker azért lenne fontos, mert így továbbra is lendületben maradnának, míg a Fidesz győzelme egy rossz kormánypárti sorozat végét jelentené. A helyzet azonban ennél egy picit bonyolultabb.

Kész Zoltán szüntette meg a Fidesz-kétharmadát Fotó: Bielik István - Origo

Hármas befutó lehet

A választókerület politikai erőviszonyai meglehetősen kiegyensúlyozottnak tűnnek a három nagyobb erő között. A Fidesz bázisát Sümeg és a kis települések jelentik, a Jobbik Tapolcán és környékén, míg a baloldal Ajkán a legerősebb. Ezt a megoszlást egyrészt a tavalyi önkormányzati választások is alátámasztják, valamint az utóbbi hetekben napvilágot látott helyi közvélemény-kutatások is.

A Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet szerint fej fej mellett halad Fenyvesi Zoltán és Rig Lajos, míg tőlük viszonylag le van szakadva Pad Ferenc. A kutatást még március elején készítették, így az erőviszonyok azóta bekövetkezett esetleges változásáról nincsen információink.

Mindenki máshol vezet

A Publicus Intézet felmérése alapján a sümegi járás szavazópolgárai között a Fidesz–KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán áll a legjobban, 47 százalékos támogatottsággal. A jobbikos Rig Lajos 31 százalékkal a második, míg az MSZP és a Demokratikus Koalíció által indított Pad Ferenc a harmadik 16 százalékkal.

A tapolcai járásban ugyanakkor már egészen más az eredmény. Ott a jobbikos vezet 51 százalékkal, a kormánypárti jelölt 29, a baloldali pedig 13 százalékos tábort tudhat magáénak. Ajka és környéke a harmadik járás, ott az MSZP-s Pad Ferenc számít befutónak 50 százalékkal. Fenyvesi 26, Rig Lajos pedig 19 százalékon áll. A kutatás szerint az LMP-s Sallee Barbara mindhárom járásban 5 és 8 százalék között végzett.

Ajkán nagyon erős a baloldal, ami sokat számíthat a körzetben Forrás: Origo

Tévedhetnek

Az azonban nem biztos, hogy a felmérésekben 100 százalékig meg kell bízni az országoshoz képest jóval kisebb területen rendezett választások erőviszonyainak a felmérésekor. Erre az egyik legjobb példa a februári veszprémi választás, ahol egy kiszivárgott felmérés a fideszes jelölt hat százalékpontos győzelmét vetítette előre, végül mégis Kész Zoltán nyert több mint tíz százalékponttal.

Kulcstényező lehet a részvétel

Az április 12-i voksolás végeredményét nagyban befolyásolhatja a részvételi arány. Ha a városokban magasabb a részvétel, mint a kis településeken, az nyilvánvalóan az ellenzéknek kedvez majd. Ha a kis településeken aktívabbak lesznek, mint a városokban, az viszont a Fidesznek kedvezhet.

Februárban Veszprémben lényegesen többen mentek el szavazni, mint a kistelepüléseken, így Kész Zoltán könnyedén tudott nyerni. Egy hasonló helyzet az ajkai-tapolcai körzetben a Fidesz számára hátrányos lenne, de hogy az ellenzéki pártok közül kinek lenne jó, az egy bonyolultabb kérdés.

Kemény volt a kampány a veszprémi 3-as számú választókerületben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ha Ajkán és környékén a körzet átlagához képest lényegesen magasabb lesz az aktvitás, az a baloldali jelöltnek kedvezhet, feltéve, ha a többi településen sem szerepel nagyon gyengén. A Jobbik számára egy Tapolca környéki magas részvétel, valamint a kormánnyal szembeni elégedetlen szavazatok minél nagyobb számának a begyűjtése vezethet el a sikerhez.

Következmények

A kormánypártok számára a legrosszabb az lenne, ha a jelöltjük a harmadik helyen végezne, amit az utóbbi hetek vereségeinek a fényében egyáltalán nem lehet kizárni. Pad Ferenc győzelme esetén a baloldali pártok önbizalma tovább nőne, míg Tóbiás József helyzete még stabilabb lenne az MSZP-n belül. A Jobbik sikere történelmi jelentőségű lenne, mivel a radikális párt korábban még soha nem nyert egyéni országgyűlési körzetet, és erre hónapokig hivatkozhatnának.

A mostani veszprémi 3-as számú választókerület részben a korábbi veszprémi 1-es (Ajka), veszprémi 4-es (Tapolca) és veszprémi 6-os (Veszprém és a környező települések) körzetet fedi le. A legnagyobb súlyt a mostani választókerületben a korábbi veszprémi 4-es jelenti. A korábbi választások alapján inkább jobboldalinak számít a körzet, mivel a baloldali erők csak 2006-ban tudták megszorítani a Fidesz–KDNP-t, de legyőzni akkor sem tudták.

Fidesz-szimpatizánsok és tüntetők vártak Orbán Viktor érkezésére Fotó: Szabó Gábor - Origo

2014-ben volt a mélypont

Érdekesség, hogy a mostani kormánypártok a választókerületben a leggyengébb eredményüket 2014-ben érték el (18 750 szavazat), a kormányváltást akaró szavazatok megosztottsága miatt mégis simán nyerték el a mandátumot. A Fidesz a legtöbb szavazatot 2002-ben szerezte (25 572) a körzetben, ami a 2010-esnél (25 180) is jobb volt.

Végül az Origo is megpróbálja megtippelni a választás végeredményét. Portálunk a tavalyi országgyűlési voksolás listás eredménye és a legfrissebb Medián-felmérés tükrében vállalkozik az esélylatolgatásra. Ennek alapján Fenyvesi Zoltán 41,14, Pad Ferenc 28,06, Rig Lajos 27,65, míg Sallee Barbara 2,85 százalékot kaphat.