Tényleges életfogytiglan a romagyilkosoknak

2015.05.08. 09:40

Nem kaptak könnyítést a romagyilkosságok elkövetői a másodfokú perben. A három elkövető élete végéig börtönben marad, sofőrjüket 13 év fegyházra ítélte a bíró. Az ítélet nem jogerős, a három életfogytiglanra ítélt férfi fellebbezett, így a Kúrián folytatódik az ügy. 

Helybenhagyta a bíróság az elsőfokú ítéletet a romagyilkosságok ügyében - tudta meg az Origo. Három vádlott tényleges életfogytiglant kapott, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést. 

A bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletetForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke az ítélethirdetés során kimondta, hogy az első három vádlott, Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt esetében "van hely fellebbezésnek", így e vonatkozásban a tábla döntése nem jogerős, az eljárás a Kúrián folytatódhat tovább. Az ítélőtábla szóbeli indoklása szerint a védők eljárási szabálysértésekre vonatkozó kifogásai nagyrészt alaptalanok, ezért nem szükséges az elsőfokú döntés hatályon kívül helyezése és új eljárás elrendelése.

Az másodfokú ítélet nem jogerős, a három életfogytiglanra ítélt férfi fellebbezett, így az ügy a Kúrián folytatódik.  

Öltek, gyújtogattak

A vád szerint hárman követték el 7 évvel ezelőtt a cigányok elleni gyilkosság- és támadássorozatot. Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Pető Zsolt 2008 és 2009 között összesen kilenc helyszínen támadtak Molotov-koktélokkal és fegyverekkel romák házaira.

  • 2008. július 21-én Galgagyörkön,
  • augusztus 8-án Piricsén,
  • szeptember 5-én Nyíradonyban,
  • szeptember 29-én Tarnabodon,
  • november 3-án Nagycsécsen,
  • december 15-én Alsózsolcán,
  • 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön,
  • április 22-én Tiszalökön,
  • augusztus 3-án Kislétán történtek támadások. 
Csontos István volt a sofőr, ő 13 évet kapott.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A sofőr vallott

A halálosztag negyedik tagja, a később társaira és magára is terhelően valló Csontos István sofőrként vett részt a két utolsó támadásban. Ő most 13 év fegyházbüntetést kapott.

A bűncselekmények során hat ember, köztük egy ötéves tatárszentgyörgyi kisfiú meghalt, öten súlyosan megsebesültek. 

Átlagos radikálisok voltak

A tettesek a támadások előtt átlagosnak mondható életvitelt folytattak, közülük csak egyikük, a cukrászként dolgozó Pető Zsolt volt korábban büntetve garázdaságért. A négytagú társaság közül eleinte ő és Kiss István vallott szélsőséges nemzetiszocialista eszméket, de haragudott a romákra a zenész Kiss Árpád is, egy korábbi konfliktusa miatt – ő vetette fel először a kétezres évek elején, hogy tettleg kell fellépni a cigányság ellen.

 

Nagycsécsen két embert öltek meg.Forrás: MTI/Vajda János

Az elkövetők alaposan felkészültek a merényletekre, bár állításuk szerint nem akartak embert ölni: térképet, éjjellátó készüléket, adóvevőket használtak, menekülési útvonalakat terveztek. Folyamatosan cserélgették telefonjaik SIM-kártyáit is, hogy elkerüljék a lehallgatást.